aloe vera betegség

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Az Aloe nem kap elég fényt, ezért nyúlnak el a levelei. A dracéna levelei a túlöntözéstől vagy a napperzseléstől száradnak. Ha most ültette át, akkor az lehet a probléma. Amíg hoz új friss, hajtásokat, ne vágja le. Ha mégis így dönt, a levélbóbitát vízbe téve meggyökereztetheti, és jóltartva az alsó szár is hozhat 2 hajtást is. Légbujtást is alkalmazhat.

#57859
Éva Márton

Üdvözlöm! Két növényemmel lenne problémám:
1) az aloe levelei miért ilyen vékonyak és nyúlnak meg ennyire? Vaskos tömzsi levelű növénynek szeretném. Gondozási probléma lehet?
2) dracéna 2 év óta azonos gondozási körülmények között van, de most elkezdte az alsó leveleit eldobálni, leszárad és kopaszodik fel.
mit lehet tenni, hogy megálljon a folymat? Levághatom ahol a kopaszság elkezdődött és a tetejéből lesz új növényem?
Köszönöm a válaszokat.

#57846
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Petra! A növény a közönságes agávé. Inkább kerti növény, lakásban csak átmenetileg tartható, de teraszon edényben jól elvan. A kertbe kiültetve az idősebb példányok áttelehetnek. Fontos, hogy kaktuszföldet használjon ültetéshez mert a pangó vizet nem szereti. Közepesen tápanyagigényes. A leveleken teknős pajzstetvek láthatók, sajnos a Biokill a teknők alá már nem jut be, így azokat bő szappanos vízzel, szivaccsal le kell mosni a levelekről.

#57471
Petra Geszti

Jó napot kívánok!
A csatolt képen látható növényekkel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Nem tudom milyen fajta növények, mind a kettőt egy-egy levágott darabokból gyökereztettem, a Google képfelismerője szerint aloe.
Az elmúlt időszakban arra lettem figyelmes, hogy a nagyobb, jobb oldali növény levelei ragacsosak, körülötte a polc is. Ezeket az apró valamiket találtam a levelein. Elkülönítettem a többi növényemtől, befújtam biokillel, de nem jártam sikerrel. Megismételtem pár héttel később a biokillt, de ezúttal fültisztító pálcikát is használtam, amit befújtam és úgy leszedtem vele ezeket a valamiket. Ez után jobb lett a helyzet, sokáig nem jelentkezett a ragacsosság, de valószínűleg nem végeztem 100%-os munkát, ugyanis megjelentek ezek a valamik másik 3 növényemen is. Egy bazsalikomon, egy rozmaringon és a képen látható kisebb (talán) aloen. A két fűszernövényt kidobtam, de ezeket szeretném megmenteni. Tudnának segíteni, higy milyen növények ezek, illetve javasolni valamit, hogy mit tehetnék a növényeimért?
Válaszukat előre is hálásan köszönöm!
Üdvözlettel,
Petra

#57466
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Gyapjas pajzstetűnek tűnik, de egy élesebb, közeli kép többet mutatna. Lehetőség szerint a leveleket tömény mosószappanos vízzel át kellene dörzsölni, lemosni róluk a pajzstetű telepeket. Jó volna átültetni a növényeket kaktuszföldbe. Ne tartsa túl nedves körülmények között. Mospilan alkalmazható szabadtéri permetezésre, de most ez nem javaslom. A beteg növényeket a többi szobanövénytől el kell különíteni.

#57357
Erika Müller

Kedves Gazdabolt!
Szeretnék egy kis segítséget kérni! Ezek az aloék egész nyáron kint vannak, viszont amikor bekerülnek 1-2 hónap múlva ilyen fehér ragadós szöszök lesznek rajta. Eddig mindig lemostam szódabikarbónával, de idén még csúnyább lett. Mi okozhatja és mit kell ellene tenni?

Nagyon köszönöm a segítségüket!

Üdvözlettel: Müller Erika

#57255
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Az Aloe félsivatagi növény. Kaktuszföldet használjon, és ne öntözze túl, inkább tartsa szárazon. Tápoldatot nem igényel.

#57121
Andrea Katona

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy hogyan menthetném meg ezeket az aloekat?
Egyrészt dőlnek el, a száruk szinte megtörik, másrészt pedig sárgulnak és vékonyodnak el az alsó levelek.

Zárt teraszon tartom őket, de nyáron az ablak nyitva van. Kb. 26-27 fok van ilyenkor. A terasz árnyékos, közvetlen napfény nem éri az aloekat, mert egy diófa teljesen beárnyékolja a teraszt. Párásítani nem szoktam, nem tudom, hogy lenne-e szükség rá (így is volt rá példa, hogy penészedett a terasz). Általános virágföldbe vannak ültetve. Szűrt (ivóvíznek is használható) csapvízzel szoktam öntözni őket, kb. 10-14 naponta, tápoldatozni sajnos nem szoktam, most olvastam, hogy mennyire fontos lenne. Lehet hogy buta kérdés, de orchideáknak való tápoldatot is lehetne haszálni az aloeknak?
Annak ellenére, hogy így dülöngélnek és sárgulnak a leveleik, sok új kis hajtást hoztak a tavasszal.

Köszönöm szépen a segítséget!
Üdv,
Andrea

#57104
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Judit!
Nagyon melegen tartja. Fontos tudni, hogy télen a növények is pihennek, regenerálódnak. Ezért megfelelő hőmérsékletet kell számukra biztosítani. A meleg klímájú lakásban nem tud megfelelően telelni. Párásabb lakásban elég 3 hetente, szárazabb lakásban 2 hetente szükséges öntözni. Mindig kisadagokban öntözze. Feltételezem, hogy túlöntözte a fotón látható növényt.

