sárkányfa betegség

Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves B. Gergő!
Tápanyagra a telelési időben nincs szüksége. Kérek éles, jól nagyítható felvételt! Írja le, részletesen hogyan telelteti. Hőmérséklet, öntözés (mivel, hogyan), pára (melyik módszert alkalmazza).

#52070
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves K. Tamás!
Mit jelent önnél a ritkán öntözés? A fotó sajnos kicsi és használhatatlan. Feltételezem, hogy az öntözéssel, hőmérséklettel és a párával van probléma. Írja le pontosan, hogy hogyan végzi és mivel, ezeket a műveleteket. Valamint kérek éles és jól nagyítható felvételeket.

#52069
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves Sz. Henrietta!
A sárkányfa ideális hőmérséklete 18-25 fok között van. Ehhez képest a 12 fok … megfázott! A növényeknél ez visszafordíthatatlan. De jelenleg nehéz megmondani, hogy az ön növényénél ez milyen mértékű.

#52068
Gergő Becze

Sziasztok.
Tudna nekem valaki segíteni?
Van 2 db sárkány fám a nagyobbik 2 hónapja vettem.
A problémám az, hogy barnul a nagy leveleinek a vége. Öntözés ahogy eddig is. A hő fok ugyan az mint eddig. Tamapanyagot is kapott.
Mi lehet a gond?

#52043
Tamás Körmöndi

Kedves Henrietta.
Tavaly vásároltuk ezt a sárkányfát, 4 törzse volt ebböl kettő szó szerint kirothadt. Most ilyen sárgák a levelei és kókadnak. Ritkán öntözzük, talaja nedves,nem áll alatta a víz. Mégis mi lehet a baja? Hogyan tudnánk megmenteni? Válaszát köszönöm!

thumb
#52038
Henrietta Szőke

Kedves Katalin!

Nemrég ültettem át a sárkányfámat, nagyon szépen elkezdett új leveleket hajtani, 5 naponta öntöztem, viszont egy hosszú hétvége után mikor hazaértem, ez a látvány fogadott (a lakásban lehűlt a levegő 12 C-ra) A friss hajtások teljesen lesárgultak, több levelet is elhullatott, az élénk zöld levelek megfakultak. Az alacsony hőmérséklet okozhatta? Ilyen gyorsan? Megmenthető?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel, Henrietta

thumb
#52019
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves Sz. Tamás!
Úgy gondolom, hogy az öntözés és a nem megfelelő pára lesz a probléma. Írjon le mindent, hogy hogyan tartja a növényét. Hogy telelteti, öntözi, mivel, páráról hogy gondoskodik, stb.?

#52000
Szelpal Tamás

Kedves Katalin!
Dracaena virágom egyre több levelét veszíti el elszakadás miatt. Először csak a vége vagy az oldala kezd el sargulni majd barnulni és végül teljesen elszaradnak a levelek és nem tudom megallitani. Már alig van egészséges levele. A törzse! Szára kemény. Azt tudom hogy egyszer kapott egy napegest l, akkor az égett leveleket leszedtem, de sajnos azóta nem tudom megallitani a levél száradását.
Megtudom még menteni?
Esetleg újra tudom gyokereztetni?

thumb
#51971
Gaál Olivér

Kedves Katalin,

Egy éve díszíti otthonunk egy Dracaena Marginata. Gondozásában és elhelyezésében változás nem történt. Ennek ellenére az utóbbi hónapokban arra lettünk figyelmesek, hogy heti kb. 4 levelét elveszíti. Mindig az alsók közül egyet, melyen előszőr a felső tövében megjelenik egy barnás sárgás folt, majd teljesen elsárgul és lehullajtja. Egyelőre még szép dús a növény, ám félő, ha így folytatja elpusztul. Mit gondolsz mi lehet ez és mivel lehetne újra egészséges.
Segítséget előre is nagyon szépen köszönöm.

