yukka betegsége

Zsanett Megyesi

Kedves Szaktanácsadó!
Kétségbe vagyok esve. Félek, hogy nem tudom megmenteni a yuccámat..
Kb. 1 hónapja vettük a Lidl áruházba, rá 3-4 napra át is ültettem, illetve tápoldatos esővízzel megöntöztem, de nem sokat adtam neki, mivel nem akartam túlöntözni. Tudomásom szerint a vastag szára a vizet elraktározza és nem tudtam , mennyire volt előtte locsolva. És most 1-2 hete azt vettem észre, hogy a hajtásainál elkezdett sárgulni, majd lekonyultak a levelek és szinte alig tartja valami. Félek, hogy az egész növényem kuka lesz.. Központi fűtéses házban van, ahol 20-25 fok között szinte állandó hőmérséklet van. Néha szoktam esővízzel permetezni, illetve ablakos ajtó mellett van elhelyezve, hogy a szűrt fényt kapjon.
Kérdésem lenne, hogy vajon mi baja lehet? És meg tudom e menteni. Csak egy kis útmutatás is jól jönne. Válaszát Köszönöm!

thumb
#44766
Gábor Viczencz

Kedves Katalin! A képen látható növényt 4 hónappal ezelőtt vásároltuk. 1-2 hónap után úgy nézett ki, hogy a növény jól érzi magát nálunk, új hajtásokat is hozott. Nagyon keveset öntöztük - a 4 hónap alatt talán 3-4 alkalommal. Sajnos 1 hónappal ezelőtt elkezdett sárgulni és a képen látható állapotban "haldoklik". A friss hajtásai is elszáradtak. A növény padlófűtésen áll, a lakásban 21-22 fok van. Próbáltunk adni neki több vizet - ettől csak rosszabb állapotba került. A kérdésem az lenne, hogy mit lehet tenni a növénnyel, hogy újra élettel teli legyen? Válaszát előre is köszönöm!

thumb
#44675
Kinga Kocsis

Kedves Katalin! A képen látható növényt ma "mentettem" ismeretlen szomszédtól a gangról. Már nyáron is én locsoltam, mert senki nem foglalkozott vele, most pedig ilyen állapotban dobta ki valaki szegényt. Magamhoz vettem, de nem tudom hogyan hozhatnám formába, mert nem volt még yuccám. A folyosón hideg van, a lakásban meleg, viszont sötét (egy ablakunk van csak, alatt a a konvektor, nem túl ideális hely a növényeknek). Tud segíteni, hogyan menthetném meg szegénykét? Köszönöm előre is!

thumb
#44650
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves G. Orsolya!
A 15 fok teleltetésre jó, viszont a garázs nyitása és zárása, sok hideg levegőt jutatat a helységbe. Könnyen megfázhat a növény.
Az eső víz a legjobb. Tisztában vagyok vele, hogy az most elérhetetlen. Én a csapvizet engedem palackokba és azt napokig, hetekig állni hagyom. Kizárólag ezzel öntözöm a növényeket.

#44641
Orsolya Groszeibl

Kedves Katalin! Ne haragudjon, nincs magyar nyelv a telefonomon. Ekezeteket nem tudok irni.
A yukka levelei hullottak le, tobb is egy helyrol, ahogy a foton is latszik. A hazban nem tudok hidegebbet csinalni, pici baba van nalunk, muszaj futeni. Most a garazsba tettem, 15 fok van es ahogy olvastam, eleg 1 honapban egyszer ontozni. Mivel locsoljam? Koszonettel, G. Orsolya

#44640
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves G. Orsolya!
Először is, mi maradt a kezében? Kérem, írjon helyesen és olvashatóan! Valószínű, hogy nem olvasott utána és nem a megfelelő klímán tartja. Ráadásul sokat öntözi. Így a teljes növénye elfog, pusztulni. Valamint, nem szabad közvetlen csapvízzel öntözni.

