Nordmann fenyö betegsèg

Pap Edina Szaktanácsadó

Sajnos így nem tudok visszakeresni. A gyapjas pajzstetű gyanúmat fenntartom.

#55418
Jànosnè Èva Szalontai

Kedves Edina!
Köszönöm szépen a tanácsát a Nordmann fenyővel kapcsolatban.Most nem sikerült képet küldeni,de,ha a 53430 és 53431 sz. üzenetemhez “lapoz”,tavaly küldtem képet és azon jól látszik minden.
Tisztelettel Éva Szalontai Jánosné

#55347
Pap Edina Szaktanácsadó

Gyapjas pajzstetűre gyanakszom. Mospilant használjon tapadószerrel (Silwet, Nonit). A hangyák a tetvek édes mészharmatára "utaznak".

#55326
Jànosnè Èva Szalontai


2021-06-12 14:38
Tisztelt Szaktanàcsadò!
Kb. 10 m magas,10-15 éves normand fenyő fánkon ,a törzsén,az ágain is,az idén fehér bevonatot vettem észre.Puha valami,olyan,mint a dér..( nem tudok jobb hasonlatot.)Középen,a talajtól,felfelé,keskeny “ utat” tapostak ki a hangyák,amin fel-le “ lifteznek”..
Nem tudom ,szerepük van e ebben a fehérségben...Kaptam hangya elleni granulátumot,ketszer a talajban lévő lyukakba szórtam …eltűntek..A fa teljesen egészségesnek tűnik,hajtott szépen,az idén is.Próbálok néhány fotót küldeni és várom a véleményét.Köszönettel Éva.(53431)
Azòta mèg rosszabb a helyzet..A fehèrsèg jobban elterjedt az oldal àgakon,làrvaszerü valamik mozognak,,sàrga folyadèkot lehet kinyomni belölük,sàrga katicàt is làttam màr,a hangyàk megvannak,az alsò levelek szàradnak.kèrem szèpen tanàcsukat.Köszönettel.

#55289