Orchidea betegségei

Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves M. Mónika!
A fotó nagyon homályos és nem nagyítható. Kérek, éles és jól nagyítható felvételt. Ödémának tűnik, de nagyon homályos! Írja le, hogy mivel és hogyan öntözte. Páráról miként gondoskodott. Hol tartja őket, stb.

#52063
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves Fruzsi!
Ezt a növényt feltételezem, hogy túlöntözte és elrothadtak a gyökerei. Ezért borítja vastagon penészgomba. A többi növényét óvja tőlük.

#52062
Mónika Melkó

Kedves Katalin!

6éve ugyanúgy öntözöm ès törődöm az orchideákkal. Mindig gyönyörűek voltak.
Most azonban mintha megvizesedett volna a levele, de ugyan úgy öntöztem mint eddig.

Mi lehet a bajuk? 6orchideáról van szó.
Előre is köszönöm a válaszát!

thumb
#52040
GIri Fruzsi

Kedves Katalin!

Gyönyörű orchideámnak, (aki 5 hónapig virágzott és már ismét bimbózik) fura lett a gyökérzete. Ilyen pókhálószerű fehér/szürke valami vonja be a földjét. Nem vagyok benne biztos talán ez a takácsatka?
Mellékelek két fotót is a növényről.
Várom válaszát!
Üdv:
Fruzsi

thumb
#52015
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves K. Virág!
A fotók nagyon távoliak, nagyításra irtó homályos. A foltokat letudja, törölni? Kérek közelebbi felvételeket, éles és jól nagyíthatóakat. Gondolok gombára, de a sárga pöttyös levelek vírusra is utalhatnak. Helyezze karanténba őket. Várom a fotókat.

#52004
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves F. Ilona!
Úgy tűnik, tripsz szívogatás. Ami azért is jelent még problémát, mert vírusvektor is egyben. Javaslom a karantént és Mospilan növényvédő szerrel történő védekezést. Az engedélyezési okiratban leírtakat szigorúan be kell tartani. https://www.gazdabolt.hu/rovarolo-szer/523-mospilan-20-sg-4-g.html

#52003
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves P. Szidónia!
Most ne adjon neki semmit a vízen kívül. A közeg jónak tűnik. Gondoskodjon fényről, friss levegőről, páráról, és szépen helyreáll.

#52002
Kiss Virág

Tisztelt Szakértő!

Az virágaim sajnos lebetegedtek , fehér foltok vannak rajtuk és csúnyák a leveleik is.
Esetleg még menthetők lennének?
Milyen kezelést adjak nekik?
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

thumb
#51972
Faragó Ilona

Tisztelt Szakértő!

Az 51547 -es hozzászólásomhoz küldök újabb képet,remélem ezen jobban látja a leveken az elváltozásokat.
Több mint 20 éve tartok orchideákat,soha semmi bajuk nem volt és ugyanúgy ahogy ezeket a sorba megbetegedőket .
Ablakban vannak,fényt kapnak,de a nap nem égeti.Havonta megfürdetem,hideg vizet nem kapnak,pangó víz nincs alattuk.Locsolás a növény igénye szerint.
Köszönöm előre is a segítségét.
Üdvözlettel: Faragó Ilona

thumb
#51959
Szidónia Pakai

Tisztelt Szakértő!
Köszönöm a válaszát. Igen,tápoztam kéthetente, mióta beköszöntött az ősz, azóta magas foszfortartalmú tápra váltottam. Az előző földje nagyon sűrű volt, 1 hét alatt sem száradt ki, szinte mindig vizes volt, úgyhogy valószínűleg túlöntöztem.. ez a mostani közeg attól jóval lazább. Ha ez a közeg nem megfelelő számára, akkor ültessem át megint,vagy várjak egy kicsit és figyeljem,hogy fejlődik-e? Egy újabb átültetés lehet hogy többet ártana,mint használna. Mindig esővizzel öntözöm.
Több orchideám is van, és az összeset kéreg+tőzeg+rost közegbe ültettem át. Akkor ezzel most nagyon rosszat tettem nekik?
Tisztelettel, Szidónia.
Csatolok egy képet, ezen valamennyire látszik a közeg plusz a dendrobium phalaenopsis gyökerei.

thumb
#51862
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves P. Szidónia!
A túlöntözés következményeként jelentek meg a kártevők. Vegyen vissza a vízből. Közvetlen csapvízzel ne öntözze! Páráról gondoskodjon! A növény leveleinek vízzel való permetezését kerülje! Tápoldatozta? Az átültetésnél megvárta, hogy szobahőmérsékletű legyen a közege. Amennyiben nem akkor megfázik a gyökér. Az a talaj nem megfelelő! ’Kérget’ vásároljon csak a többire nincs szüksége! Nagyon laza közegre van szükség. A fák tetején élnek eredetileg! Minden beültetés nélkül!

