Schefflera beteg

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves S. Balázs!
Párát hogyan oldja meg? Hol tartja a növényét? Milyen gyakran és mivel tápoldatozza? Csak lágyvizet használjon az öntözéshez.

#50504
Séra Balázs

Tisztelt Szakértő!

A Scheffleramnak elkezdtek sargulni a levelei, elkepzelheto hogy a keves viztol? Hagytam kiszaradni a talajt ne legyen allandoan nedves lehet tul szaraz lett? Mi okozhat ilyenfajta levelhullast?

Koszonom

#50072
Dr. Varga Mária

A szár feketedését elsősorban baktériumok okozzák. Fellépésük oka többnyire túlöntözés - persze akkor elsősorban alulról indul a feketedés. Szeretnék képet kérni a növényről, úgy többet tudok mondani.

#19761
Judit

Tisztelt Szakértő!

Az én schefflerám felső levelein is sötét foltok jelentek meg, illetve a szára is felülről indulva feketedik. Ez valamilyen kártevő lehet vagy esetleg túllocsolás? (heti kétszer locsolom, világos helyen van, a szoba száraz, de sok növény között van és permetezem is.)

Válaszát előre is köszönöm!

#19719
Dr. Varga Mária

Leveléből úgy tűnik, hogy nemrég áthelyezte a növényt. A direkt napot nem szereti, világos vagy félárnyékos helyen, kevés öntözővízzel, kétheti tápoldatozással, viszont sok párával. Visszavágás serkenti az elágazást - ha minden kötél szakad. Keveset öntözze.

#18965
Schweiger Anett

Tisztelt Szakértő!

Egy ezidáig gyönyörű növény megmentésében kérném a segítségét.
Kb 1,5 hete a növényen el kezdtek sárgulni a levelei. Ahogy sárgul márványos hatást kel. A sárgulás a levél főerétől indulva terjed a levél szélei felé. Sajnos a friss rügyek is elhaló félben vannak. A zsenge hajtások fonákján apró sötét pöttyöket látok. Némelyik levél "ujjainak" tövében varasodás félét látok. de ez nem mindegyiken van.
Élősködőket nem láttam mozogni a növényen.
A virág jelenleg egy nagyjából keletre néző ablak előtt van. Reggelről 1-2 óráig direkt napfényt kap.
Kérem segítsen megmenteni mert nagyon szép ágas bogas növény, nem szeretném ha felkopaszodna.
Köszönettel:
Schweiger Anett

#18720