fertőzött virágföld?

Patkós Csaba

Kedves Szabolcs!

Köszönöm szépen a válaszát, nagyon hasznosnak tűnik. Csak azért "tűnik", mert majd meglátom a végeredményt, de betartom a tanácsokat. Biztosan segíteni fognak a fejlődésben.
Carolina Reaper az egyik és egy valamivel gyengébb Chili a másik alany és csak 20-22 fokban van valamint saras földben. Keresek neki melegebb helyet és kevesebb viszet fog kapni.
Üdv.

#57677
Dinga Szabolcs Szaktanácsadó

Kedves Csaba

A chili, különösen az extra csípős típusok, igen lassan kelnek. Akár 17-21 nap is lehet a kelés, különösen abban az esetben ha a hőmérséklet az optimálisnál alacsonyabb ( chili esetében az optimális kelési hőmérséklet 28-30 Celsius fok) Az öntözés során célszerű lehet inkább a permetezésszerű, szórófejes palackkal öntözni, és a talajt annyira nedvesíteni, hogy csak nyirkos, de ne sáros-vizes legyen a talaj.
Az apró fehér színű ízeltlábúak nagy valószínűséggel az ugróvillások ( Collembola-k). Ezek egyfajta ősrovarok, amelyek, korhadó szerves anyagokkal, növénymaradványokkal táplálkoznak. ( Az élő növényekre nem veszélyesek). Kedvelik a nedves, nyirkos helyeket, így az ugróvillásoktól való megszabadulás legjobb módja a túlöntözés megszüntetése.
A növények kelését pedig legjobban a hőmérséklet emelésével lehet elősegíteni. Ha a helyiség teljes légterét nem lenne célszerű felfűteni, akkor melegítő, vagy infra-lámpával tudja a hőmérsékletet növelni.
A fokozott hőmérséklet, és a csökkentett öntözés segíteni fogja a Collembola-k eltűnését, és a növények előbújását is.
Sikeres szezont kívánunk a chilitermesztéshez!

#57676
Patkós Csaba

Tisztelt Szaktanácsadó!

2 hete ültettem palántaföndbe Chili paprika magokat. Még ki sem bújtak, de már bogaras a föld. Apró fehér valamik. Egy korábbi hozzászólásban olvastam, hogy mérsékelni kellene az öntözést (jelenleg heti 1x), de ilyen korai fázisban akkor hogyan fog egyáltalán kibújni a növényeim.
Válaszát és tanácsát előre is köszönöm.

#57661
Vétek Gábor

Kedves Anna!

Annak ellenére, hogy írta, hogy nem öntözi túl sokat a növényeket, elképzelhető, hogy valamiért mégis folyamatosan nyirkos a közeg, valamint az új közegnek magasabb a tőzeg-, ill. bomló szervesanyag-tartalma.
Próbálja meg Careo rovarölő koncentrátummal beöntözni a növényeket 2 alkalommal, 7-10 napos időközzel (0,6-1,2 ml/m2 dózisban - a növények méretétől függően: 125 cm feletti növényeknél kell a jelzett nagyobb dózis, 50 cm alatt elegendő a kisebbik).

#30860
Anna

Tisztelt Tanácsadó!
Két hónapja ültettem át a szobanövényeimet új virágföldbe. Kb. két hete vettem észre, hogy muslica szerű apró „repülő lények” lepték el egyes virágok földjeit. Nem értem, hisz az öntözést nem viszem túlzásba. Milyen „irtószert” ajánl erre a lényekre?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.:Anna

#30784
Vétek Gábor

Kedves Szabó Anita!

A kis, fehér élőlények a földben ugróvillások, melyek szaporodását leginkább az öntözés mérséklésével, optimalizálásával lehet csökkenteni, mivel a korhadó anyagokat tartalmazó, ill. szerves anyagban gazdag, nedves közeg kedvez a szaporodásuknak (a növény is inkább a túlöntözés következtében pusztuló gyökerei miatt gyengülhet). Mivel az említett ízeltlábúak közvetlenül általában nem jelentenek veszélyt a növényekre, így a rovarölő szeres kezelés szükségtelen. Ettől függetlenül a talajra permetezett Careo hatásos lehet a vele érintkezésbe kerülő rovarokra, a növényre pedig semmilyen veszélyt nem fog jelenteni. A levelek permetezésének ez esetben nincsen sok értelme. A legjobb azonban - az öntözés mérséklése mellett - a közegcsere (átültetés) lenne, ha nem csökkenne jelentősen az egyedszám.

#28888
Szabó Anita

Tisztelt Tanácsadó!

Nemrég került a növényeim közé pár új növény. Mióta ezek itt vannak, minden virágom földjében nyüzsögnek az apró, 1mm körüli, fehér ugráló lárvaszerűségek, illetve az orchideáimban a százlábúak.( Nem öntöztem túl őket). Miattuk folyamatosan hullanak el a növényeim. De csak a földben vannak a kártevők, a növényeken nincs semmi.
Ma voltam benn a helyi gazdaboltban, és kaptam egy CAREO rovarölő permetet. Az utasítás szerint a leveleket kell fújni vele, de a boltos elmondása szerint spriccelhetem a földbe is nyugodtan.
Kicsit félek, rengeteg növényem fertőzött. Ha a leveleket fújom, úgy lehalnak a kártevők a földben? Illetve: ha a földet spriccelem, az nem árt a növényeknek?
Nem merem elkezdeni, csak az Ön tanácsa után.

