Orchidea betegség

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Bár sokan javasolják a növény párásítását a száraz, meleg levegőjű lakásban, ezt úgy kell megtenni, hogy a növényeket ne érje víz. Az orchideát télen az ablaktól távol kell elhelyezni, mert megfázhat. Fokozza a problémát, ha az ablak alatt még a fűtőtest is működik.

#56097
Iván Niki

Kedves Katalin!
Nagyon szeretném megmenteni kislányom orchideáját.
Nyugati ablakban van, a hőfok 22-19 közötti jelenleg. Párásítani nem szoktunk, átültetve még nem volt és időnként tápoldatos vízzel öntözöm.
A vízcseppeket én fújtam rá még a fotózás előtt nem sokkal.
Néhány hete jelentkezett ez a probléma. :(
Elkezdte hozni a bimbókat, majd hamar meg is száradtak, száraz csíkosak lettek, a leveleken szintén.
Segítségét előre is köszönöm!
Iván Nikolett

#56061
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves G. Nikoletta!
Nem írta, hogy milyen tájolású az ablak! De biztosan nem jó helyen van a növénye. Mivel napégést látok az egyik levelén! Ne tegye ki közvetlen tűzőnapsugárzásnak. Soha ne öntözze közvetlen csapvízzel, páráról folyamatosan gondoskodjon. A növény megérett az átültetésre!

#54892
Nikoletta Gál

Kedves Katalin!
Az orchideákat kb 22 fokos hőmérsékleten tartom, hetente egyszer locsolom alulról sima csapvízzel, havonta egyszer tápoldatos vízzel szintén alulról. A délelőtti nap éri őket olyan ablakban vannak. Párásítani nem szoktam, viszont szellőztetni minden nap kiszellőztetek. Átültetve még egyik sem volt. Meg lehet még valahogy menteni őket?
Üdvözlettel: Gál Nikoletta

#54814
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves G. Nikoletta!
Ezek a növények szenvednek a nem megfelelő tartás miatt. Rég kinőték a cserepüket. Elég súlyos állapotban vannak. Az egyiken még napégés is látható. Hogyan tartja őket? Írja le részletesen. Hány fokon, mennyi fényen, szellőztetés, öntözés, párásítás, stb. (részletesen). Írja le azt is, hogy milyen vízzel öntözi?

#54811
Nikoletta Gál

Kedves Katalin!

Van két orchidea, aminek nem tudom mi a baja és szeretném a segítségét kérni.
Az egyiknek az összes levele elsárgult és a szirmai, illetve a bimbói is lehullottak, a gyökerét viszont épnek látom. Nemrégen amikor megkaptam még semmi baja nem volt, kb. 2 hét alatt ez történt vele.
A másik orchideán rozsdás barna és fehér foltok vannak a levelén és a szára pedig ragacsos. Viszont ettől függetlenül hoz új leveleket és bimbókat, illetve a gyökereit is épnek találom.
Mellékelve csatolom mindkettőről a képeket.
Tudna segíteni, hogy mi lehet a bajuk?
Köszönöm a választ!
Üdvözlettel: Gál Nikoletta

#54758
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Lajosné!
Szükségem lenne a fotókra. Így csak feltételezem, hogy tripsz kártétel lehet. A kártevők 1-2 mm nagyságúak, szabad szemmel nehezen észlelhetőek. Sajnos nem csak a szívogatásával okoz kártételt, de vírus vektor is. A vírusokra pedig nincs megoldás. Javaslom, hogy a növényt zuhanyoztassa le, a cserepet hypos oldatba mossa ki. Beültetés után, alkalmazza a Mospilant, (beöntözésként is alkalmazható): https://www.gazdabolt.hu/T01725-Mospilan-20-SG-4-g.html
Figyelem! Fontos, hogy az engedélyezési okiratban leírtakat szigorúan tartsa be!

#54717
Kovács Lajosné

Tisztelt Katalin
Sajnos a képeket nem tudom ftölteni nem jelennek meg

#54679
Kovács Lajosné

Tisztelt Katalin!
Küldöm a fotókat az orhídeámról.
Sok bimbós hajtás van rajtuk de sosem nyílnak ki olyan foltos a bimbó mint a levél. Bimbó formályában elszárad tönkremegy.

#54678
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Lajosné!
Várom a fotókat és a leírást!

#54675
Kovács Lajosné

Tisztelt Katalin!
Szeretném megkérdezni mi lehet a bajuk az orhídeáimnak?!

#54655
Katalin Kurali-Bali

Nagyon szépen köszönöm a válaszát.

#54232
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K-B. Katalin!
Természetesen is előfordulnak cseppek a növényen, főleg ha sok a víz! Figyeljen a túlöntözésre. De itt rovari kártétel is van. Javaslom a (beöntözésre is): https://www.gazdabolt.hu/rovarolo-szer/523-mospilan-20-sg-4-g.html
Az engedélyezési okiratot feltétlen olvassa el és tartsa be a leírtakat. A kezelést ismételni kell, egy kezelés nem elegendő.

#54140
Katalin Kurali-Bali

Ezen a képen látható a penészes levél.

#54073
Katalin Kurali-Bali

Tisztelt Katalin!
Kérem segítsen, mi lehet a bajuk és mivel gyógyíthatnám meg a kedvenc növényeimet. Ragacsos cseppek vannak rajtuk és az újonnan növő levelek penészesen jönnek elő. Köszönöm szépen a segítséget. Szép napot.

#54072
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves S-B. Georgina!
A fotó alapján botrítiszes virágszirom foltosság. Huzamos ideig, magas páratartalom mellett alakul ki. Megfelelő körülmények biztosítására törekedjen. A növény számára megfelelő klímát biztosítsa. Kémiai beavatkozásra ritkán szokott sor kerülni.

#52998
Georgina Sebők-Balázs

Jó napot! Ez valami betegség lehet a szirmokon?

#52925
Katalin Antics Szaktanácsadó


Kedves Tusjak Judit!

A fotó a Botrítiszes virágszirom foltosságra utal. Ez tartósan magas páratartalomnál jelentkezik. Kerülje a magas páratartalmat, és igyekezzen optimális körülményeket biztosítani.

#31844
Tusjak Judit

Kedves Tanácsadó!
Két orchideám van, az egyik 1,5 hónapja virágzik, új bimbói és levelei is nőttek, viszont ma felfedeztem az orchieám virághoz közeli szárán, ilyen kisebb kidudorodó foltokat, megdörzsöltem egy vizes papírtörlővel és lejött. Ekkor megnéztem a szirmok hátulját, és észrevettem, hogy barna foltok vannak mindenhol.. Dörzsölni nem merem, félek hogy kárt teszek benne. Mi tévő legyek? a segítséget nagyon köszönöm!
Üdvözlettel:
Judit

#31731
Antics Katalin

Kedves Kecskés Zsófia!

Ez a sárga por, véletlenül nem rovar? Például a pajzstetvek különböző színűek. Kérem, nézze meg, közelebbről. Küldjön róla felvételt.

#31529