fikusz barna foltok a levelek

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves N. Annabella!
Egy fotó sokat segítene! Mivel több féle barnapötty is létezik … A levelek vízzel való nedvesítése, nem a legjobb megoldás a párásításra. Közvetlen csapvíz nem felel meg a növények számára. Túl gyakran öntözi a növényeket. Ennél ritkábban van rá szükség. Tápoldatot használ? Amennyiben nem akkor kezdje el.

#55020
Annabella Nagy

Lemaradt az előző hozzászólásomból a kép. Csatoltam :)
............

#54980
Annabella Nagy

Kedves Kata!

A fikuszom levelein barna pöttyök jelentek meg. Közepesen napos helyen áll a lakásban, Pangó víz nincs a cserépben, de nedves a föld. Az utóbbi néhány napban csapvízzel nedvesítettem a leveleit, és körülbelül ötnaponta-hetente locsolom. A túlzott locsolás okozhatta?

Köszönöm válaszát előre is!

#54979
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. József!
A szobahőmérsékleten való teleltetés és az ablakban tartás épp elég nagy stressz bármelyik növény számára. Szobahőmérsékleten nem tud pihenni a növény. Télen fontos a regeneráció és a pihenés. A meleg szoba, majd a hideg ablak! Kialakul a hőhíd, lecsapódik, stb. Az egyenletes pára van szükségük! Mit jelent az, hogy átlagos páratartalom? Az öntözésre is ügyelni kell! Közvetlen csapvizet kerülje!

#54956
József Kiss

Szobahőmérsékleten, ablakban lett teleltetve. A páratartalom átlagos volt szerintem.

Okozhatott ilyet az hogy ha egy rövidebb időszakban ritkábban volt öntözve?

#54945
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Kiss József!
Amennyiben nincs rajta kártevő, úgy a szívásnyomokat is kizárnám. Gyanakszom, hogy stressz okozta. A tartási körülményeket kellene megvizsgálni. Számít, hogy hogyan teleltette. Milyen hőmérsékleten, páratartalmon, stb.

#54900
József Kiss

Kedves Antics Katalin.

Tapintásra szokványos, nem ragacsos.
Továbbra is szépen nő. Nem tapasztaltam az utóbbi időben sem semmilyen rendellenességet csak ezeknek a barna foltoknak a megjelenését.

Az előző 4-5 levélen azokat se láttok de lehet még nem jelentek meg ahogyan az alsó jó pár levélen sincsenek ilyen foltok.

#54829
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. József!
Tapintásra, érez ragacsosfelületet? Az egyik levélen a kósza pajzstetűre emlékeztető folt látszik. Írja le, mit tapasztal.

#54812
József Kiss

Kedves Antics Katalin.

Van egy nagy levelű fikuszom. Az utóbbi időbben barna foltokat vettem észre pár levelének az alján. Mi lehet ennek az oka?
A növény közben szépen nő már majdnem 1m-es de aggódom hogy valami baja lesz.

#54766
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves H. Claudia!
Megy rá hideglevegő? Van a közelben fűtőtest? Hogyan párásít? Mivel és hogyan öntözi? De a legfontosabb az, hogy hogyan telelteti?

#52261
Claudia Haraszt

Jó Napot.
Olyan keresem lenne, hogy tudna e segíteni.
Lantlevelű fikuszomnak az összes levele lebarnult és le potyogtak.
Mar csak a szar maradt.
Ontozni heti egyszer szoktam, ablaktol nem messze van, fel árnyékba, nem éri közvetlen nap fény.
De az utolsó levél, amit lehetett, egy friss hajtás volt.

#52221
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Kovács Gabi!
A túlöntözés következtében megfullad a gyökér és ezzel el is szárad a növény. Sajnos növényeknél ez visszafordíthatatlan folyamat. A csapvíz nem a legjobb megoldás. A leveleket semmiképpen ne locsolja, mert ha nem szakszerű, akkor többet árt vele, mint használ! Inkább helyezze kavicságyra. A fűtő test közelségét a növények nehezen vagy egyáltalán nem viselik el. Valamint nagyon melegen tartja, a növényének is szüksége van a téli pihenésre.

#35741
gabi kovács

Kedves Antics Katalin.

Van egy gyonyrű ficus robustám kb. 2 hónapja. Nem nálam nőtt fel, már 16 levéllel vettem, épp nyílóban volt egy levele. Ez szépen ki is fejlődott, jon a kovetkezo is, de kozben 2-3 alsóbb levelének széle elkezdet elszáradni. Fotót mellékelek. Kaspóban van, egy alkalommal locsolás után 2 nappal belenéztem a kaspóba, s láttam, h egy kortynyi víz ott maradt. Eztán kevesebbet locsoltam. Csapvizet használok, melyet hagyok állni, úgy locsolom. Ez nem jó? Leveleit alkalomadtán permeteztem télen is, kétszer kapott minimális tápoldatot, a hőmérséklet a szobában 21 fok, 50-60%-os páratartalom mellett. A radiátor nincs túl messze, kb egy méterre. Mit szúrtam el?

Segítségét előre is koszoni:

kovács gabi

#35716
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Rigi Nika!
Fotót kérek!

#35652
Nika Rigi

Szép napot, magas, kb. 1,5 m fikusz " régi leveleit " melyek szintén barna foltosak voltak, eldobta, majd friss levelein sajnos szintén megjelentek a barna foltok. Mitől jönnek elő ezek a foltok?
Válaszukat köszönve,
további szép napot
Nika

#35640