sárkányfa betegség

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves O. Katalin!
Azt javaslom, hogy ha felajánlották a visszavételt akkor vigye vissza! Ennyi idő alatt nem valószínű, hogy túlöntözésről van szó.

#55567
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves M. Nikoletta!
Nagyon száraz a levegő, erre utal a levelek végeinek száradása. Folyamatos párára van szükség. Kérnék nagyfelbontású, éles felvételeket a fonáki részekről is. Sajnos ezek a fotók nagyitásra nagyon homályosak, így nem lehet látni a lényeget.

#55566
Olajos Katalin

Tisztelt Szakértő,

az előző hosszászólásomhoz kapcsolódóan írom: fejlemény, hogy visszavittem az üzletbe a növényt, ahol közölték, hogy az túl lett öntözve, de szerintük csak át kell ültetni, mert helyre fog jönni. Illetve azt mondták adjak neki tápot, hogy megerősödjön. Nagyon kételkedem, hogy helyrejön, de azért átültettem, mert nagyon megszerettem és szívesen megtartanám (illetve azt mondták az üzletben, ha mégse jön helyre akkor visszaveszik/kicserélik). Azóta tovább feketedett a szár és már a levelek is barnulnak.

Már tudom, hogy hibát követtem el azzal, hogy nem ültettem át a növényt rögtön.

Az átültetésnél a javaslat ellenére nem adtam tápot, hiszen friss tápanyagdús földbe ültettem és azt olvastam, hogy ilyenkor még nem ajálott. De megvárom, hogy Ön mit ajánl ezzel kapcsolatban.

Egy fotót mellékelek mert átültetésnél feltünt mennyire cserkély gyökérzete van a fának.

Előre is köszönöm a válaszát, tanácsát
Üdvözlettel
Katalin

#55525
Olajos Katalin

Remélem, most sikerül feltölteni a képeket, előzőleg túl nagy volt a méretük.

#55505
Olajos Katalin

A képeket nem illesztette be, megprobalom ismét

#55504
Olajos Katalin

Tisztelt szakértő,

Sárkányfa nővényem túllocsolas jeleit mutatja. Az egyik törzs a három közül bebarnult, puha, benyomható, bár a levelek még egészségesek. A növényt 12 napja vásároltam. Valóban túllocsolasrol van szó? . Amikor vettem a földje elég nedves volt ezért nem is locsoktam csak 6 nap múlva. Illetve a mai napon, így vettem észre hogy, az egyik törzs már nem egészséges.
Köszönom szépen válaszát
Üdvözlettel
Katalin

#55503
Nikoletta Mester

Tisztelt Szakértő!

Két különböző dracénám is van és mind a kettőn sárga foltok jelentek meg. A vékonyabb levelő dracéna el is hullajtja a teljesen besárgult leveleit. Kártevőket nem láttam a növényeken. Mi lehet a probléma? (Az első képen a kis fehér pöttyök porszemcsék)

Válaszát előre is köszönöm!

#55492
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves F. Emma!
Először is a desztillált vizet felejtse el! Helyette az esővíz vagy palackba engedett csapvíz (amit napokig állni hagy). A levélvégek a túl száraz levegő végett szárad. Párologtasson! Egy tálkába helyezzen vizet és tegye a növénye mellé!
Egy fontos kérdés! Mennyire éri a nap a növényt? Mivel a fotókon lévő tünet a napégésre is hasonlít.

#55367
Emma F

Sajnos nem hajlando kepet csatolni, ha nem problema a link megosztas itt elerhetoek nagyban
https://drive.google.com/drive/folders/1P25BD1W4OMq0HHA3R4HpA2UOxww81t_2?usp=sharing

#55214
Emma F

A kepetet valamiert, nem csatolta, hatha most sikerul.

