Beteg citromfa megmentése

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves L. Péter!
Csak egyetlen fotó érkezett meg! Ahhoz, hogy segíteni tudjak, több információra lenne szükségem. Írja le részletesen, hogy hogyan tartja a növényét és milyen körülmények között neveli!
Addig is javaslom, hogy olvassa el az alábbi cikket!
A citromfa nem dísznövény: https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/151-a-citromfa-nem-disznoveny

#48954
Ladzon Péter

Kedves szakértő!
Kaptam egy citromfát még szeptemberben.
Termett volt is rajta citrom, de egy idő óta már zölden nagy mennyiségben hullatja a leveleit. Elrothadva nincs.
Meglehet még menteni? Egy pár képet csatolok hozzá, ha segít.
A tanácsot előre is köszönöm!

#48927
Ladzon Péter

Kedves szakértő!
Kaptam egy citromfát még szeptemberben.
Termett volt is rajta citrom, de egy idő óta már zölden nagy mennyiségben hullatja a leveleit. Elrothadva nincs.
Meglehet még menteni? Egy pár képet csatolok hozzá, ha segít.
A tanácsot előre is köszönöm!

#48926
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Lajos Szabina!
Adjon neki időt. Teleltesse előírás szerint és tavasszal kiderül, hogy mennyire tud regenerálódni.

#41515
Szabina Lajos

Kedves Katalin!
Még a nagy hidegek előtt behoztuk, már pontosan nem tudom mikor, azt hiszem Szeptember vége felé. Van még rá esély hogy visszahozza a leveleit? Vagy már nem menthető?

#41505
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Lajos Szabina!
Mikor hozták be kintről? Nagy a valószínűsége, hogy későn és így megfázott. Majd ha jól értelmezem bevitték egy meleg fűtőt helyre. Természetesen, hogy így reagál. Mindent megkapott, amit nem kellett volna.
Olvassa el ezt az írást, minden benne van!
http://www.gazdazona.hu/2013/07/22/a-citromfa-nem-disznoveny/

#41503
Szabina Lajos

Kedves Szakértő!
Április környékén vásároltam egy fiatal, kicsi citromfát. Kint tartottuk az udvaron, szépen fejlődött, virágokat hozott, nyáron kapott egy kis napégést de gyorsan orvosoltuk és hűvös helyre tettük, így tovább fejlődött, sőt! Pici citromokat is hozott. Amikor kezdtek beállni a hideg éjszakák, behoztuk. Az első bent töltött nap után rengeteg levelet ledobott, nagyon megijedtünk és másik helyre raktuk de ott sem tetszett neki, ezért egy fűtetlen szobába tettük ahol viszont ablak van. Ott van neki fény de nincs túl meleg, sem pedig hideg de továbbra is dobálja a leveleket. Nem szeretnénk ha elpusztulna, locsoljuk de ritkán (olvastam hogy télen nem kell olyan sűrűn locsolni), de nagyon száraz a földje. Mit tegyünk hogy ne veszítsük el? Köszönöm a válaszát!

#41488
Éva Somogyváriné

Kedves Katalin !

Köszönöm válaszát

S.né Éva

#38094
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Sziklai Alexandra!
Ez az erkély, panelban van? Nem a panellakások növénye! Nem szabad elfelejteni, hogy a citromfa NEM dísznövény! A tűző napon is kint volt? Azt egyáltalán nem bírja!
http://www.gazdazona.hu/2013/07/22/a-citromfa-nem-disznoveny/

#38062
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Somogyváriné Éva!
Az Ön helyében onnét nem hoznék anyagot szaporítási célzattal. Mivel más a klíma, stb.
Ha komolyabban szeretne vele foglalkozni, akkor hazai termesztővel vegye fel a kapcsolatot!
Javaslom, hogy olvassa el ezt a cikket!
http://www.gazdazona.hu/2013/07/22/a-citromfa-nem-disznoveny/

#38061
Éva Somogyváriné

Tisztel Katalin !

Köszönöm válaszát. Utána nézek ,hogy hol szerezhető be az Ön által javasolt Vektalfild A/E aerosol., és bepermetezem.
Nagyon szeretnék citromfákkal foglalkozni, a nyáron Montenegrobol hoztam vesszőket, amit dugványoztam, ezenkivül vannak még citromfáim de velük eddig semmi gond nem volt.
Elnézést hogy fenntartom, és ha lenne még kérdésem szivesen megkeresném Önt.
Tisztelettel
Éva

#38060
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Somogyváriné Éva!
A tömény ecettel a növényt is megöli! A fotón pont a lényeget nem lehet látni! Használjon például, Vektafid A/E aerosolt. Kizárólag szabadtéren alkalmazható.

