Orchidea betegségei

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Néhány pajzstetű pajzsot látok a levél ízesülésénél. A másik levél csúcsán lehet tripszkártétel, de inkább napégés vagy beszáradt ödémás foltok láthatók egy valamikori túlöntözés miatt. Látom, szép, erős színűek a virágok, tehát a növény jó helyen van: világos, 20 fok feletti hőmérséklet. A közvetlen naptól védeni kell és nagyon kevés öntözővizet használjon. A keményedések elsősorban a levélszéleken mechanikai okra - sérülések - vezethetők vissza.
Amennyire tudja, sűrű mosószappanos vízzel kaparja le a parzsokat a levelekről. Két alkalommal 7-10 napon belül permetezze a növényt Mospilan rovarölő szerrel szabad térben, a maradék permetezőszer pedig öntözővíz legyen. A szer felszívódó hatású.

Csak üzletünkben átvehető!
Mospilan 20 SG 4 g

1 330 Ft

#57658
Zámbó Roberta

Kedves Segítő!

Szeretnék segítséget kérni, hogy mi lehet ez?
Kemény, kaparni is alig lehet. Nemigazán tudom eldönteni mi támadhatta meg.

Köszönöm szépen előre is!

#57639
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Dóra. A növény tápanyaghiányos, a levélen az elváltozás a levélszövet-képződés rendellenességéből adódik, ami összefügghet a tápanyaghiánnyal. Javaslom, hogy keverjen tartós műtrágyát az orchideaföldhöz. Ha túlságosan komposztálódott a közeg, ültesse át a növényt friss közegbe.

#57379
Dóra Szekeres

Kedves Tanácsadó,

Csatolom a képet.

#57368
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Próbálják meg kisebb felbontásban feltölteni a képeket.

#57363
Dóra Szekeres

Kedves Szakértő,

Kérem segítsen! Rengeteg orchideám van viszont az utóbbi pár hónapban észre vettem, hogy az orchideák levelein lyukak jelentek meg. Csiga vagy hernyó nem okozhatta, mert benti virágok és többször is átnéztem a tőzeget. Mi lehet a probléma?

#57332
Dóra Szekeres

Kedves Szakértő,

Kérem segítsen! Rengeteg orchideák van viszont az utóbbi pár hónapban észre vettem, hogy az orchideák levelein lyukak jelentek meg. Csiga vagy hernyó nem okozhatta, mert benti virágok és többször is átnéztem a tőzeget. Mi lehet a probléma?

#57331
Evelin Baros

Sajnos nem engedi a kép feltöltést.

#57323
Evelin Baros

Kedves Szakértő!
Nagyon szeretem az orchideákat, évek óta nevelgetek többet még sosem mutatott ilyen tüneteket egyik sem. Hetente egyszer áztatom, gyakorlatilag folyamatosan nyílik most is bimbók vannak rajta, nem tudom, hogyan kezeljem a tüneteket.
Köszönöm szépen

#57322
S. Gábor

Valamiért nem engedi feltölteni a képeket.

#56339
S. Gábor

Kedves Szakértő,

Szeretnék segítséget kérni.

A csatolt képeket látható tüneteket produkálják a növényeim.

Mi lehet ez és mit tudok tenni ellene?

Előre is köszönöm!

#56338
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Nikolett. Kérem, küldjön képet.

#56099
Nikolett Nagy

Kedved Dr Edina!

Több orhideám is van 2-3 éve gondolom őket. Ma észre vettem, hogy az egyik levele alsó részén apró vörös pontok vannak. Mivel kezeljem? Átültessem? Nemrég hozott virágot

#56070
Nikolett Nagy

Kedved Dr Edina!

Több orhideám is van 2-3 éve gondolom őket. Ma észre vettem, hogy az egyik levele alsó részén apró vörös pontok vannak. Mivel kezeljem? Átültessem? Nemrég hozott virágot

#56069
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Mint írtuk, a tünetes leveleket el kell távolítani. A réztartalmú szerrel természetesen az egész növényt kezelni kell. Elképzelhető, hogy már nem menthető meg a növény.

#55995
márta varga

Kedves Pap Edina és dr. Varga Mária!

A képeket 2022.10.16-án küldtem. A kérdésem tehát az, hogy a réz tartalmú szert az egész növényre kell szórni, vagy csak a beteg levelekre? A kenőszappant mikor kell a levelekre kenni réz szórás előtt vagy után? A kenőszappan milyen higítású legyen?
El kell távolítani a beteg leveleket vagy sem? Ebben az esetben az összes egyik oldali levél megy a kukába és csak a másik oldalon marad levél.
köszönettel : Varga Márta

#55986
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A tartási körülmények nem felelnek meg a növény igényeinek. Először a ráncos, majdnem élettelen levelek megtisztítását ajánlom - finomított olaj pl. babaolaj gézre csepegtetésével a levelek egészét át kell törölni. Az elpusztult virágszárat a tőnél eltávolítani. Tápoldat nem kell, de az öntözésre érdemes figyelni!! Az kaspó alján megálló vizet egy órán belül kiöntve várhatunk eredményt. A langyos, eső- vagy felforralt vizet a levélzet tövébe /friss levél tölcsérébe/ célszerű önteni. Ha mindez nem segít, a gyökereket - nem a léggyökereket - kell átvizsgálni, levágni az elszáradt, elpusztult gyökér részeket. Végül orchidea földbe ültetni. A növény fényigénye nagyon magas, a hőmérséklet lehet alacsony (18 fok C-fok) is.

#55983
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Márta. Baktériumos fertőzés, vagy megfázott a növény. A tünetes leveleket el kell távolítani. Tartsa szárazon a növény, ne öntözze túl, pláne ne párásítsa. Télen a hideg ablaktól kicsit távolabb tartandó, de fényes helyen, pl. ablak alatti fűtetlen radiátoron vagy asztalkán, növényállványon.

#55974
márta varga

folyt... bocsánat, Dr. varga Máriának szólt az üzenet.

V. M.

#55947
márta varga

Kedves Dr. Márta!

Mi a kezelés menete? Az egész növényt kell kezelni, vagy csupán azokat a leveleket amin elváltozás van? A kenőszappan előtte utána? Gondolom valamilyen higításban és nem töményen.

V. M.

#55946