#55213
Emma F

Tisztelt Szakértö,
A sarkanyfam levelei par hete elkezdtek barnulni. Felarnyekos helyen van, 1-1,5 hetente ontozom, ha a talaj felso retege kiszaradt, a levego talan kicsit szaraz, de a levelvegek kicsi szaradasan kivul eddig nagyon jol volt, teli volt uj levellel.
Atultettem uj cserepbe, teljesen uj foldbe, desztillalt vizzel locsolom, de sajnos a helyzet csak romlik. Mi lehet a baj?
Koszonom a segitseget
F. Emma

#55212
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Cs. Márton!
Nem korokozó, hanem kártevő. Javaslom a Mospilan rovarölőszert. https://www.gazdabolt.hu/T01725-Mospilan-20-SG-4-g.html
Az engedélyezésiokiratban leírtakat, szigorúan bekell tartani.

#55161
Márton Csík

Üdvözlöm!
Sárkányfánk leveleinek tövén a képen is látható fehér “valami” jelent meg. Tartok tőle, hogy beteg a növény. :(
Szobahőmérsékleten van a virág, kevés fény éri.
Tudna segíteni? Nagyon szeretjük a növényt.
Köszönöm

#55067
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves I. Attila!
Száraz a helyiség levegője! A levelek nedvesítésével, kaput nyithat a kórokozóknak. Javaslom, hogy más megoldást válasszon a párásításra. Fontos lenne, hogy megfelelő klímán nevelje tovább.

#54897
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves N. Lilla!
Nem minden esetben távolítjuk el a leveleket. A szárazlevegőjű klímát, egyik növény sem viseli el. Egy darabig küzdenek ellene, majd összeomlanak és elpusztulnak. Nem kell, hogy kertesháza legyen. Elég ha közvetlen csapvizet nem alkalmaz. Folyamatos párásításra van szükség, akkor a takácsatkák sem jelentkeznek többé. Javaslom, hogy használjon tápoldatot.

#54896
Attila Ibarhart

Üdvözlöm.Az lenne a kérdésem,hogy a dracénám levele oldal irányból be pöndörödik.Én a melegre gondoltam vagy túl sok nitrogén mert sötétkék az alsó levelei.

#54828
Lilla N.

Azert teptem le eddig, mert tartottam tole, hogy a beteg levelek megfertozhetik a tobbit. Nem igy van?
A levego nalam eleg szaraz, ezzel sajnos nem tudok mit tenni. Igaz eddig is igy volt, a klima nem valtozott. Csapvizzel ontozom, mert lakasban lakom, nincs kertem.
Takacsatka tudtommal nincs most egy novenyemen sem, masik helyisegben sem. Amikor votl, akkoraz egyertelmuen latszott es nem ilyen (foltos) tuneteket okozott.
Egy hete lezuanyoztattam es lepermeteztem egy gazdaboltban vasarolt koktellal, amiben gombaolo es kartevo irto is van. Azota a levelei (ettol vagy a viztol) feszesebbek, nem lognak annyira, es lassabban ugyan, de ugyanugy sargul egyik a masik utan.
Koszonom szepen!

#54668
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves N. Lilla!
A leveleket nem túl szerencsés letépni. Nagyon fontos előzetesen feltett kérdéseimre nem válaszolt! Kérem, hogy ezeket pótolja!

#54666
Lilla N.

Kedves Katalin!
Csinaltam par fotot. Utobbi fotokon a level meg zold volt, en teptem le, nem pedig lehullott. Ezektol a foltoktol szoktak megsargulni a levelek.
A szobahomerseklet nalam ejjel 18-21 fok kozott van (jellemzoen 19 fok korul), feny viszonylag jol eri, de nem kozvetlenul.
Koszonom!

#54596
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves N. Lilla!
A foltok lehetnek a nem megfelelő tartástól. Például túl melegen tartja a növényt, nem párásít. Közvetlen csapvízzel öntözi. Szükségem lenne egy éles, jól nagyítható fotóra. Ahol a foltok tisztán kivehetőek, mivel a vírus tüneteire is emlékeztetnek az elváltozások. A biztonságkedvéért addig is helyezze karanténba.

#54595