Betegség

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A növény nagy valószínűséggel túl lett öntözve, vagy egyenetlenül kapta a vizet, miközben a levegő túl száraz.

#56093
Bíborka Kovács

Kedves Edina!

Köszönöm a gyors választ! Csatolom a képeket!

Körülbelül egy hónapja vásároltam. Az üzletben is feltűnt, hogy foltok vannak a növényeken, azért ezt választottam, mert ezen csak egy helyen láttam, az összes többi az eltelt időben jelentkezett.
A leveleit egyelőre nem hullatta el.

#56035
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Bíborka. Várom a képet! A fikusz alapvetően kiegyensúlyozott tartási körülményeket igényel. Bármilyen hirtelen változásra: túlöntözés, kiszáradás, huzat, fényhiány, helyváltoztatás stb. levélhullással reagál. A levélfoltosodát okozhatja napperzselés is, de ez főleg nyáron fordul elő ablak közelében.

#56028
Bíborka Kovács

Üdvözletem!

Van egy körülbelül egy méter magas lantlevelű fikuszom, amelynek a levelein barna foltok jelentek meg, körülbelül három hete. Kicsivel több, mint egy hónapja van nálam a növény, huzattól védett helyen, 21 fokos lakásban. Tápoldatozva még nem volt, de kezdő növény tartó vagyok, így nem is tudom, hogy mivel kéne gondozni.
Élősködőt/ atkát nem látok rajta!
Kép alapján meg tudná mondani, mi történhetett a vele?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdv: Bíborka

#56017
Dr. Varga Mária

Egészen biztos, hogy nem betegség a tünet okozója. Tartási hiba - pl. a gyökérzet vízben áll, hiszen nincs kilyukasztva a cserép alja. Ezt feltétlen biztosítani kell a növénynek, hiszen a matt, nem igazán szép zöld szín is ezt mutatja. Kevés öntözővizet és bizony tápoldatot is kíván az ilyen nagy növény - persze nem télen. Most pihenőre kell fogni /alacsonyabb hőmérséklet még kevesebb öntözővíz. Ha kiemeli a cserépből, láthatóvá válik a vizes gyökér ill. földlabda. Ettől minél előbb meg kell szabadulni!

#20998
Fesetõ Edit

Üdvözlöm!
2009. tavaszán ültettük át a fikuszt általános virágföldbe. A cserép egészen biztos, hogy nem lyukas. Nincs , soha nem volt tápoldatozva és tavsztól egészen kora őszig esővízzel öntözöm a szobanövényeimet illetve esővízzel permetezem a leveleit. A fikuszt úgy az 1994-es években vehettük tehát kb 15 éves lehet.
Várom a válaszát.

#20962
Dr. Varga Mária

Ez a csodálatos matuzsálem a kép alapján - éhezik. Tessék róla írni, mikor ültette át, milyen földbe és kap-e tápanyagot. Milyen az öntözővíz /megérdemelné az esővizet, ha lehet alulról vegye fel /a cserép lyukas-e, ki tud-e folyni az öntözővíz?/ l Kérem szíves válaszát és a növény korát. Nem betegség, tehát nem kell elkülöníteni, de meg kellene menteni!

#20112
Fesetõ Edit

Üdvözletem!
Van egy kb 2 méter magas Ficus Lyrata( Lantlevelű fikuszom), amelynek a levelein barnás foltok keletkeztek. Kb fél éve, de pontosan nem tudom megmondani.
Próbáltam utánna járni, hogy milyen betegség támadhatta meg, de nem túl sok sikerrel. Gondolok esetleg gombás betegségre, vagy levélatkára.
Kép alapján meg tudja mondani, mi történhetett a növényemmel?
Illetve azt szeretném még tudni, hogy elkülönítsem-e a többi szobanövényektől, esetleg átterjedhet-e a betegség vagy maradhat egy helyiségben velük.
Válaszát nagyon szépen köszönöm!

Üdc: Edit

#20089