Ficus Ginseng betegségek!!

Pap Edina Szaktanácsadó

https://szobakertesz.hu/ficus-ginseng-gondozasa-reszletes-utmutato/

#57095
Beatrix Novák

Remélem itt már megnyithatóan csatolja a képeket.

Üdv,
Bea

#56877
Beatrix Novák

Jó napot kívánok!
A segítségüket szeretném kérni. Január óta van bonsai fám, minden rendben volt vele, az utóbbi héten viszont hirtelen és nagyon gyorsan elkezdett fentről lefelé elszáradni. Semmit nem változtattam a gondozásán, azt a tippet kaptam egyedül, hogy valószínüleg elkapott valamit.
Csatoltan küldtem fényképeket is róla.
Nagyon várom segítségüket, remélem meg lehet még menteni.

Üdvözlettel,
Bea

#56876
Pap Edina Szaktanácsadó

Gyapjas pajzstetű. A legjobb puha fogkefével, tömény szappanos vízzel ledörzsölni a képleteket. Permetezni a növényt a szabadba kitéve Mospilan-nal lehet.

#56209
Antalné Szabó

Jó napot kívánok!Sajnos beteg lett a Bonsai fám .Ragacsos fehér vmi lepte meg.Nagyon szeretném megmenteni ,lehetséges e még?Remélem a képen kivehető a probléma!

#56180
Pap Edina Szaktanácsadó

A Ficus Ginseng bonsai fácska, akárcsak a többi fikusz érzékeny a hirtelen változásokra. Átmenetileg romlik az állapota vasárlás után, amikor az általában fényes, kiegyenlített hőmérsékletű és párás termesztőházból átkerül a lakásba. Kényes a fényhiányra, a huzatra, a változó hőmérsékletre és az ingadozó vízellátásra. Fontos, hogy a lehető legkiegyensúlyozottabb körülmények között, állandó helyen tartsa, minél fényesebb helyen, de ablak közelében télen fázhat. Vízzel permetezni tilos! Tápoldatot tavasszal, az új hajtások megjelenésekor kapjon. Ha a növény megszokja a környezetét helyrejön. Nyáron célszerű a szabadban tartani, védett helyen.

#56024
Adrienn Suplicz

Jó napot kívánok!
Nemrég kaptam a páromtól egy ficus bonsai fát, és elolvastam mindent a tartásáról. Merítve locsoljuk, fényes helyen van, párásítunk is a szobában. Amióta megvan naponta hullik pár levele és barna foltok jelennek meg rajta. Néhány levél teljesen bebarnulva és elszáradva hullik le. Jelenleg hetente 1x merítjük, de most kivételesen már 9 nap telt el az utolsó óta, mert nedvesnek érzem a földet. Tápoldatot még nem kapott.
A segítségét kérném abban, hogy mi lehet az oka a barna foltoknak és a levélhullásnak?
Köszönettel, S.A.

#56003
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves N. Balázs!
A szobahőmérséklet mindenkinél más! Ezért jó lenne, ha pontosan megírná! Amire én gondolok az a nem megfelelő teleltetés! Amennyiben a megfelelő hőmérsékleten teleltette, akkor sok a heti öntözés! Ha szükség volt a heti egy öntözésre, akkor viszont meleg szobahőmérsékleten teleltette. Párásításról, hogyan gondoskodott? Javaslom, hogy vegye ki a cserépből és vizsgálja meg a gyökerét. Kizárólag szobahőmérsékletű talajba ültesse vissza. Írja le, hogy mit tapasztal.

#54810
Balázs Novák

Szobai hömérséklet, páratartalom, heti egyszeri locsolás. Ez lenne az én kérdésem is, hogy teljesen elszáradt-e a teteje, vagy még fog levelet hozni? Ezt hogyan tudom megállapítani? Van két kisebb is ahol ez telelt, azoknak nincsen semmi bajuk.

#54753
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves N. Balázs!
A fenti rész teljesen kiszáradt? Hogyan teleltette? Milyen hőmérsékleten, páratartalmon, hogy és mivel öntözte, stb. …

#54752
Balázs Novák

Hali!

