Kerti to minimalizalasa

Kedves Szakértõ!

Fóliával épített kerti tavunkba sajnos beleugrott a kutya. Azóta lassan, de folyik el valahol a víz. Hogyan tudom úgy megragasztani, hogy ne kelljen szétszednem a tavat teljesen? Milyen anyagot ajánl? Köszönöm.

#19282
Laci

Megfelelő vízmozgatással, árnyékolással,növénytelepítéssel nem fog bealgásodni a tó! Fölösleges pénzköltés az algairtók vásárlása, többet ér az árpaszalma vízbe helyezése. Ha együttesen minden megvan csak minimális algásodás fog történni!
Pl.:
árnyékolás: olasznád/bambusz a partra
vízbe:tavirózsa, békatutaj,kolokán,békaszőlő

vízmozgatás:reggel 6-tól este 8-ig folyamatos vízforgatás (időkapcsoló)
A szivattyút érdemes a tó legmélyebb pontjára elhelyezni és innen egy cső segítségévél szivatni a hidegebb vizet a sekély részekre ahol jobban fel tud melegedni a víz!
4-5 m3-es tavaknál elegendő egy 8-15 W-os szivattyú.

#15404
gabor

Oh, nyomas alatti uv szuro is van, de az tortenik, hogy amikor elkezd algasodni a viz, akkor eloszor a szivattyu tomodik el, emiatt egyre kevesebb az atforgatott vizmennyiseg, es a problema magat erositi :(

Telre a szivattyuk megallnak, es a nyomas alatti szurot is kiveszem. Az algasodas tavasszal kezdodik, es 2 honap alatt teljesen vegez a toval, rendszeresen :(

Esetleg itt rontok el valamit?

koszonom,
gabor

#10437
gabor

A halakat sosem etetem, eddig volt benne 10 kisebb aranyhal.

Koszonom a tanacsat, erolkodom meg egy kicsit az algatalanitassal.

udvozlettel,
gabor

#10436
Pap Edina

Az algásodás fő oka az oxigénhiány, ami a bomló szerves anyag miatt a leggyakoribb. A napfény ellen vízfelszínen úszó növényekkel lehet árnyékolni a vizet. A Vízmélység-csökkentés csak fokozná a bajt. Aljzattisztításra lenne szükéség. Ha van nyomás alatti szűrő, és jól működik, akkor nem lehet gond. UV-szűrővel lehet még kiegészíteni. Az oxigénpótlás szökőkút üzemeltetésével is fokozható. Ha halak vannak, vigyázni kell a túletetésre. Az Oase és Pontec készítmények nagyon jók.

#9895
gabor

Kedves Szakértő,

Egy kb. 6m3-es kerti tavam van, amit sajnálatos módon nagyon sok napfény ér. Emiatt folyamatos a harc az algákkal, illetve a tó telepítését végző "szakemberrel".

Arra gondoltunk, hogy a tóból az élővilágot száműznénk, és egy kisebb mélységű (10-20 cm), agresszívan áramoltatott vízfelületettel helyettesítenénk.

Reményeim szerint a meglévő nyomás alatti bioszűrő, és két szivattyú elég forgást biztosít ahhoz, hogy a maradványok ne tudjanak összeállni, és reményeim szerint az így kb. 1-2m3-es vízmennyiség akár algaölővel is könnyebben karbantartható.

Véleménye szerint a tó mélységének csökkentésétől várható a fenti eredmény?

Ön milyen anyagot ajánlana erre a célra?
(Gondoltunk kulékavicson - az illeszkedne a meglévő sziklák színvilágába, de vajon a meglévő tófóliás medret használjuk, vagy csináljunk egy különálló, 10cm-es medret?
Nem lesz "büdösmocsár" a vízben álló 4-5m3 kavicstól?)

Köszönöm,
gábor

#9849