Kerti tó tisztítása

Pap Edina Szaktanácsadó

Célszerű tóspecialistához fordulni. Valószínűleg kotrásra és a teljes vízcserépre lehet szükség. Legyen minél több növény a tóban, és a szűrés, vízforgatás is legyen megoldva akár biológiai akár gépi úron.

#48426
Kovács Tünde

Kedves Pap Edina!

A kb. 500 nm-es halastavunkon egy ideje ilyen fura habzás jelent meg. A víz sötét lett, átlátszatlan , és mintha valami olajos dolog úszna a színén (ezt nem tudtam jól lefotózni). Tudna segíteni, hogy hogyan tudnánk javítani rajta? A legjobb lenne vegyszerek nélkül.. Eddig amiket olvastunk ill. mondtak, valószínűleg túlszaporodtak a halak és nem bírja már el a tó... Nagyon köszönöm előre is a választ!

#48405
Pap Edina Szaktanácsadó

Erre speciális iszapporszívók (tóporszívó) léteznek.
http://www.kert-to.hu/component/virtuemart/?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=6090&category_id=45

#38886
Árpád Tóth

Kb. 8 köbméteres kerti tavam van. Sajnos az év folyamán sok falevél hullik bele. Egy alkalommal nyáron kellett tisztítanom emiatt. Jelenleg gyönyörű tiszta a víz állaga. Amennyiben volna megoldás, nem szeretném az egész tavat tisztítani, csak az aljáról a felgyülemlett leveleket, iszapot eltávolítani! Ha volna valamilyen erre vonatkozó ötlet, megoldás, szívesen fogadnám!

#38858
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Fruzsina. A víz vastartalma a későbbiekben, az újratöltésnél is gondot jelent majd. Vastalanító szűrőberendezést lehet beépíteni, illetve a fólián kivált vasoxidot mindig letakarítani. Más lehetőségről nem tudok. Célszerű lenne a tóépítő szakemberrel konzultálni.

#36001
Fruzsina Kavalecz

Kedves Edina!

Nekem olyan problémám lenne, hogy most építettünk egy halastavat. A tavat kútvízzel töltöttük fel és a kútvíz nagyon vasas volt tehát a vas kivált. Máshonnan nem tudok bele vizet engedni, tehát erre kéne valami megoldás. Mit javasolna? Előre is köszönöm! :)

#35935
Gergely

Kedves Edina,

200L-es tavamba 1db (20cm-es) ékszerteknősöm van. Tavaly szűrő nélkül vízcserével oldottam meg a tisztítást. Mivel átfolyós szűrőre nem tellett, idén vettem egy szökőkút-szivattyús belső -azaz vödrös és nem nyomás alatti- szűrőt, amihez 2kg zeolitot adtak.

Kérdésem, hogy javasol-e pluszban más szűrőközeget bele?
(aktívszén, műanyag csövecskék a baktérium tenyészetnek, szivacs, stb)
Ha igen, milyen sorrendben?

Válaszát előre is köszönöm!

Gergely

#22843
Pap Edina

A tómedret rendszeresen porszívózni kell, hogy eltávolítsa az iszapot, elhalt növényi maradványokat, amelyeknek a bomlása okozza legtöbb esetben az algásodást. 4-5 évente azonban le kell ereszteni a tavat, és kitisztítani, akár egy kádat, ha kell klóros fertótlenító szerrel. Persze előtte el kell távolítani minden növényt, a halakat és a bernedezéseket is. A szűrőket is át kell jól mosni (ezeket minden évben). A tisztításra használt vizet is ki kell szivíttyúzni. Visszatöltés után néhány órával lehet visszatelepíteni a növényeket és a halakat. A halakat úgy, hogy előbb a korábbi vízükkel töltött nejlonzacskóban helyezzük őket a vízbe, hogy fokozatosan hozzászokjanak az hidegebb vízhez. Néhány óra múlva lehet őket véglegesen visszaereszteni.

#22449
M.Betty

Tisztelt Szakértő!

A tél beállta előtt az évelőket visszavágtuk, most szépen hajtani is kezdtek. Sikeres volt a teleltetés, a halak, tavirózsák, nád mind megmaradtak. A víz és a tómeder meglehetősen koszos, algás, iszapos. Hogyan tudjuk előkészíteni az idei szezonre, szeretnénk oxigéntermelőket behelyezni, de azt csak tisztítás után. Pond Pure algaölőt használtunk több-kevesebb sikerrel, de véleményünk szerint most indokolt lehetne a víz kiszivattyúzása és egy komplett tisztítás.
Várom szíves válaszát!
Köszönettel:
M. Betty

#22433