A ficusom elkezdte fentről lefelé ledobálni a leveleit, elszáradtak az ágai. visszavágtam, de azóta fent nem hoz ki több levelet, ágat? Mit tegyek?

#54742
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Szabina!
Ebből nehéz eldönteni, de szerintem túlöntözés lehet az oka! A túlöntözésnek is hasonlóak a tünetei.

#54724
Szabina Kovacs

Tisztelettel, a fonnyadt törzsű ginseng fánál feltett kérdésemnél valami oknál fogva a fotó nem csatolódott, így próbálom ismételten. Köszönettel : Kovács Sz.

#54698
Szabina Kovacs

Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni. Decemberben vásárolt ficus ginseng bonsai fám törzse az utóbbi hónapban elkezdett fonnyadni, zsugorodni, és nem tudom mi lehet az oka. Leveleit nem hullatja különösebben, viszont azt nem tudom eldönteni, hogy túlöntözöm, vagy ép ellenkezőleg. Vagy egyéb más oka is lehet esetleg? Képet csatolok. Köszönöm szépen!

#54697
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves M. Nikolett!
Mindenképpen javaslom az átültetést, az észlelt tünetek miatt meg pláne! Nem látom a cserepet, de szerintem kicsi is a növényhez képest, teljesen kitakarja a lombozat. A tápoldatot, tavasztól- őszig adagolni kell. Javaslom, hogy olvasson utána részletesebben a tartásának. Nagyon jó szakkönyvek vannak. Ide most nem szeretnék több oldalt begépelni.
Remélem, az átültetés sokat segít. Folyamatos páráról gondoskodjon, de a ne a növény vízzel való spriccelésével. Közvetlen csapvízzel ne öntözze.

#54141
Nikolrtt Marosújvári

Kedves Antics Katalin!

A segítségét szeretném kérni egy ficus ginseng bonsai növénnyel kapcsolatban.
A napokban vásároltam, minden nap egy jó pár levele lehullik, valamint barna foltok jelennek meg egy-egy levélen, melyről csatolok egy képet.
Nagyon kezdő vagyok a témában, de szeretném ha nem menne tönkre a növény.

Az lenne a kérdésem a képen látható jelenségnek mi az oka, mennyire igényli a fényt, mivel locsoljam?

Egy bevásárló központba vettem, szerintem túl locsolták, mert mikor hozzám került a földje tetején megjelent “szőrös” penész.
Ön szerint át kellene emiatt ültetni?
Ha igen, milyen földbe?

Az utolsó kérdésem pedig az lenne, hogy igényel e tápoldatozást, ha igen milyen időközönként, és mi lenne a legmegfelelőbb tápoldat számára?

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel:

M. Nikolett

#54080
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Dávid!
Atkaszívogatásnak tűnik. Kérek, a fonákirészről is jól nagyítható felvételt. Vizsgálja meg alaposan egy erősebb nagyítóval! Mit lát rajta? Észlel a növényen finom pókhálószerű szövedéket?

#53375
Dávid Kovács

Kedves Antics Katalin!
1 éve vásároltunk egy kb. 100 cm magas Ficus Ginseng bonsait. A tél során nagyon sok levelet lehullatott, és mostanában pedig a képen látható foltok jelentek meg a levelein, amit nem lehet letörölni sem. Átültetésre került bonsai földbe, és növénynevelő lámpával is világítjuk. A segítségét szeretném kérni, hogy Ön szerint mi lehet a probléma, és hogyan kezelheténk? Köszönöm, Dávid

#53083
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves P. Wenna!
A gyökerek nem lehetnének kint a talajon. Valóban lehet a túlöntözés, hideg vízzel való öntözés és a pára hiánya. Ne öntözze közvetlen csapvízzel. Egy tálkába helyezzen mellé vizet. Palackba engedjen ki vizet és 6-7 napig hagyja állni. Ezzel öntözze a növényeit, amennyiben nem rendelkezik esővízzel.

#52989
Wenna Pei

#52897