#54520
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves S. Anita!
A növényének, rengeteg fényre van szüksége. Figyeljen az öntözésre, közvetlen csapvizet kerülje. A túlöntözésre érzékeny. Gondoskodjon a páráról, de ne a növény közvetlen vízzel való spriccelését válassza. Fűtőtest közelébe ne helyezze. Tűző naptól óvja. Napsütésben, fagymentes időben szellőztessen! Huzatot nem bírja. Törekedjen a számára fontos klímaviszonyok megteremtésére.

#54519
Anita Siroki

Üdvözlöm.
Korábbi kérdésemet követően átraktam a növényt egy másik oldalra ahol több fényt kaphat. Biztos jót tett neki mert elkedzett virágozni amit 3 év alatt nem tett.
Próbáltam utána olvasni de nagyon kevés az információ. Azt irják, hogy ritkán virágozhat. De azt nem mit kell vele tennem. Segítségét kérném abban, higy most hogyan gondozzam tovább?
Köszönöm

#54475
Judit Králik

Kedves Katalin! Köszönöm a válaszát! Jelenleg déli ablakpárkányon van a növény, sok napot kap és kb 23-24 fok van a lakásban + ablakpárkányon gondolom melegebb és csapvízzel öntözöm. Köszönöm szépen a véleményét!

#54461
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Judit!
Kérem, hogy küldjön fotót! Szinte biztos, hogy tartási hiba. Milyen klímán és hogyan telelteti most a növényét? Milyen fényviszonyai vannak? Mivel, hogyan öntözi? Páráról miként gondoskodik?

#54459
Judit Králik

Kedves Katalin! Évek óta nevelgetek egy nagy aloeverát. Idén nyárra kitettem az udvarra árnyékba. Nagyon jól érzete kint magát, nagyon meghúsosodott. Kb 1 hónapja behoztam, déli ablakpárkányra tettem. Azt vettem észre, hogy a csápjain sötét foltok jelentek meg, mintha földes lenne. Amelyik száron megjelennek a fekete pöttyök, annak a vége el is fonnyad. Az egyik szár külső fele tiszta fekete. Mi lehet a baja????? Előre is nagyon köszönöm a válaszát! Králik Judit

#54443
Judit Králik

Kedves Katalin! Évek óta nevelgetek egy nagy aloeverát. Idén nyárra kitettem az udvarra árnyékba. Nagyon jól érzete kint magát, nagyon meghúsosodott. Kb 1 hónapja behoztam, déli ablakpárkányra tettem. Azt vettem észre, hogy a csápjain sötét foltok jelentek meg, mintha földes lenne. Amelyik száron megjelennek a fekete pöttyök, annak a vége el is fonnyad. Az egyik szár külső fele tiszta fekete. Mi lehet a baja????? Előre is nagyon köszönöm a válaszát! Králik Judit

#54442
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves S. Anita!
A közvetlen csapvíz, egyik növény számára sem nem megfelelő. Nem tudom, hogy ki tanácsolta önnek, de tápoldatra minden növénynek szüksége van (tavasztól-őszig)! (Ha nem ad neki táplálékot, akkor, nincs, amiből építeni tudná a testét!)
A nyári 2-3 heti öntözést kicsit kevésnek tartom. Főleg, hogy ablakpárkányon is vannak.
A növények megnyúlása az elégtelen fénymennyiség következményében alakul ki.

#54202
Anita Siroki

Kedves Katalin.
A virágok ablakparkányon vannak. Panelban lakom és délután süt azon az oldalon a nap. A korábbi növényem máshol volt, akkor délelőtt érte a nap és mint irtam az is elkezdett száradni.
Csapvízzel öntözöm. Nyáron 2-3 hetente. Télen ritkábban. Tapoldatot nem kap mert azt tanácsták, hogy nem kell neki. Párásitani ruhaszárító segitségével szoktam.

#54199
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves S. Anita!
Úgy gondolom, hogy nem kap elegendő fényt! Hogyan gondozza? Hol tartja, mennyi fényt kap? Hogyan gondozza? Páráról hogy gondoskodik? Hogyan és mivel öntözi? Milyen tápoldatot használ? Írjon le mindent részletesen.

#54143
Anita Siroki

Kedves Katalin.
Kb 2 éve vettem a növényeimet. Eddig nagyon szépen nőttek de nemrég elkezdtek az alul lévő levelek elszáradni. Folyamatosan hozza felülről az újakat és ezzel egyidőben szárad alul. Már nagyon megnyúlt az egész.
Korábban is volt egy növényem ami ugyanígy nőtt, végül már csak a tetején volt levél egy nagyon magas szárral. Mit csinálok rosszul? Betegség jele nem látható rajta.
Még nagyobb cserép kell neki ahol a megnyúlt szár részt is temessem be?
Válaszát előre is köszönöm

#54089
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves T. Henrietta!
A növények nehezen vagy egyáltalán nem viselik jól a helyváltoztatásokat. A fotón annyira távol van a növény, hogy messzebbmenő következtetéseket nem lehet levonni. Úgy tűnik, hogy nem valami jó vízáteresztő közegben van a növény. Így szóba jöhet még a túlöntözés és a párahiány is. Javaslom, hogy tápoldatozza.

#53008