jukka gondozása

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves T. Nóra!
Egy kis téli takarás kellett volna. Valószínű nem fagyvédett helyre van ültetve. A szerves trágyát semmi sem pótolja. Növénytől függetlenül 3-4 évente be kell vinni a talajba. Jelenleg nem tehet mást, mint megfigyeli a növényét. Nem lehet tudni, hogy mennyire károsodott.

#53001
Nóra Tihanyi

Most ilyen állapotban van.

#52935
Nóra Tihanyi

Kedves Katalin!
Van egy yukkám (lehet h elefántláb bár yukkának vettem), amit tavaly kiültettünk. Télen nem kapott semmilyen takarást.l, tavaszra lekonyult a teteje. Sok egészséges oldalsarja van, levágtam az elsárgult leveleket, megtámasztottam a fő hajtásait, kapott Fitohorm örökzöld tápoldatot h kicsit észhez térjen. Mit csináljunk vele h megerősödjön és megálljon támaszték nélkül?

#52934
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves V. Szilvia!
A sok eső nem igazán tesz jót. A gombát kizárnám. Kérem, hogy egy nagyítóval vizsgálja át. Nekem úgy tűnik, hogy kártevők. Hasonlít a tünet a levélaknázáshoz. Sokat segítene egy éles, jól nagyítható felvétel a kártevőről.

#51599
Varga Szilvia

Kedves Katalin, furcsa átlátszó hártyákat észleltem a yucca levelein, de csak az idei leveleken tapasztaltam. Egyébként minden évben a teraszon van a növény és nem volt ilyen problémánk lehet a sok esőzés miatt vagy valamilyen gombás fertőzés?
Előre is köszönöm válaszát.
Üdv. V. Szilvia

#51480
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves J. Katalin!
Mennyire volt hideg az a szoba? Nagyon sok a heti egy öntözés télen. Úgy tűnik, hogy kártevő is van rajta.
Javaslom, hogy alaposan olvasson utána a tartásának, és valósítsa meg számára a megfelelő klímát!
A kártevőket szappanos puha ruhával mossa le a növényről. Ezt legalább heti 2-3 alkalommal ismételje meg.

#47116
Katalin Juhász

Kedves Katalin!

Ősszel került hozzám egy méretes yukka. Sajnos azt vettem észre,hogy egyre jobban kezdtek a levelek lesárgodni gondoltam a helyváltoztatás és a fűtés miatt. Majd egy hűvösebb szobába raktam ahol hetente locsoltam de mégis azt látom hogy a szárán barna foltban szárad el és végül a levél is. Mikor hazahoztam fehér hártyás dolgot is észleltem a leveleken. Letöröltem és újra elő jön. Szeretném ha tudna segíteni mit tegyek mert félek,hogy tönkre megy teljesen a növény.
Előre is köszönöm válaszát.
Üdv J. Katalin

#47051
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves N. Gábor!
Igen, az egészséges törzsből lehet, de nem egyszerű. Hormon kell hozzá. Ne ültessen mellé semmit. Mivel még az is lehet, hogy a talaj fertőzött. Csak elpusztulnának azok is.

#47032
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves N. Gábor!
Ezt már nem tudja megmenteni. Javaslom, hogy a tartásának és az általa igényelt klímának alaposan olvasson utána. A következő növény vonatkozásában.
A permetezős párásítást, egyáltalán nem javaslom! A kavicságy kiváló és kevésbé veszélyes.

#47031
Nagy Gábor

Egy közelebbi képet is küldök.

Még olyan kérdésem is lenne, hogy új hajtást ebből a törzsből lehet csinálni?

Illetve ha van 3 kissebb jukkám is, abból érdemes lenne valemelyiket, vagy akár többet is mellé ültetni?

#47002
Nagy Gábor

Kedves Katalin!

A következő jukkámnak a felső része el van puhulva. Kb. a hajtások fölötti 10-15 cm-es rész az még kemény, viszont fölötte már teljesen lágy a törzs. Ezzel mit kellene kezdeni?

Továbbá a jobb oldali hajtás az önmagában nem áll meg, ki kell támasztani. Ezt nem lehet valahogyan megerősíteni?

Korábbi hozzászólásokban pedig láttam, hogy a párásítás nagyon fontos. Ezt hogyan lehet megvalósítani, ha én permetezni szeretném? Milyen sűrűn kellene, mekkora mennyiségben, vagy lehet egy másik módot kellene találni a párásításra?

Köszönöm előre is a választ.

#47001
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Gajdos Erika!
A sárgulást több minden okozhatja. Leírtam az előző hozzászólásomban. Plusz még javaslom tavasztól a folyamatos tápoldatozást is.

#41989
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Gajdos Erika!
Nagyon kicsi a cserép. Tavasszal ültesse át. A közegbe adagoljon OSMOCOTE-t (németeknél is lehet kapni). A hely ahol tartja nem megfelelő a számára Szűk, kicsi, sötét, közel a fűtőtest, stb.). Kizárólag akkor vigye ki, ha már nem lesznek fagyok. Fokozatosan szoktassa a kinti léthez. Tűző napra ne tegye.

#41988
Erika Gajdos

Kedves Katalin!
Még egy kérdésem lenne lehet hogy az lehet a gond hogy nincs közvetlen az ablak alatt ?Ez is okozhatja,hogy sargulnak a levelei?

#41927
Erika Gajdos

Kedves Katalin



A problémám az lenne hogy sargulnak a levelei a yuccanak nagyobb cserépbe ültetesre gondoltam vagy esetleg más helyre tegyem csatolom a képet jelenleg hol tartom.Azt is hallottam ,hogy jót tesz neki ha kitesszük teraszra jó időbe,mi Németországban élünk és nagyon párás a levegő, nagyon sokszor esik az eső és a nyárra is jobban a sok eső,zivatar jellemző mintsem a meleg , köszönöm szépen előre is válaszát.



Tisztelettel :Gajdos Erika

#41926
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Gyurics Melinda!
Mindenképpen helyezze az igényeinek megfelelő helyre és a páráról gondoskodjon. Valamint ne öntözze közvetlen csapvízzel.

#40771
Melinda Gyurics

Kedves Antics Katalin!

Köszönöm, akkor nem vágom le. Nincs túlöntözve,a gyökerek tartják magukat, megpróbáltam enyhén megemelni, de tart eléggé. Most ki lett kötve, és még kap földet. Illetve lehetséges, hogy világosabb helyre kellene tenni, hogy egyenesebben növekedjen?

Üdvözlettel: Gyurics Melinda

#40744
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Gyurics Melinda!
A levágás nem hoz megoldást. Ki fog dőlni. Nagy valószínűséggel elrothadt a gyökere. Ami tartási hibára vezethető vissza.

#40688
Melinda Gyurics

Kedves Antics Katalin!
Van egy jukkánk, de sajnos dől kifelé a cserepéből. Tavaly lett átültetve. Azt szeretném kérdezni, hogy miként akadályozzam meg a dőlést, illetve vágjam-e le a hajtásokat, hogy csökkentsem a méretét. Mit tanácsol ebben az esetben?
Köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel: Gyurics Melinda

#40673
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Bakti András!
Nagyon rosszul tette! Nem szabad belevagdosni. Gondolom az óta rosszabb, mint volt!
Mikor ültette át utoljára? Tápoldatozza rendszeresen? Közvetlen csapvízzel locsolja? Párásít? Az erkélyen a tűző nap nem jó megoldás. Nap égést okozhat a számára.

#39306