sárkányfa betegség

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves M. Károly!
A kérdésem, hogy mennyire éri a nap? Hogyan és mikor tápoldatozza? Mivel és milyen gyakorisággal öntözi? Láttam apróbb pöttyöket a levélen, de homályos. Arról kérnék egy éles, jól nagyítható felvételt.

#44786
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Z. Zsuzsanna!
Tápanyagot adott neki? Pontosan milyen gyakorisággal és mivel öntözi? Párát mivel biztosítja?

#44785
Károly Mayer

Még kép a növényről.

thumb
#44690
Károly Mayer

Kedves Katalin!
Segítségét szeretném kérni sárkányfa rejtélyes betegsége ügyében.

thumb
#44689
Zsuzsanna Zádori

Kedves Katalin !

Nagyon kétségbe vagyok esve. Kb fél éve vásároltuk a Sárkányfát, ezidáig semmi probléma nem volt. Rengeteg új levéllel gyarapodott, feszes és dús koronái voltak, jó volt ránézni is. Most viszont hirtelen pár nap leforgása alatt (3-4) a felére ritkult. Ami érdekes, hogy még a lehullott levél is teljesen egészségesnek tűnik, nincs jele száradásnak a végein, sem apró lények az alján vagy a tetején, egyszerűen semmi. Hirtelen lekonyul és leesik, mintha nem bírná tartani.. a friss világos fiatal leveleket is ledobálja :( viszont a törzse nem puhul, rohadásnak nem látom jelét. Borzasztóan tanácstalan vagyok, mert a fél év alatt nem lett áthelyezve a lakásban sem, locsolni is óvatosan locsolom,( fél éve folyton ugyanígy tettem, ebben sem történt változás ) ha érzem hogy kezd száraz lenni a földje ( egyet régen sajnos sikerült túlöntöznöm) . Mit tehetnék ? Mi lehet a baj ?? Segítségét előre is köszönöm!!
Üdvözlettel:
Zsuzsi

thumb
#44679
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Zsuzsa!
Nem kell ásványvízzel öntözni. Elég, ha közvetlen csapvízzel nem öntözi.

#44369
Zsuzsa Kovács

Kedves Katalin!Köszönöm szépen a válaszát! Még él a növény, elhullajtotta ugyan néhány idősebb levelét, de mintha most megállt volna az állapotromlás. Vettem egy páratartalom mérőt, 45% az átlagos páratartalom a szobában, ahol él, úgyhogy vettem egy ultrahangos párásítót is, hogy legalább 50-60% között tartsam + kavicságyra állítottam a cserepét és nagyon óvatosan, ásványvízzel öntözöm csapvíz helyett. Bízok benne, hogy jobban fogja érezni magát.Üdvözlettel: Zsuzsa

#44350
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Zsuzsa!
Amikor megvette akkor már át kellett volna ültetnie. A levél végek száradása a száraz klímától van. Nem megoldás a levelek vízzel való fújkálása. Én egyáltalán nem javaslom, mivel nagyobb problémát lehet okozni a növénynek. Ha időben nem szárad meg a növény, akkor kaput nyit a kórokozóknak. Több módja is van a párásításnak.

#44271
Zsuzsa Kovács

(Ezen a képen talán látszik valamennyire, hogy milyen magasságig volt a növény eredetileg ültetve.)

thumb
#44222
Zsuzsa Kovács

Ezután azonban úgy két nap elteltével a növény kókadni kezdett. Nagyon kevés vízzel megöntöztem, de nem segített, majd néhány nap elteltével egyre több sárguló levél jelent meg rajta a kókadás mellett. Jelenleg ezek száma napról napra nő, így a növény lassan "kopaszodik" :(

Furán hangozhat, de kötődök hozzá, szeretném megpróbálni megmenteni bármilyen módon, de be kell látnom, nem tudom, mi lenne számára a legjobb a jelenlegi helyzetben. Hálás lennék bármilyen hozzáértő tanácsért, el vagyok keseredve miatta :( Az igényesebb Krotonom gyönyörű színekben pompázik a szoba másik sarkában, míg ez a kis Dracéna nem érzi jól magát és nem hagy nyugodni a gondolat, hogy én rontottam el valamit, de nagyon... :(

Előre is nagyon köszönöm a segítségét/tanácsait!

Üdvözlettel: Zsuzsa

thumb
#44221
Zsuzsa Kovács

Kedves Katalin!