#44630
Orsolya Groszeibl

Tisztelt Szakerto! Kb 1 hete sajnos a kezemben maradt ketto to is a yukkamrol. Azota a helyzet csak romlik. Vilagos, majd barna szinu levelek lesznek rajta. Kerem nezze meg, mi lehet a baja. Koszonom szepen!!!

thumb
#44583
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves F. Melinda!
Kérek egy nagy felbontású jól nagyítható fényképet! Ez a nagyításra, nagyon homályos.
Kérdéseim: Letörölhetőek a foltok? Lát rajtuk nagyítóval kártevőket?

#44565
Melinda Fehér

Üdv! Ma vettem észre hogy beteg a yukkám

thumb
#44520
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Sz. Attila!
Túlszáraz és meleg a levegő!

#44365
Attila Szalma

A másik kép az egész virágról.

thumb
#44342
Attila Szalma

Kedves Katalin!

Két kérdéssel fordulok önhöz, az első a fontosabb, a yukkánk levélvégei elkezdtek száradni, vajon mitől lehet? A másik, hogy a képen is látható, hogy a növény "szomorú", nagyon lefelé hajlanak levelei. Kaptunk egy kisebbet, ami sokkal egészségesebb benyomást kelt, levelei "feszesek". Tudunk ez ügyben is tenni valamit?
Segítségét előre is köszönöm! Üdv.: Attila

thumb
#44341
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves S. Dóra!
Sajnos már nem lesznek a régiek. Ezt a folyamatot a növényeknél nem lehet visszafordítani. Ahogy látom, az egész törzs megvan, dőlve. Mikor ültette át utoljára, mivel tápoldatozza? Mennyire puhult meg a törzse. Mivel öntözi, páráról hogyan gondoskodik, stb.

#44264
Schuck Dóra

Kedves Katalin!

A képen látható Yocca már több éves de pár hónapja sajnos a levelei lekonyultak, és sajnos nem tudom hogy mit kéne tennem hogy újból a régi legyen! Kérem segítsen vagy adjon tippet! Előre is köszönöm! Üdvözlettel: Dóri

thumb
#44113
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves S. Ivett!
Vásárlás után, célszerű átültetni a növényt, miután kihozta a karanténból. Hol tartja, hogy ön szerint elég a pára? Közvetlen csapvízzel egy növényt sem szabad öntözni. Tápoldatozni folyamatosan kell, egészen őszig. Levéldísznövény tápoldattal.

#43223
Ivett Schmidt

Kedves Katalin,
A növény még nem volt átültetve, a boltban eredetileg hozzá adott 20 cm-es cserépben van.
Ü Párásítani nem szoktam külön, mivel elég párás a helyiség, ahol tartjuk.Tápoldatozva utoljára kb. 2-3 hete volt, előtte télen és tavasszal nem. Csapvízzel öntözzük a növényt.
Üdv.,
Ivett

#43126
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves S. Ivett!
Mikor ültette át utoljára? A párásítást hogyan oldja meg? A tápoldatozás mivel és milyen időközönként végzi? Mivel öntözi?

#43107
Ivett Schmidt

Kedves Katalin,
Még ezt a képet szerettem volna küldeni a nagyobb yuccáról.
Köszönöm szépen a segítséget!
Üdv.,
Ivett

thumb
#43045
Ivett Schmidt

Kedves Katalin!
Idén januárban vásároltam egy yuccát a Lidlben, melyre sajnos futkározás közben ráesett egy gyerkőc kb. másfél-két hónappal ezelőtt. A kis yucca "lombkoronája" ennek köszönhetően eléggé viharvertté vált. Azonban további probléma, hogy a növény levelei kivilágosodtak, lefeleé konyulnak. A nagy yuccán több száraz levél található, de új hajtásokat is hoz. A növény nyugati fekvésű szobában található, amelyet azonban a szemközti lépcsőház leárnyékol. Két hetente illetve igény szerint öntöztem. A szára mindkét növénynek kemény. Ennek ellenére sajnos úgy látszik, hogy valami komolyabb baja van...Kérem a képek alapján segítsen, hogyan lehetne megmenteni!

thumb
#43044
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Czinger Hajnalka!
A képek eléggé homályosak, de jól láthatóak a napégés tünetei. Nem szabad közvetlen kitenni a napra. Szoktatni kell, és szűrt fényre tegye.

#42863