Hibiszkus betegség

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A hibiszkusz alapvetően nem szobanövény. A lakásban csak szenved, a gyenge növényt pedig megtámadják a kártevők, kórokozók. A levéltetvek szobai környezetben nagyon gyorsan szaporodnak, más növényekre is könnyen átterjednek. Lakásban tilos permetezni! Javaslom, hogy vigye ki a növényt a szabadba egy melegebb napon és, permetezze le Mospilannal. Az öntözővízbe is tegyen a szerből. A kezelést 10-14 naponta ismételje meg. Az éjszakai fagyok elmúltával helyezze ki a teraszra a növényt, és néhány napig éjszakára vigye be, hogy szoktassa a kinti körülményekhez.

#56149
László Mészáros

Tisztelt Tanácsadók!
Nagyon régen vannak hibiszkuszaink, több színben is .
Minden évben tele voltak virággal.
Most is nagyon gazdagok a leveleik, de virágot csak elvétve hoznak.
Pár hete már írtam ide is,hogy a levéltetvektől nem tudunk megszabadulni.
Az Önök tanácsára Mospilánnal permeteztem,talán sikerül megszabadulni tőlük.
Kérem segítsenek,mivel permetezzük,hogy ismét sok virágot hozzanak nekünk.
A kalászos/?/ most is csodálatosan virágzik,bár kinn a teraszon ők is jobban szeretnek.
Előre is köszönöm a segítségüket.

#56114
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A tápoldat összetétele és mennyisége nem felelt meg a növények igényeinek. Ezt a levél érmenti és egyéb formájú elszíneződése mutatja. A foltok nem tűnnek károsító eredetűnek. Magnéziumhiány látható, de más elem egyensúly-problémája is felfedezhető. A cserépben lévő föld lazítása,a tányérba öntött öntözővíz - túlöntözés elkerülése céljából - idővel segíteni fog. A tápoldat összetételét ismerni kellene.

#55933
Gábor Nagy

Bocsánat, a képek lemaradtak:

#55903
Gábor Nagy

Kedves Katalin!
Két külön cserépben lévő hibiszkuszainkat tavasszal átültettük és később Lidlben vásárolt tápoldatot kaptak.
Kb két héttel a tápoldatozás után az alábbi foltok jelentek meg a leveleiken. A nagyobb és erősebb növényen megállt a foltok terjedése és szépen hozza a virágait, de a kisebb továbbra is szenved és egyre több levelére jönnek a barna foltok, aztán teljesen el is sárgulnak.
Ez kártevő vagy a tápoldattal lehet összefüggésben?

#55902
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Gy. Zsuzsanna!
Először is gratulálok, hogy 40 évig egészségesen tudta ápolni a növényt. Sajnos a növények a költözést nehezen viselik és gyakran el is pusztulnak. Főleg egy ilyen növény, ami hosszúidő után vesztette el az otthonát. Majd szabadtérre került, folyamatosan halmozódtak fel a stresszhelyzetek számára, amit már nem tudott korrigálni. Nehéz megmondani (nem is lehet), hogy felépül vagy sem.

#54432
Zsuzsanna Gy.

Kedves Katalin,

A 40 éves eddig gyönyörű, hatalmas, virágzó hibiszkuszom kb. 4-6 hónapja folyamatosan egyre rosszabbul van. Fokozatosan szárad el, pedig a földje nedves. Kb. egybe esik a hanyatlás kezdete egy tápoldatos locsolással (de ebben nem vagyok teljesen biztos), betartottam a higítást. Két éve áprilisban új lakásba költöztünk, ekkor a kertbe tettük ki. Nem imádta, halványabb zöldek és vékonyabbak voltak a levelei, ezért újra szobanövény lett. Visszamélyült a zöldje. Aztán egy nagy visszametszés következett, legalább egy éve, amiből szépen visszazöldült, de nem lett akkora, mint régi otthonában (ott elfért, sosem volt jelentősen visszavágva, óriási, sűrű lombos komplett fa volt). Fűtőtest mellett él, de nem fűtésidőben és nem a költözéshez kapcsolódó eseményekkel kezdődött a betegség. Még vannak rajta élő zöld levelek a tövénél, talán megmenthető. Régóta élünk együtt, szeretem. Köszönöm a gondolatait, üdv Zsuzsi

#54415
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Bartók Gyöngyi!
A levelek sárgulását okozhatja a túlöntözés, vagy éppen az ellenkezője egyaránt. Valamint a hirtelen hőmérséklet változás.
A növényt enyhén visszavághatja, ezzel segítve az új levelek előtörését. Kezdje el tápoldatozni.

#33535
Gyöngyi Bartók

Segítségét szeretném kérni a 3 éves hibiszkuszommal kapcsolatban. Jó pár hete vannak a tünetei, eddig még nem volt vele probléma. Minden évben szépen virágzott többször. A képen látszik, hogy a vége elszárad, és végül lehullik. Hajt, de a fiatal leveleken is megjelenik. De egyre rosszabb állapotban van.
Segítségét köszönöm

#33528