yukka betegsége

Edina Pap Szaktanácsadó

A túlöntözés lehet a fő gond. A téli hűvösebb, fényszegényebb időszak beköszöntével a növény kevesebbet párologtat, így már csekély mértékű többlet nedvesség rothadást okoz. Ezt a törzsön látható gombatelep, illetve a leveleken észlelhető baktériumos foltok is bizonyítják. A gombás foltot le kell kaparni, a károsodott leveleket eltávolítani. Célszerű a növényt a lakáson kívüli fagymentes helyiségben (garázs) Cuproxat-tal megpermetezni (1 liter forralt és lehűtött vízbe 5 ml szer - gyógyszeradagoló kanállal kimérhető). A permetezést két hét után meg kell ismételni. A növényt célszerű szárazon tartani a téli időszakban.

#56027
Bernadett Nagy

Képek az előző hozzászóláshoz.

#56015
Bernadett Nagy

Üdvözlöm!

#56014
Bernadett Nagy

Üdvözlöm! Fél éve vásároltuk a növényt az Obiban. A nagyobbik törzse 1-2 hónapja elkezdett sötétedni és pár fehér folt is megjelent rajta. A törzsnek és a földnek is kellemetlen szaga van és az alsó levelei elkezdtek sárgulni. Hetente egyszer locsoltuk, a probléma óta egyre ritkábban.
Válaszát előre is köszönöm!

#56013
Edina Pap Szaktanácsadó

Kedves Csanád. A jukka lisztharmatos betegségével áll szemben. Fontos, hogy a növényt ne öntözze és ne táplálja túl. Most, télen, hagyja a növényt pihenni: havonta 1-2 dl vized adjon neki, a szoba levegője ne legyen párása. A bevonatot szódabikarbónás vízbe áztatott puha ronggyal törölje le a levelek felületéről és a fonákáról is. Ha rosszabbodna a helyzet, a szabadba vagy a lakótéren kívüli helyiségbe kivive permetezze le lisztharmat elleni készítménnyel (pl. Thiovit Jet).

#55978
Edina Pap Szaktanácsadó

Kedves Nikolett. A megtámasztás egy esztétikus karóval vagy kókuszrúddal jó megoldás lehet. Ha csökkenteni szeretné a növény méretét, egyszerűen vágja vissza a kívánt magasságban. 2-3 oldalrügyből újrahajt. A vágási felületet gyertyaviasszal, vagy nejlonnal bekötözve zárja le. A levágott leveles szár is meggyökereztethető és elültethető.

#55977
Csanád Jurica

Szép napot!
Segítséget szeretnék kérni. 2 hónapja elkezdtek száradni a levelei és a fotókon látható szürkés, ledörzsölhető réteg jelent meg a növényen nagyon apró (0,5-1mm) barnás-vötöses bogarakkal együtt. Mit tudok tenni? Válaszukat előre is köszönöm!

#55958
Nikolett Péter

Üdvözlöm! Nekem olyan kérdésem lenne hogy van egy törzses yukkám a házunkban ahol nem nagyon lakunk, tehát télen nincs bent futve csak ha egy évben párszor "haza esünk". Teljesen jól érzi magát, párom anyukája néha locsolja.
Engem az aggaszt hogy dőlne el mintha nem bírná el a fejét. Igazából kikaróztam, összekötöttem de nem mondhatnám hogy túl esztétikus. Mit tudok vele tenni hogy stabil vastag szárat varázsoljak neki?
Átültetése tavasszal lesz.
Kb 160 cm magas, gyönyörű 3 elágazó dús zöld levelekkel.
A cserépbe ránézésre nem kicsi de az igaz hogy 3-5 éve nem nyúltam hozzá.
A cserepe agyag, kb 40-45cm átmérőjű biztos van ha nem több.
Köszönöm a választ előre is!

#55955
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A fehér színű anyag talaj gomba vagy baktérium támadására utal. Ezt mutatja a tő beszűkülése - mintha össze zsugorodna lefelé a növény dísze, a fás szár. Ha a szár körüli földet elhúzza, láthatja alatta a szártő pusztulásának jeleit. Ha ez a rész rossz szagú, akkor baktérium az okozó, ha nem, akkor gomba. A látvány szerint ebben a stádiumban már nagyon kicsi az esély a gyógyulásra. Ha nagyon szeretné megmenteni, próbálja a kibontott részt sűrű rezes péppel öntözni vagy a bioszert /Trifender/ alkalmazni.

#55896
Szandi I

Üdv! Mik lehetnek ezek az apró, fehér valamik a yukkamon? Néhány levele elsárgul és hullajtja. Csatolom a fotókat róla:

#55856
Edina Pap Szaktanácsadó

Képet kérnénk. Nem lehet napégés?

#55795
Anna Mikó

Jó napot!
Olyan 3 hete kaptam ezt a növényt és egy pár napja vettem észre hogy hullik a levele.
Fényes helyen van, heti egyszer locsolom úgy hogy a felesleges vizet kiöntöm alóla.
Mitől lehet ez?
Válaszát előre is köszönöm

#55781
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Liza!
Nem javaslom a vízzel való permetezést. Mennyire éri a nap a növény leveleit? Mivel a napégésre is hasonlít a fotón.

#55366
Liza Kirsch

Kedves Katalin!

Időnként permetezem vízzel, vagy letörölgetem a leveleit, néha pedig le is zuhanyzom, ha kezdem porosnak látni.

#55172
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Liza!
Hogy párásítja a növényét. Mivel tisztítja a levelek felületét?

#55160
Liza Kirsch

Csak valamiért nem tölti fel

#55064
Liza Kirsch

Itt lesznek kepek

#55063
Liza Kirsch

Üdv!
Szeretnék segítséget kérni, hogy mi baja lehet a yukkámnak? Olyan mintha hianyozna egy reteg a levelen. Pedig kellemes fenyes, nem szeles helyen van, az ontozesre figyelek, mersekelt. Ikeaban vettuk. Hogy gyogyitsam meg?
Köszönöm szépen előre is.

#55062
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Vicus!
Amennyiben megtelepedik rajta pl.: gomba, baktérium, akkor igen.

#54950
Vicus 88

Köszönöm. Annyi lenne még a kérdésem hogy orhideákat meg tud e fertőzni ? Esetleg emberre is káros lehet e. Köszönöm

#54905