sárkányfa betegség

Nikolett Gubacsi

Próbálom csatolni a képet is

#57689
Nikolett Gubacsi

Próbálom csatolni a képet is

#57688
Nikolett Gubacsi

Hetente 1szer locsoltam kb és nem olyan múlthéten ki raktam a tereszra mert azt hittem elég jó az idő neki

#57687
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Nikolett. Kérünk képet. Milyen körülmények között tartotta? mennyit öntözte?

#57685
Nikolett Gubacsi

Kedves Szakértő

Szeretnék egy kis segítséget kérni hogy mi lehet a szeretett sárkányfámmal?! Lehet hogy meg fázott? Ha igen akkor helyre hozható még?

#57683
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Virág. Amennyiben valóban nem öntözte túl, akkor valami stresszhatás, hirtelen változás érhette a növényt, pl. huzat vagy hirtelen meleg (fűtés bekapcsolása miatt).

#57356
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Renáta. Kerülje a hirtelen változásokat. Ilyen lehet, ha a meleg szobából öntözés céljából hidegebb helyiségbe viszi át, vagy huzatot kap a növény, esetleg ráfűtenek. Párásítás céljára javaslom a kavics- vagy agyaggranulátum ágyat.

#57355
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Noémi. A túlöntözés okozhat ilyen tűneteket, ami persze nem ragályos, csak egyik szobanövény sem szereti, főleg fényszegény téli időszakban. A röpködö rovarok tőzeglegyek lehetnekt, ami szintén a túlzott öntözésre utal.

#57354
Virág Kiss


Kedves Szakértő!
Eddig semmi baja nem volt szeretett sarkanyfanknak, több is van a szobába és mkst az egyik hirtelen elkezdte lehullajtani a leveleit. Nem sárgult el, nem száradt ki, teljesen egészségesnek tűnik.. Szinte egy éjszaka alatt lehullajtatta mindet :( hetente, kéthetente öntözöm, 21 fokos helységben van és fényt is kap. Tudok még valamit tenni vele?
Segítségét előre is köszönöm!
Virág

#57253
Renáta Seres

Kedves Szakértő! Kb másfél hónapja kaptam egy dracénát, amellyel eddig nem volt gond, úgy tűnt hajt és minden rendben vele. Ma vettem észre hogy nagy mennyiségben kezdte hullajtani leveleit. Hetente egyszer öntöztem kádba téve, letusolva. Tápoldatot eddig nem kapott, tavasszal tervezem. Szoba hőmérséklete 23 fok, viszonylag száraz levegővel és eddig párásításról nem gondoskodtam a dracéna számára.
Kérem, adjon tanácsot mi lehet a probléma, illetve hogyan hozhatom helyre.
Köszönöm válaszát!
Renáta

#57229
Noemi Tatrai

Kedves szakértő! Két napja kaptam a sárkányfámat ajándékba, és mivel száraz volt a földje, ezért megöntöztem, majd hagytam kicsorogni a felesleges vizet belőle. Első nap nem tettem az ablak közelébe, de két oldalról is érte napfény, viszont másnapra el kezdtek lekonyulni a levelek és lehullani. Áttettem az ablak közelébe, hogy jobban érje napfény, de mára mégtöbb levél lekonyult. Olvastam egy korábbi hozzászólást, ès észrevettem hogy az egyik szár, amin a levelek betegek, nagyon puha, és apró röpkedő bogarak járnak a leveleken és a virágföldön is. Emellett több sárga levelek is vannak rajta, de nem feltétlenül ezek hullanak le. Első nap az egyik fikuszom mellett volt elhelyezve, aminek mostanában szintén sárgulnak és esnek lefele a levelei, esetleg attól elkaphatott valamit, vagy mi lehet a probléma? Sajnos a fikuszt nemrég túlöntöztem és eddig arra fogtam a problémát, de mostmár nem vagyok biztos benne. Csatolnék mindkét növényről képet, és hálásan megköszönném, ha tudna segíteni!

#57181
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Kinga. A sárkányfa baktériumos fertőzés következményeit mutatja. Erre hívja fel a figyelmet a kép bal oldalán látható levéltelen sarj. A mellette
levő, még leveles hajtás is már megadta magát. A fertőzés valószínűleg
a talajból érkezett. A baktériumok elleni védekezés nehéz.
Az alábbiakat javaslom: az öntözni alig-alig szabad. A növény szárakat kiindulásuktól kezdve réztartalmú péppel /pl. Bordóilé / alaposan bekenni -
valamennyit, nem csak a tüneteseket. A földet jól beöntözni s pép
oldatával.
A lefotózott károsodott levelek közül az alsó levél jól mutatja a
baktérium fertőzést - nedves, puha állagú

#57112
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Fanny. Várjuk a képeket!

#57097
Fanny Hiba

Nem tudok képet csatolni :(

Barna a legtöbb levél vége illetve az egyik már el is sárgult.

#56908
Fanny Hiba

Szép napot!

Tegnap szállították ki nekem, akkor még nem láttam, hogy ilyen lenne, de lehet nem figyeltem meg elég jól.

Ma reggelre viszont már így néztek ki a levelei.

Mit tehetek?

Köszönöm! Fanni

#56907
Kinga Kovács

A képeket próbálom csatolni

#56901
Kinga Kovács

Kedves szakértő!

Egyik napról a másikra így néz ki a Sárkányfánk. A leesett levelek nem sárgultak el és majdnem mindegyik tövében egy fekete pont található. Valamilyen élősködő lehet? Menthető még a növény?

Előre is köszönöm segítségét.

#56900
Pap Edina Szaktanácsadó

Megfázott a növény. Metssze vissza a törzsét és újrahajt. A vágási felületet zárja le sebkezelő anyaggal vagy nem túl forró viasszal.

#56789
Bence Marek

Kedves szakértő!

Kedvesemnek vettem egy sárkányfát, melynél betartottuk az ajánlásokat, egy estére raktuk csak ki a teraszra (mely sajnos hideg estébe torkollott a napokban). Sajnos ledobálta 1-2re az összes levelét. Menthető még a növény? :(


Segítségét előre is köszönöm.

#56554
Marcell József Tusor

Köszönöm szépen a tanácsot!

#56158