Megérzésem szerint talán utolsó esélyként szeretném a segítségét kérni. Néhány hónappal ezelőtt vásároltam egy Dracénát. Választás előtt igyekeztem elolvasni a különböző növények igényeit és próbáltam kezdőbbek által is könnyebben nevelhető, lakást jól toleráló növényt választani. Az első hetekben a növény gyönyörűen növekedett, a lakás világos, de ő a szoba fényszegényebb pontján van. Majd sajnos pajzstetű fertőzés jeleit mutatta. Három alkalommal ismételt lemosás és rovarölő szeres kezelés után (felszívódó szer) a fertőzés szépen elmúlt. Ezt követően a talajba kombinált rovarölő+táprudat is helyeztem a kiújulást megelőzendő.

Néhány héttel ezután újabb probléma jelentkezett: a növény leveleinek vége barnulni, majd száradni kezdett a változatlan hely és öntözés ellenére. Próbáltam óvatosabban bánni az öntözővízzel, és inkább vízzel naponta egyszer lepermetezni, de a helyzet nem javult. A sorra félig elszáradó levelek miatt úgy döntöttem, átültetem a növényt, hátha túlöntöztem/nem megfelelő számára a tápközeg. A gyökerei szépek, egészségesek voltak, a cserép alján túlnőttek, rothadást nem észleltem, de észrevettem, hogy a növény törzse kicsit mélyen volt, 5-7 cm-re a talajban, így magasabbra ültettem. Átültetés során ügyeltem, hogy a talaj ne legyen túl nedves és táprúd is került bele.(folyt.)

thumb
#44220
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Sz.-B. Zoltán!
Ha eléggé szűrt fényt kap, akkor megfelelő lehet. De ezt ön látja. Változik a klímánk így az igényeik is változnak. A párásítás elengedhetetlen.

#43822
Zoltán Székely- Benke

Köszönöm a segítséget!!!A törzse jó kemény, a párásítást valahogy megpróbálom megoldani.

Tápoldatot vettem hozzá levél dísznövénynek valót, ahogy olvastam a régebbi tanácsokat pótolni fogom a mulasztásaimat!

- Még egy utolsó kérdés: Az hogy ablak előtt van (dél-nyugati fekvés) de ott van egy függöny (Nem sötétítő) ami elválasztja a közvetlen fénytől az megfelelő lehet? Korábban egy évet ott volt és semmi baja nem volt.

Köszönöm szépen!! :)

#43756
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Sz-B. Zoltán!
Finoman tapogassa meg a törzsét. Amennyiben nem puha, akkor nincs baj.

#43748
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Sz-B. Zoltán!
Napégés, nagyfokú párahiányra utaló jeleket is látok rajta. Olvasson utána a tartásának.
A tápoldatra pedig szüksége van.

#43747
Zoltán Székely- Benke

A törzs közelebbről.Nem tudom hogy egészséges-e tényleg kezdő vagyok :(Szerk.: az utolsó képen a vaku miatt fehérebbnek látszik a törzs de csak egy árnyalat a különbség az aljához képest.

Illetve nem tudom miért fordulnak el a feltöltött képek nálam nem ilyen.
- Köszönöm szépen a segítséget!

thumb
#43736
Zoltán Székely- Benke

Ez a fa egészben. A kaspó kicsi, a nagyobb beszerzés alatt, illetve plusz info hogy nagyjából másfél éve volt átültetve utoljára.

thumb
#43735
Zoltán Székely- Benke

Elnézést ugyanazt a képet küldtem el még egyszer.
Ez már másik

thumb
#43734
Zoltán Székely- Benke

Van néhány helyen (remélem) csak sérült levél is ami nem romlik tovább az idő folyamán.

thumb
#43733
Zoltán Székely- Benke

Kedves Katalin!

Nagyon kezdő sárkányfa tartó vagyok. Kb 3 éve kaptam ajándékba egy kicsi fát ami mostanra szépen megnőtt, és túlélt két költözést is, viszont a legutóbbi után (2 hónapja) kezdenek a levelei sárgulni illetve mintha kunkorodnának is. Hozzátartozik a dologhoz hogy költözés után nagyon kevés tápszert kapott és a szokásos helyet (legvilágosabb pont ami nem huzatos és nem közvetlen napfény) nehezen találtuk meg neki.
- Azért szeretnék segítséget kérni mert úgy érzem hogy nem úgy sárgulnak a levelei mint amikor megsérül egy, vagy huzatot kap stb
- mellékelek pár képet mind a törzsről mind pedig a leveleiről is.

- U.I.: Az öntözési módszert betartom (sajnos a tápszert eddig hanyagoltam), elvileg nincs túlöntözve sem.

thumb
#43732