khakiszilva és ukrán dió gyökérzetet károsítóik

Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Kovács Lajos!

A sárga gömbök tartós hatású műtrágya szemcséi (írja be a Google képkeresőjébe, hogy Osmocote). A százlábúak pedig szintén nem jelentenek kockázatot a növényekre, mivel nem kártevők. Leírása alapján tehát alapvetően nem növényvédelmi, hanem ápolási, növénynevelési hibáról van szó mindkét esetben. (Erre vonatkozóan, ha kérdése lenne, kérem, jelezze!)

#40456
Lajos Kovács

Tisztelt szakértő hölgy/úr
Rendeltem egy ukrán dió facsemetét, és egy khakiszilva csemetét, mindkét csemete konténere volt.
A khakiszikva szépen megindult, és három hajtást is hozott, rajta levelekkel, majd fonnyadni kezdtek, és a levélzet és a szár elszáradt.
Ki vettem a műanyag konténerből, a földje tele volt sárga göbecsekkel, kb. 1-3 mm nagyságúak, szétnyomva folyadék volt benne, mintha peték lettek volna, de kemény, roppanós volt a héjjuk. A földben még láttam 2-3 db. kb. 1,5, 2 cm hosszú lapos krémszínű százlábút is. A khakiszilva gyökérzete dús volt, de teljesen elhallva, a törzsből 2-3 db. fehér új hajszálgyökér is megjelent a törzsön. (Átültetve próbálom megmenteni)
Sajnos ezeket a jelenségeket akkor még nem fotóztam le.

Pár nappal később az ukrándió csemetéjét is figyeltem, nem akart fejlődni. A szára könnyen ellenállás nélkül jött ki a földből, gyökérzete nem volt, csak valami behalt kezdemények. A tövén ugyan olyan sárga göbecs volt, mint a kahakiszilva földjében Itt már fotóztam mindent. A dió földjében is láttam a khakiszilváéhoz hasonló százlábúakat, és tele volt a dió földje is ezekkel a sárga göbecsekkel. (A diónak a törzsét lemostam a földtől, é gyökércsonkokat visszavágtam, és vízbe tettem, hátha gyökeresedni kezd. - nehezen jutottam hozzá ehhez a csemetéhez. Az volna a kérdésem, hogy mik lehettek ezek a százlábúak és göbecsek, okozhatták-e a növények pusztulását, és mivel, és hogyan lehet ellenük védekezni.

#39997