Köszönettel:
Olivér

thumb
#51960
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves B. Enikő!
A kártevőkkel szemben védekezhet langyos szappanos vizes lemosással, egy puharuhával vagy szivaccsal. Ezt heti 2-3 alkalommal ismételni kell. Ha nem elég hatékony, akkor javaslom a Mospilan rovarölő, növényvédő szerrel történő beöntözést (ismételni kell). Az engedélyokiratban leírtakat be kell tartani.
https://www.gazdabolt.hu/rovarolo-szer/523-mospilan-20-sg-4-g.html

#51844
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves H. Lala, Nóri!
Önnek is azt tudom csak írni, hogy ha a szár is elpuhult, akkor semmit nem tud már tenni. Legközelebb, ha vásárol még ilyen növényt, akkor javaslom, ne ültesse ilyen nagy cserépbe. Sokkal kisebb cserépre van szüksége.

#51843
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves B. Bíborka!
Amennyiben a szár is elpuhult, akkor semmit nem tud már tenni. Legközelebb, ha vásárol még ilyen növényt, akkor javaslom, ne ültesse ilyen nagy cserépbe.

#51842
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves Sz. Nikolett!
Látok napégést és pára hiányt. Valamint túlöntözést egyaránt. Vegyen vissza az öntözésből szüksége van a telelésre. Ügyeljen arra, hogy ne kapjon huzatot, mert megfázik.

#51841
Balázs Enikő

Kedves Katalin!

Nemrég vettem észre,hogy a virág levelein megjelentek sárga foltok,pöttyök, a középső belső levelek teljesen elszáradtak és van amelyik sárga.A leveleken olyan mintha apró kis fehér tetűk lennének. És ezek vannak a szárakon is.

thumb
#51795
Horvath Lala Es Nori

Kedves Katalin!

2 hete vettem észre hogy a leveleit lehullajtotta besargultak és a szára nagyon puha lett neki másik helyet változtattam neki amikor ez történt vele mert fent volt a szekrény tetején de lehetséges hogy attól lett ilyen mert bekapcsoltam a fűtés?!
Nagyon szeretném hogy jobban legyen ezért kérném a segítségét!
Előre is köszönöm!

thumb
#51736
Bíborka Budai

Kedves Katalin!

Kb 1 hónapja ültettük át a sárkányfát. Egy darabig szépen nőtt, majd elhullajtotta az összes levelét, az egészségeseket is. Szerintem az volt a problémája, hogy a fűtést is bekapcsoltuk, és túl meleg lett neki.
Elpuhult a szára is, és nem tudom, mit tegyek vele, hogy jobban legyen. Szeretném a segítségét kérni.
Előre is köszönöm!

thumb
#51733
Szabó Nikolett

Kedves Katalin!
Az én dracaenám így néz ki. Heti 1-2 x öntözöm, terasz ajtó előtti napos helyen áll, a szobában 50 %-os a páratartalom. Mi lehet a baja? Köszönöm válaszát!

thumb
#51723
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves F. Tamás!
Igen, takácsatkáknak tűnnek. Természetesen meglehet védeni. Javaslom a párásítást. A száraz levegőjű klímát kedvelik. Valamint például a Nissorun 10 WP atkaölő szert lehet alkalmazni! Fontos, hogy az engedélyezési okiratban leírtakat szigorúan be kell tartani.
https://www.gazdabolt.hu/kereses?controller=search&s=Nissorun+10+WP+

#51677
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves Szív Ecske!
Kérem, vizsgálja át egy erősebb nagyítóval. Milyen elváltozásokat lát? A fonáki részről is kérnék felvételt. Le tudja törölni a foltot? Vagy inkább a növény levelébe van zárva? Sajnos akár vírus is lehet, arra pedig nincs megoldás.

#51676
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves M. Alexandra!
Eléggé fénylik a felvétel. De pajzstetveknek tűnik. Ezt már valószínű, hogy így vásárolta! Javaslom, hogy helyezze karanténba. Majd langyos, szobahőmérsékletű szappanos vízzel, puharuha vagy szivacs segítségével mossa át alaposan a leveleket. Ezt heti 2- 3 alkalommal ismételje meg.

#51675