citromfa metszése

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Pál Géza!
Határozottan nem!

#41998
Geza Pal

Azt szeretnem meg kerdezni hogyha acitromfan most virag bimbok vanak meg lehete metszeni ? Koszonom !

#41970
Norbert Pallagi

Köszönöm a segítséget,gyülmöcsfa metszésben jártasabb vagyok
Az alábbi cikket korábban is tanulmányoztam, átolvastam több alkalommal is.
Köszönettel Pallagi Norbert

#33331
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Pallagi Norbert!

Nyugodtan alakítsa és vágja le az ágakat. Hasonló módon kell metszeni, mint a többi gyümölcsfát is. Ha betartja az igényeinek megfelelő körülményeket, akkor szépen fog fejlődni.
Javaslom ezt a cikket:
http://www.gazdazona.hu/2013/07/22/a-citromfa-nem-disznoveny/

#33324
Norbert Pallagi

Egy másik oldali nézet a növényről

#33316
Norbert Pallagi

Tiszteletem!
Olyan jellegű kérdésem lenne,hogy hozzám került egy vélhetően évek óta elhanyagolt növény amit már nem tudtak hová tenni,evvel régi vágyam teljesült,viszont adja magát a probléma hogy a hagyományos már ismert metszési módszer szerintem nem alkalmazható. Komolyabb metszési beavatkozás szükséges ehhez szeretnék egy kis segítséget kérni hogy meglegyen az optimális de a szükségesnél nem nagyobb beavatkozás,segítséget előre is köszönöm.

#33315
Pap Edina

Kedves Imre! Sok sikert! http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=449

#28148
Karkus Imre

Nagyon szépen köszönöm kedves Pap Edina a válaszát.
A fát már át ültettem mert akinél volt régen nem ültette át.
Most a szabadba van remélem megerősödik és teremni is fog :)

#28145
Pap Edina

Erős tápanyaghiányt látok a növényen. Ezen kell első sorban segíteni. A citrom, nem szobanövény, nyáron tartas a szabadban. Metszeni nem kell. Oltással kapcsoltban többek között itt tájékozdóhat: http://www.viragcenter.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=288:a-citrom-fa-szaporitasa&catid=14:zoeldseg-gyuemoelcs&Itemid=17

#28117
Karkus Imre

Üdvözlöm.
A napokban kaptam egy citromfát, azt szeretném megkérdezni, hogy a jelenlegi állapotában hagyhatom e vagy metszem vissz, mert úgy tünik nekem, hogy nagyon hosszúak az ágak?
Nem szeretném tönkre tenni a növényt ezért kérdem.
Valamint, hogy miként kell beoltani a fát, hogy legyen termés rajta?
Nagyon szépen köszönöm a válaszát.

#27974
Antics Katalin

Kedves Kata. A citromfának a lakás nem kedvező hely, kivéve teleltetéskor, de akkor is csak abban az esetben, ha a számára a megfelelő klímát tudja biztosítani. Télen a meleg és száraz levegőjű helyiségben tönkremegy és elpusztul. A javaslatom, hogy ajándékozzák el egy olyan barátnak vagy ismerősnek, aki családi házban lakik és gondozni is tudja. Csak a fagyok elmúltával szabad kivinni. Nyáron fontos a gyakori öntözés. Nem szabad a földjét hagyni, kiszáradni, de eláztatni sem. A pangó víztől a gyökere elpusztul, rothad, tápoldatozni kell mediterrán tápoldattal. Ősszel még a fagyok előtt be kell hozni a szabadból. Télen is igényli a fényt ezért kizárólag világos helyiséget kell biztosítani a számára. Ilyenkor a 10-12 0C fok körüli hőmérsékletre és 50 % körüli páratartalomra van szüksége.

#27509
Antics Katalin

Kedves Zsolt. Mindenképpen meg kellett volna várnia a fagymentes napokat. A fagy megviseli, a kérdés csak az, hogy milyen mértékben. Akkor fog ez igazán kiderülni, amikor visszavágás után kihajt vagy nem a fája. Azt javaslom, hogy vágja vissza és távolítsa el a megfagyott részeket. Amennyiben nem az egészfa fagyott el és bízzunk benne, hogy nem így van, akkor kifog, hajtani és majd idővel megerősödik.

#27508
Kata

Sziasztok!Mi most vásároltunk egy gyökérnemes citromfát amit nem tudom hogy kell gondozni.Átültettük egy nagyobb cserépbe mert elég kicsi volt neki.A lakásba olyan 25 fok körül van de van erkélyünk is.A lakásba meg él?Hogy kell locsolni?Választ előre is köszönöm!

#27402
Horváth Zsolt

A múlt héten a fagyos időjárásban a szabadban lévő citromfám (2méter magas) leveleit megcsípte a fagy és lehullottak. A termések fele is lehullott. Mit kell tennem? Metszeni? Ritkítani?
Várom értékes válaszát, köszönettel

Horváth Zsolt

#27384
Pap Edina

Nem igényel sok metszét, inkább ritkítani kell.

#27299
Gálfi Csaba

Szeretném tudni, hogy kell a citromfát megmetszeni? Kb. 20 éves fa.

#27077
Pap Edina

Teleltetés előtt a terméseket mindig le kell szedni, még akkor is, ha nem érettek. A 20-22 fok sok, 12-15 az ideális, mivel soha nincs elég fény a lakásban. Jobb esélyt ad a tél átvészelésére egy fagymentes, sötét garázs, mint egy fűtött fényszegény, száraz szoba.

#26968
Gácsiné Bocz Judit

A citromfámon egy db levél sincs jelenleg. Van viszont többé-kevésbé érett 5db citromom.

Kertes házban lakunk, most kb 20-22Cos- lehet, hogy páramentes helyen van. Spicceljem időnként?

Mikor hajtja ki a leveleit? Mit tegyek a továbbiakban?

Köszönettel: Judit

#26795
Pap Edina

Ha valóban nagyon világos, és valóban 50-60 % a páratartalom, akkor van esély, hogy nem hullatja le a leveleit. Intenzív fejlődést ne várjon, metszeni tavasszal kell, de inkább idősebb korban. A párásításra ügyeljen, tápoldatot, túl sok vizet ne adjon.

#25857
Galambos Szilárd

Pár hete vásároltam egy 50cm magas citromfát. Hajtásai 5-10 levelesek. Nincs lehetőségem hűvös helyen teleltetni, így 20-22C-os nagyon világos déli fekvésű helységben telel. A táratartalom 50-60% körüli. Milyen intenzív fejlődés várható? Ha intenzíven fejlődik akkor is meg kell várni a tavaszt a metszéssel?

#25819