tavirózsa kártevő

Pap Edina Szaktanácsadó

Valamilyen fonalas moszat lehet. A túlzott szervesanyag bevitelre, haletetésre figyeljen, és legyen a tóban árnyékoló növény, illetve hal.

#48425
Skirka Judit


Üdvözlöm. Volna egy olyan problémám, hogy a tavirózsa leveleinek a hátulján, egy pontból kiindulva egy másik élősködő vmi (növény, de kicsit fura, szürkés nyálkás szálas vmi) van. Esetleg lehetne tudni mi ez, és mit lehet ellene tenni? Hálószerűen terjed és egy levélen 2-3 db van, és a szárain is találtam már. Fotót tudok küldeni. Köszönettel, S.Judit.

#48244
Pap Edina Szaktanácsadó

Tündérrózsa levélbogár károsít. Ellene bio szer a Novodor FC: https://www.gazdabolt.hu/rovarolo-szer/5877-novodor-fc-01-l.html
Több információ a tavi növények károsítóról:
https://magyarmezogazdasag.hu/2017/09/18/vizinovenyek-karositoi

#47873
Gábor Bolla

Segitséget szeretnék kérni. 1napja ijen bogarak eszik a tavirózsa leveleit. Mik ezek és hyorsan hogy tudnám kiirtani hogy a halak megmaradjanak a tóban. Gyors válaszát előra ei köszönöm. Gábot

#47790
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Renáta. A tündérrózsa-levélbogár lehet. A fekete lárvák messziről úgy tűnnek, mintha apró madárürülék lenne a leveleken? A nagyobb halak (koik) szívesen fogyasztják a lárvákat, ezért elegendő, ha erős vízsugárral rendszeresen belemossa őket a levél felületéről a tóba. A károsított leveleket távolítsa el. Súlyos kártétel esetén a tündérrózsát emelje ki a tóból, helyezze egy vízzel telt vödörbe, és kezelje burgonyabogár ellen használatos készítménnyel (Mospilan+Karate Zeon).

#44158
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Szilvia. Ez az ültetési sokk, amit a meleg "felerősített". Az idősebb leveleket érinti, ezeket el kell távolítani.

#44157
Renáta Branyiczki









Segítségét szeretném kérni.







A tavi rózsán levéltetvek vannak és valami számomra ismeretlen világos barna fél centis bogár ami lárváival úgy eszi a levél felületét mint ha csiga rágná.Mivel tudom kezelni?







Előre is nagyon köszönöm!







Renáta.

#44080
Szilvia Jencsók

Kedves Pap Edina,
Úszú tavunk pár hónapja készült el. Ez idáig a hordóba ültetett tavirózsánk nagyon jól érezte magát, gyönyörűen fejlődött. Pár napja azt vettem észre a levelein, mintha kiégett volna, pöndörödik, szárad a levele.
Esetleg tápanyaghiányra gondoltam, de a többi tavi növény remekül van, szépen nőnek.
Mi lehet a baj?
Előre is köszönöm a válaszát, szép napot!

#43865
Ede John

Kedves Pap Edina! Köszönöm, megteszem. Üdv. JE

#43501
Pap Edina Szaktanácsadó

Legjobb lenne a növényt kiemelni a dézsából, átrakni egy vödörbe. A nagyon károsodott leveleket eltávolítani, és a növény 5-6napos időközzel 2x lepermetezni a szerrel.

#43484
Ede John

Kedves Pap Edina! Köszönöm gyors válaszát. Hogyan kell használnio az Amistar Topot? A levelek már a vízben -kifejlődésük során is - pöttyösek. Ki kell vágni valamenyi levelet, s megvárni, amig újak jönnek? Üdvözlettel JE

#43478
Pap Edina Szaktanácsadó

Kolletotriumos levélfoltosságnak tűnik, ami ellen az
Amistar Top hatásos. A károsodott levelek meg kell semmisíteni. A növényt célszerű jó minőségű tóföldbe ültetni.

#43470
Ede John

Dézsatavunkban tartunk tavirózsát. A növény sorra hozza leveleit, de a leveleken pirosas pöttyöcskék jelentkeznek, s a levél néhány nap után besárgul. Már hozza a bimbót, remélhetőleg kinyílik, tavally is volt hasonló jelenség, a kinyílt virág csak egy-két napig élt. MIt lehet tenni? Mit javasolnak? Előre is köszönöm válaszukat.

#43451
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Képet kérünk. Mospilan, Illetve Laser (II. kat) lehet hatásos.

#40955
Tamás Lakatos

A segítséget szeretném kérni.Az én tavi rózsa leveleimen olyan állatok vannak mint a pióca csak egy cm hosszú és barna.de csak az egészséges leveleken ami sárgul azon már nincs.és az új levelek mennek tönkre ..Mit lehetne Velük kezdeni tönkre teszik az egész levelet.Válaszát előre is köszönöm..

#40879
Pap Edina Szaktanácsadó

A tavat azonnal le kell üríteni, és ki kell tisztítani az alját, és újratölteni. Lehet, hogy túl sok az üledék. Azt is szokták porszívózni? Kis tónál nagyon hamar bekövetkezik a baj. A legjobb, ha tóépítő szakembert keresnek fel.

#40472
Éva Balogh

Az előbbi kérdésemhez szeretném írni, hogy közben leellenőriztük a víz minőségét. Klór nincs benne, a ph. értéke pedig : 7,3.



Éva

#40238
Éva Balogh

Tisztelt Edina!
Az a tiszteletteljes kérdésünk Ön felé, hogy a kerti tavunk vize a nagy meleg után szinte 2-3 nap alatt befeketedett, zavarossá vált. A benne lévő diszhalak 90%-ban kipusztultak. Most még egyet kimentettünk. 7 évig a tóval nem volt semmi gond. Nagyon sok tavirózsa van benne. A leveleit ritkítottuk. Ez is lehet a baj oka? Semmilyen vegyszert nem használtunk. Tavi algaölő szert kb. másfél hónapja használtunk. háromlépcsős épített vizszűrőt használunk, amivel kb. 3 naponta forgatjuk a vizet. A szűrőrendszer tavaly lett átmosva. 3 napja vvolt helikopteres szúnyogírtás. Ez talán nem befolyásolja.
Kedves Edina! nagyon várjuk segítő válaszát. Mit tegyünk?
Köszönettel: Éva

#40236
Pap Edina Szaktanácsadó

Elnézést a késedelmes válaszért. A Laser biológiai készítményt javaslom.

#40198
Beiermeister László

Köszi a "gyors" segítséget....

#40082