Tuja betegség

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Nagyon szívesen! Jó kertészkedést!

#39366
józsef racz

Köszönöm szépen a segitséget és tanácsát Pap Edina szaktanácsadónak

#39359
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Nem látom kórosnak a dolgot, lehet, hogy a hirtelen jött meleg okozta a gyors hajtásnövekedést. A tuja jól bírja a metszést, ha elmúlik a hidegfront, bátran formára nyírhatja a növényt, megkurtíthatja a bokorformából kilógó hajtásokat.

#39355
józsef racz

Üdv: Amikor kialakult a lehajlás akkor műtrágyáztam meg és nem elötte , amúgy évek óta használom ezt a műtrágyát és még sosem volt baj vele. Meg probálom erősiteni a tujáimat! Még egy képet kűldök.

#39301
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Mikor és milyen műtrágyát adott. Túlzott nitrogén-adagolás miatti hajtásmegnyúlásra gyanakszom. Lehetséges? Okozhatja a hirtelen jött meleg a viszonylag mérsékelt tél után. Kapjon a növény káliumot és magnéziumot is.

#39279
józsef racz

Kedves Pap Edina: A tujáim kora tavasz óta a tetejejének ágai lankadnak ,hajolnak lefelé ami nagyon nyugtalanitó. Pedig kapott vitamint ( műtágyát,permetezést ) is azóta de nem javúl , amúgy egészséges és szép zöld az egész tuja. Mi a véleménye ? nem kell agódnom?

#39274
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Gombás betegséggel állunk szemben. Amistar Top gombaölő szer többszöri alkalmazása indokolt, a beteg ágrészek eltávolítása után. A permetlébe keverjen magnéziumtartalmú lombtrágyát is, illetve a táp is tartalmazzon káliumot és magnéziumot, ne legyen benn túlsúlyban a nitrogén.

#37420
András Éhn

T. Cím,

Van 90 darab smaragd tujám, kb 4-5 méteresek és úgy 11 évesek. Eddig csak tápot kaptak. Az idén az egyiken a szokásos belső öntisztuláson felül elkezdtek az ágai egyenként kintről befelé elszáradni. A növények csepegtetővel vannak öntözve. A többin ezt még nem látom, bár egyiknek-másiknak egy-egy csúcsa száradt már el. A hajtások vége nem feketedik, csak egyszerűen bebarnul, majd az ág teljesen elszárad. Mellékelek egy képet amit a neten találtam és megfelel az én problémámnak. Eddig még nem voltak/nem kellett őket permetezni.

Előre is köszönöm-

#37404