#51853
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves K. Diána!
Felesleges eltávolítani, az új levél is fertőzött, mivel ez vírus. Arra nincs megoldás. Viszont a többi növénye is veszélyben van tőle.

#51852
Szidónia Pakai

Tisztelt Szakértő!

Az orchideát(azt hiszem dendrobium phalaenopsis) júniusban kaptam, akkor még virágzott. Kb.3 hete észrevettem, hogy a levelei sárgulnak, 2-3 levele már le is hullott. Úgy tudom, hogy ez a fajta nem levélhullató.
Elég nagyra nőtt növényke, ezért gondoltam kinőtte a cserepét,mert elég kis cserépben érkezett. Átültettem a minap, arra lettem figyelmes, hogy a közege nagyon nagyon sűrű, olyan volt mint egy rendes virágföld, pedig úgy tudom, hogy ezek a fajták is a laza közeget szeretik. A gyökerén meg a közegben is láttam kis apró tetűszerű bogarakat, nem tudom mi lehet az. A gyökere is elég rothadt volt.
Az új közege:
60% fenyőkéreg
15% kókuszrost
25% tőzeg
Plusz raktam ehhez egy kevés agyaggolyót is. Az lenne a kérdésem,hogy ezek után várhatok javulást, megállhat a levelek sárgulása?
A tartási körülmények: hetente 1x locsoltam, kéthetente tápoztam.
(Az utóbbi 10 napban nem locsoltam,mert észrevettem,hogy nagyon vizes a közege, az is lehet hogy túlöntöztem).
Páratartalom:alacsony, de megpróbálom pótolni spricceléssel.
Fény: közepes, reggeli és déli fényt kap. Kb 18-20fokos szobában áll.
Remélem elég infóval szolgáltam.
A válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel, Szidónia.

thumb
#51829
Kovàcs Diána

Tisztelt Szakértő!

Mellékelek egy képet az #51712 sz. kérdésemben említett új hajtásról is.

thumb
#51713
Kovàcs Diána

Tisztelt Szakértő!
Az orchideám levelein az alábbi fotón látható sárga foltok jelentek meg virágzást követően. A felső leveleken van a legtöbb folt, az alsókon valamivel kevesebb. Szeretném a segítségét kérni a probléma megoldásában. Az orchidea tövénél ennek ellenére egy új - még egészségesnek látszó - új leveleket hozó hajtás indult el. Az új hajtás védelme érdekében esetleg eltávolítsam a beteg részeket? Visszajelzését előre is köszönöm!

thumb
#51712
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves F. Ilona!
Kérek egy nagy felbontású, jól nagyítható felvételt! Addig is helyezze karanténba.
Valamint, írja le, hogy hogyan tartja.

#51657
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves Szné. F. Dóra!
A fotók alapján feltételezem, hogy rozsda (gomba). Az esetek túlnyomórészében a nem megfelelő tartásból ered. Főleg a számára nem kielégítő klimatikus viszonyok kedvezőek a gomba számára.
Javaslom, hogy különítse el a többi növényétől. Használja az AMISTAR gombaölő szert. Az engedélyezési okiratban leírtakat szigorúan be kell tartani.
https://www.gazdabolt.hu/kereses?controller=search&s=amistar

#51656
Faragó Ilona

Tisztelt Szakértő!

Segítségét kérném orchideáimmal kapcsolatban. Egyre több növényem levelein jelennek meg a képen lévő foltok. És hiába próbálok megoldást találni. Remélem a fotón jól kivehető lesz. Nagyon köszönöm előre is a segítséget.
Üdvözlettel :Faragó Ila

thumb
#51547
Dora Szőkéné Farkas

Egy másik virag már ami maradt belőle

thumb
#51468
Dora Szőkéné Farkas

Nem hinném hogy gondozasbol eredő hiba évek óta meg vannak egy mindig gyönyörűek voltak . Július végén még virágzott az összes most ilyen állapotban van kettő a többi elpusztult

thumb
#51467