#38056
Éva Somogyváriné

2 honapja vásároltam egy citromfát, amit sajnos otthon vettem észre, hogy tele van pajzstetüvel.Sok levele lehulott, de virág és citrom is van rajt.Florimo permetszerrel permeteztem, most utoljára pedig higitatlan ecettel mostam le az ágakat és a leveleket.Nem tudom ez jo -e vagy más permetszer kéne.
Tanácsolja-e hogy tavasszal vágjam vissza a növényt, vagy inkább hadja bizva abban hogy hoz oldalso hajtásokat?/Most a legfelső ágán vannak zöld dionyi nagyságu citromok és virág.

Válaszát előre is nagyon köszönöm.
Éva

#38051
Alexandra Sziklai

Tisztelt Szakértők!
Tavasszal vásároltunk egy citromfát, elejinte nagyon szép volt hozott új leveleket is! Nyáron az erkélyen volt. Tápoldatos vízzel öntözzük. És elkezte fokozatosan hullajtani a leveleit, már egy sincs rajta. Mit tegyek vele, hogy újra szép legyen és egészséges?

#38039
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Bauman József!

Kérem, olvassa el az alábbi cikket, abba leírtam a tudnivalókat!
http://www.gazdazona.hu/2013/07/22/a-citromfa-nem-disznoveny/

#32593
józsef baumann

Tisztelt Szakértők !

Nekem is a citromfával vannak gondjaim. Az elmúlt kb 2 hónapban szép lassan lehullott az összes levele. ( Egy kb 50 cm magas fácskáról van szó). Azóta megpróbál új leveleket hajtani, de azok nagyon kicsik, egészen világos sárgás színűek, szinte áttetszőek, és nem is nagyon nőnek. Jelenleg szabad ég alatt, de nagyrészt árnyékos helyen van. (Előtte az irodámban volt) Citrom tápoldatot próbáltam adni neki, illetve már egy ideje esővízzel locsolom, de nem látványos a javulás..
Ha van ötletük, azt szívesen veszem.

Köszönöm:
BJ

#32547
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Soós Attila!

Ettől több információra van szükség. Át ültette, amikor vette? Mibe, milyen talajba? Hol tartja? Nagyon nagy fényigényű, de a tűző napon elpusztul, nem bírja a huzatot, nem szereti a csapvizet, a lakás sem az ideális hely a számára. Kérem, írjon le mindent, hogy segíteni tudjak.

#32507
Attila Soós

Kérlek segítsetek!!!
Tavasszal vettem egy citromfát szép zöld volt meg van rajta egy citrom is de most elhullajtotta fele levelét és teljesen zöldek a levelek pedig gondozom tápoldatozom.

#32486
Antics Katalin

Kedves Miskolczi Ágnes!

Sajnálom, hogy időben a kezdeteknél nem vették észre. A többi növény is fertőződik ilyenkor. Mivel, hogy a testét pajzs védi így nehéz a rovarölő szerekkel irtani. A mosószappanos fogkefével próbálja meg ledörzsölni. Majd pár napmultával, langyos vízzel öblítse le. Az olajtartalmú, szerek is hatékonyak, de figyelni kell, hogy a teljes felületre jusson. Ezek például a Biola, Veltafid A, és a szobában is alkalmazható.
Az Actara 25 WG rovarölő szer, is alkalmazható, de ezt csak a szabadban lehet használni a lakásban nem. Mivel, hogy felszívódó szer, ezért a növényben eljut mindenhová. Az Actara permetlé oldatával is beöntözheti a talaját az a gyökéren keresztül is felszívódik.




#31301
Miskolczi Ágnes

Kedves Szakértők!
Van egy kb. 10 éves citromfánk, ami nyáron kint volt egy szélvédett teraszon, most pedig tele van zöld citromokkal.
Már bent van a lakásban, sajnos a hűvös helyen való teleltetést nem tudjuk megoldani.
Amióta bent van egyre több rajta a pajzstetű és mintha már a növényt is megviselné. Hullanak a zöld levelei, nem sárgulnak, és már egy-két kisebb citromot is ledobott.
Próbáltuk Celaflore permetszerrel kezelni, egy ideig mintha kevesebb lett volna, de megint elszaporodtak. Vettünk Vape olajos permetszert, az sem segített. Most próbálkozunk a szappanos vízzel való törölgetéssel, de a nagy lombja miatt képtelenség teljes alapossággal letörölgetni.
Érdeklődnék, hogy van-e olyan szer, amit esetleg a földbe való öntözéssel vagy lakásban permetezve is lehet alkalmazni.
Továbbá az lenne a kérdésem, hogy ha most elkezdjük "mérgezni" a növényt, az károsítja-e a citromokat? Sajnálnám, mert nagyon sok van rajta.
Segítségüket előre is köszönöm.
Ági

#31258