Előre is köszönöm válaszát.

#28526
Vétek Gábor

Tisztelt M. Róbert!

Annyit kellene megtenni, hogy a növényt átültetik új, mentes közegbe (de előtte a földlabdájának nagy részét leszedik a gyökerekről). Megfelelő ápolás (pl. jó tartási hely, szükség szerinti öntözés) mellett a Diffenbachia hálás, nem túl érzékeny növény.

#28018
MRóbert

Kaptunk egy diffenbachiát, de mire hazaértünk vele nyüzsgött a földje a képen látható bogaraktól. Csak a földben vannak, és csak mozgatásra, rázásra jönnek elő, a növényre nem másztak rá. Kb 1 mm nagyok. Mit kezdjek velük? Válaszukat előre is köszönöm!

#27822
Pap Edina

Sajnos a virágföldek nem egyformák, vannak olyanok, amelyek nagyon rosszul nedvesíthető újra. A fehér kiválás az öntözővízből kiváló karbonátsók okozzák. Lágy vízzel öntözzön, és javaslom, vásároljon minőségi virágföldet.

#26957
krisztina

Van egy problémám. A virágaimon a föld penészesedik, és savanyú szaga lesz. Mi a baj? Ha nem öntözöm akkor is. Van olyan növényem, aminek már szabályszerűen cserepesre szárítottam a földjét, de mégis.

#26740
Pap Edina

Ezek milyen paraziták? Netán tőzeglégy-lárvák? A tőzeglégy elleni legfontosabb védekezési mód a növények túlöntözésének kerülése, ugyanis ennek a rovarnak a lárvái elsősorban a közeg korhadó részeivel táplálkoznak, és inkább csak akkor kezdik az élő növény gyökereit is megtámadni, ha a kedvező, nyirkos talajban már nagyon elszaporodtak. Tehát mérsékelt öntözés! Emellett Dimilin 25 WP-vel kellene beöntözni a 0,1 g/1 liter víz adagban, 2-3 alkalommal, kb. egyhetes időközzel, mindezt a károsítás mértékétől függően.

#17463
Anett

Köszönöm szépen

#17587
Pap Edina

Ugyanazt ajánlom, mint fent.

#17546
Èertický Anetta

Nekem is van egy szobanövényem és kukacos a földje mit csináljak

#17527
Bodor László

Szeretném tudni, hogy mivel irthatnám ki a szobanövények földjén található fehér parazitákat

#17380
nagy gergely

bár nem mai a téma de én most találkoztam a problémával. Több kertészetben is szörnyülködtek az említett permetezőszer emlegetésére, 5 helyről is azt mondták hogy erősen túl van öntözve a növény és ez okozza a rajzást. megoldásként ritkább locsolást javasoltak ezzel elkerülhető a peték kikelése, nekem ez bevált és nem kellett semmi vegyi anyagot alkalmazni. lehet hogy a vízigényesebb növényeknél ezt nem lehet megoldani, de ott azt javasolták hogy alulról adagoljak vizet, így csak az alsó régiók lesznek nedvesek, a gyökérnek elég de a föld teteje száraz marad. nem kérdőjelezem meg a szer hatékonyságát, de nekem ez is működött ;)

#8737
Vétek Gábor

Kedves Gyurkóczi Henrietta!

A talajban lévő "kukacszerű" állatok nagy valószínűséggel tőzeglegyek lárvái (nyüvei). Maguk a kifejlett legyek a talaj mozgatására reppenek fel. Kis számban nem szoktak problémát okozni, mert alapvetően csak szerves törmelékkel táplálkoznak, nagyarányú jelenlétük esetén azonban károsodhat a gyökérzet. A talajban megbújó lárvák ellen Dimilin 25 WP-vel lehet védekezni, a szer megfelelő hígításban való beöntözésével 2-3 alkalommal, hetente egyszer.
Ha erős a fertőzés, érdemes meggondolni a növény átültetését károsítótól mentes talajba a gyökerek alapos letisztítása után. A levélsárgulások oka lehet a gyökérzet károsodása, de ennek más is állhat a hátterében, amihez a levélzet alapos megvizsgálását is ajánlom (szín és fonák).
Fontos továbbá az is, hogy kerülje az esetleges túlöntözéseket, és ne legyen folyamatosan nedves, "átázott" a talaj!
A levélhullást egyébiránt kedvezőtlen környezeti hatások is kiválthatják (pl. huzat).

#3191
Gyurkóczi Henrietta

Tisztelt Szaktanácsadó!

Néhány hete vettem észre, hogy szobanövényeim virágföldjében nagyon sok apró (miliméter) nagyságú fehér kukac szerű állat mozog. Inkább a föld felszíne alatt vannak, ha megpiszkálom a földet azonnal láthatóvá válnak. Egy ideje a hibiszkuszomról apró légy/muslinca szerű állatkák szállnak fel, a levelek potyognak, még zölden összecsavarodnak mintha kiszáradtak volna. Nem tudom mi lehet ez? Illetve a
a fikuszomnál kb. két hete levélsárgulás lépett fel, sorban potyognak le a gyönyörű friss levelek is, nem tudom mi tévő legyek, lehet-e összefüggésben a földben élő állatokkal? Nem permeteztem semmivel sem, egy langyos szappanos lemosást végeztem, gondoltam azzal nem árthatok.
Válaszát előre is köszönöm!

#3185