cikász-pálma

Pap Edina

A cikász nem könnyen tartható növény nálunk a lakásban. Különösen akkor jelennek meg nála (a vásárlónál késleltetve) az ilyen jelenségek, amikor ezek az import növények az ideális környezetükből kedvezőtlenbe kerülnek. Tápanyaghiány a tünet oka, de ez nem azt jelenti, hogy egyből dupla dózist kell neki adni. Állandó helyen tartsa, nyáron ne hagyja kiszárdani, és tápoldatozza...de ne ötletszerűen, hanem folyamatosan. Környezetét párásítani kell. Az alsó levelek elszáradása természetes jelenség, ha teljesen lesárgult, akkor tőből le kell vágni.

#4967
Illek-Benkó Annamária

Tisztelt Szakember!

Szeretnék segítséget kérni, mert nagyon el vagyok keseredve. Kb. két hónappal ezelőtt kaptam egy gyönyörű nagy cycas revolutát. Azonban egy hónappal ezelőtt az alsó levelek elkezdtek barnulni és sárgulni, a felső leveleken pedig apró sárga foltok jelentek meg. Fogalmam sincs, hogy mitól lehetnek ezek a problémák. Először egy héten egyszer locsoltam, utána két-három naponta. Egyik sem segített. Elkezdtem permetezni a leveleit, hátha attól kezdtek el foltosodni a felső levelek. Nem segített.
Mellékelten küldök egy képet.

Segítségét előre is köszönöm.

#4956
Pap Edina

Kedves Anna! A rovat hozzászólásaiban választ talál a kérdéseire. A sárgulás oka sokminden lehet, a cikász valójában nem könnyen tartható növény. Tartsa világos helyen, és most már adjon neki egy kevés tápoldatot is.

#3728
Kampisné Ambruzs Anna

Kedves Szakember!
Még nőnapra kaptam egy cikász-pálmát, eddig nagyon egészségesnek tűnt, de mostanra alsó levelei sárgulni kezdtek! Valójában semmit nem tudok a tartásáról, így minden tanácsot elfogadok! Mennyit öntözem? Kitehetem-e erkélyre? Átültetésnél mire figyeljek?
Köszönöm mihamarabbi válaszát!
Anna

#3726