yukka betegsége

Gere Marika

Jukkám sárgul, a levéltöveknél porhanyós gyanta szerű anyag van, mi lehet a baja, mivel kezelhető? Szükséges-e visszavágni?

thumb
#52120
Alexandra László

Kedves Katalin,

A Yukkám földjében kukacokat véltem felfedezni, apró fehér szinű kukacot, esetleg tudna segiteni, mik lehetnek ezek és hogyan tudom őket kiirtani?

Nagyon szépen köszönöm!

Alexandra

#52085
Horváth Aisa

Amikor behoztam a lakásba 2 hétig karanténban tartottam. Nem érezni rajta semmilyen ragacsos felületet. A régi levelei elhervadtak, de hoz folyamatosan új leveleket.

thumb
#52083
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves B. Ágnes!
Még csak most vitték be? Ez ürüléknek néz ki. Feltételezem, hogy mielőtt bevitte a növényeket, nem végezte el az ilyenkor szükséges növényvédelmet. Kérem, vizsgálja meg, hogy érezi-e a ragacsos felületet. Helyezze karanténba, hogy a többi növényét ne fertőzze. Távolítsa el őket langyos szappanos puharuhával vagy szivaccsal.

#52061
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves H. Szilvia!
Feltételezem, hogy mielőtt bevitte a növényeket, nem végezte el az ilyenkor szükséges növényvédelmet. Ha minden levelet le vág az nem hoz megoldást. Javaslom az elemi ként. Az elemi kén hatóanyagú gombaölő megfelelő lehet a kezelésére. Ecseteléssel is felviheti, ilyenkor a levél fonáki részét is be kell kenni. Az engedélyezési okiratban leírtakat szigorúan be kell tartani.

#52060
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves H. Aisa!
Nem véletlenül került ki az utcára. Veszélyezteti vele a többi növénye egészségét is. Amennyiben ezek után is megtartja, akkor helyezze karanténba. Kérek a levelek fonákáról is jól nagyítható éles felvételt. Érez ragacsos felületet?

#52059
Ágnes Balázs

Kedves Katalin!

A növény 5 éve van nálunk. Körülbelül 1,5 hónapja hoztuk be a lakásba, ugyan azon a helyen van minden évben telente, de most a levelek tövében vmi burjánzó kristályos anyag jelent meg és rohamosan romlik az állapota, hogyan tudnánk megmenteni?
Köszönettel : Ágnes!

thumb
#52039
Szilvia Hoffmann

Kedves Katalin!
Ilyen barna foltok jelentek meg a yukkámon,miután kinntről behoztam. Már másodszor szedtem le az ilyen leveleket.
Mit tanácsol mit tegyek?
Előre is köszönöm.
Tisztelettel :H.Szilvia

thumb
#52037
Horváth Aisa

Kedves Katalin!
A képen látható yukkát az utcára kitéve találtam és hazahoztam magammal azt remélve, hogy még menthető állapotban van. Ebben szeretném az Ön segítségét kérni.
Olyan helyre raktam, ahol sok fényt kap, feltöltöttem a cserepét friss földdel és a leveleit is permetezem vízzel.
Mi lehet a yukka baja és mit tanácsol, mit tudnék még tenni érte?
Előre köszönöm a segítséget!

thumb
#52017
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves Sch. Zsolt!
Nagyon úgy tűnik, hogy a növényei lisztharmatosak. Helyezze karanténba őket, különben az összes növénye megfertőződhet.
Javaslom a Topas 100 EC vagy a Tazer 250 SC-t. Az engedélyezési okiratban leírtakat szigorúan be kell tartani. Itt is megvásárolhatja…
https://www.gazdabolt.hu/gombaolo-szer/753-topas-100-ec-01.html
https://www.gazdabolt.hu/kereses?controller=search&s=Tazer

#51994
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves T. Betti!
A leírás és a fotóalapján, lisztharmatos a növény. Helyezze karanténba. A megfelelő szer, amit engedély nélkül alkalmazhat az a Topas 100 EC vagy a Tazer 250 SC. Az engedélyezési okiratban leírtakat szigorúan be kell tartani. Itt is megvásárolhatja…
https://www.gazdabolt.hu/gombaolo-szer/753-topas-100-ec-01.html
https://www.gazdabolt.hu/kereses?controller=search&s=Tazer

#51993
Zsolt Schaffer

Közeli kép. Nem tudjuk mi történt vele. Csak szárad meg penészes.

thumb
#51922
Zsolt Schaffer

Valaki tudná mi lehet a probléma ezzel a pálmával?

thumb
#51921
Betti Tankó

A nyár végén kivittük a kertbe és ott lelocsoltam a leveleket is de permetezni nem szoktam. Igen lejönnek a foltok ha megtörölgetem.
Egyik törzsről már teljesen lehullott a levél. Ezeket a foltokat ha hozzá érek nekem is a kezemen marad.

thumb
#51881
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves T. Betti!
A költözést nehezen viselik a növények, nem is élik mindig túl. Kérek egy jól nagyítható, éles felvételt a fonákról is. Jól látom, hogy vízzel permetezi a leveleket. Ezt hagyja abba. A párára szüksége van, de válaszon más megoldást! Szobahőmérsékletű puha ruhával próbálja meg eltávolítani a foltot. Mit tapasztal, lejön?

#51849
Betti Tankó

Üdvözlöm!
Van egy gyönyörű yukkám kb fél éve vásároltuk semmi baja nem volt most 1 hónapja költöztünk másik lakásba heti 1x van locsolva. sajnos elkezdett a levele sárgulni fehér foltok is vannak rajta most már a törzse tetején is....mit tudok tenni hogy megmentsem?
Válaszát előre is köszönöm

thumb
#51817
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves K. Roland!
Nagyon távoli a felvétel. Nézze át egy erősebb nagyítóval. Az eddigiekből én a nem megfelelő öntözésre gyanakszom. Valamint a huzatra.

#51670
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves R. Róbert!
Ezek kósza pajzstetvek. Javaslom az 1%-os káliszappan oldatot. Valamint a felszívódó készítmények közül a pl.: Mospilan-t, ez utóbit belocsolva is alkalmazhatja. A kezelést 7-10 naponként ismételni kell. A növényét helyezze karanténba.
https://www.gazdabolt.hu/kereses?controller=search&s=Mospilan

#51669
rafael robert

Kedves Katalin
Ezek a gombák, vagy peték jelentek meg, az egyébként teljesen egészséges yukkámon. Veszélyt jelenthet, vagy ártalmatlan? Mi a megoldás ? Köszönöm

thumb
#51604
Roland Keszthelyi

Keves Katalin!
1 éve van nálunk ez a növény 1 hònapja kezdett romlani az állapota heti egyszer kap vizet tápoldatot is kapott. A kisebb törzseken már egyáltalán nincsenek levelek. Mit ronthattunk el? Köszönöm válaszát!

thumb
#51550