Beteg hibiszkusz

G.Edit

Kedves Gábor!
Köszönöm szépen a válaszát. Megnéztem a képeket, erről a kártevőről van szó.
Köszönöm még egyszer a segítséget.
Tisztelettel:
GEdit

#2786
Vétek Gábor

Kedves G. Edit!

A hibiszkuszon a leírás alapján molytetvek telepedtek meg. Ezek ellen kizárólag szabad térben (!) történő kezelésre használható az Actara 25 WG, a Decis 2,5 EC és/vagy a Bio-Sect Spray. A kezeléseket erős fertőzés esetén többször, de 7-10 napot várva érdemes megismételni. Az Actara 25 WG szisztémikus szer, ezért 3-nál több alkalommal nem célszerű használni a rezisztencia kialakulása miatt. A készítményeket a kártevő egyedeinek fő tartózkodási helyére, tehát a fonákra célzottan juttassa ki. Az, hogy elreppennek nem baj, mert ha visszatérnek, a szerek akkor is kifejtik hatásukat.
Bármely készítménnyel történő védekezés során megfelelő védőfelszerelés használata javasolt, és ügyeljen arra, hogy a permetezés idején ne fújjon a szél, a közelben ne legyenek szomszédok, járókelők. Egy kezelés azért nem elég, mert mindig élnek a növényen viaszos lárvabölcső védelmében táplálkozó fejlődési alakok, melyek ellen a kontak szerek nem nyújtanak védelmet. A védekezést célszerűen a mozgó stádiumú egyedek (fiatal lárvák és kifejlett, szárnyas alakok) megjelenésére kell időzíteni. A kártevő tömeges elszaporodásakor az eredmény már nem lesz kielégítő. A biztos azonosításhoz kérem, tekintse meg képgalériánkban a kártevőről készült fotókat: Galéria / Növényvédelem / Szobanövények általános kártevői / liszteske, üvegházi molytetű fényképek, illetve Csomós Tamás látogatónk fotóját.

#2775
GEdit

Tisztelt Tanácsadó!

Segítséget szeretnék kérni abban, hogy van egy beteg hibiszkuszom, melyen pár hete megjelentek apró, fehér, repülő rovarok. A levél hátulján telepednek meg, és fehér foltos lesz tőle a levél, majd elsárgul. Levéltetű elleni szerrel próbáltam kiírtani ezeket a kártevőket, de sajnos nem használ ellenük, ráadásul amint ráfújok a virágra, az összes elrepül.
Várom mielőbbi válaszát!
Tisztelettel:
GEdit

#2745