Zöld poloska

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Természetes, hiszen a kifejlett rovar telel át védett helyen. A nőstény lassan petét rak, és a lárvák kezdenek károsítani a melegebb termesztőházakban, akár a lakásban is. :http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=information/kb/page&category_id=34&page_id=188

#42462
Györgyné Tóth

Kifejlett mezei poloska már most márciusban?
Kitettem az ablakpárkányra napozni nappal a paprika palántáimat, és mikor behoztam éjszakára a lakásba (3. emelet), egy hatalmas mezei vagy más fajta barnás poloska legelt a 3 centis palántámon. Rettenetesen undorodom tőlük, de eddig csak a kertben láttam őket, és csak ősszel, a maradék paradicsomjaimat szívogatva. Már a lakásba is bejönnek! Hogy lehet ezektől megszabadulni akár itthon, akár a kertben?

#42293
Róbert Szilasi

Olvastam egy cikket "Dr. Vétek Gábor" aláírással, és eszembe jutott, hátha Ön az
http://www.agroinform.com/kerteszet_szoleszet/uj-poloskafaj-jelent-meg-hazankban-ami-komoly-kartetelre-is-kepes-30791-001

A márványos poloska szintén elszaporodott, és ugyanolyan büdös mint a zöld.... Mi a helyzet a biológiai ellenségeikkel? Lehet már őket kapni? Ha nem melyik országban van forgalomban?

#41580
Róbert Szilasi

A cikkben olvastam az alábbi mondatot:
"Az európai hatóságok, akárcsak más kártevők esetében, nem engedik betelepíteni a származási helyén élő természetes ellenségét, nehogy később túlzottan fölszaporodjon, és megbontsa a biológiai egyensúlyt."

Mi ez a ragadozó, és miért bontaná meg az egyensúlyt. Hol lehet ennek utánajárni?

A lombporszívós gyűjtést is próbáltam, förtelmes bűzzel jár, több komoly rosszullét után feladtam.

#38424
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Kedves Szilasi Róbert!

Igen, több helyről értesültünk mi is a problémáról, azonban biológiai védekezésre továbbra sincs hazánkban engedélyezett készítmény ellene, ill. specifikus csapdázása sem megoldott. A lombporszívós gyűjtést próbálta?

#38126
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kollégám válaszáig egy kis olvasnivaló:

http://kerteszetesszoleszet.hu/hu/irasok/kerteszet-szoleszet-boraszat/atmeneti-megoldasok

#37955
Róbert Szilasi

Tisztelt Vétek Gábor!

Az idei évben is rendesen felszaporodtak a poloskák...
Van valami fejlemény a poloska fronton?
Az Ausztrál parazita esetleg forgalomba került?
Van-e valami hatékony csapdázási módszer esetleg?

#37923
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Szilasi Róbert!

Nem, nem kapható, és jelenleg a vándorpoloska (Nezara viridula) más természetes ellensége sincsen kereskedelmi forgalomban hazánkban. A lehetséges védekezési megoldások között a rovarháló, lombporszívó, esetleg egyes növényvédő szerek jöhetnek számításba. Ha szükséges, utóbbiakkal kapcsolatban további tájékoztatást is tudunk adni.

#33428
Róbert Szilasi

Tisztelt Vétek Úr!

Az ausztrál parazitoid védekezéssel kapcsolatban érdeklődnék, hogy lehet-e már kapni olyat Magyarországon, vagy esetleg van-e más ellenszere a poloskának?

#33244
Dr. Varga Mária

A poloskák könnyen pusztíthatók. Bioszer a Biola, vagy használjon kenő- vagy káliszappant (ugyanaz a hatás - szobafestőktől lehet kérni).

#21890
jávor márk

nekem is rengeteg problémát okozott ez a kártevő de nem használok vegyi anyagokat. Kérdésem arra vonatkozna mit tehetnék? esetleg vannak e növények melyek elriaszthatják őket vagy bármilyen nem szintetikus megoldás.
előre is köszönöm

#21762
Vétek Gábor

Esetleg egy valóban kemény, hideg tél megtizedelheti a rovar populációit, bár igazság szerint jelenleg még azt sem lehet tudni, hogy ez a kártevő áttelel-e nálunk, vagy minden évben újra és újra beérkezik-e déli, melegebb régiókból. Valószínűsíthető egyébként, hogy át tud telelni, és feltételezhetően sok poloska a hidegtől jól védett helyekre húzódik be a téli időszakra.
Azt kevésbé hiszem, hogy a madaraktól sok eredményt várhatnánk e tekintetben.

#12676
Szilasi Róbert

Van rá esély, hogy ha hideg telünk lesz, kipusztulnak? Esetleg van-e rá esély, hogy valamelyik madárfaj a tömeges jelenlét miatt elkezdi táplálékként gyéríteni az állományt?

#12635
Vétek Gábor

Sajnos nem, ez egyelőre inkább csak tudományos érdekesség. Véleményem szerint a közeljövőben hazánkban legfeljebb a kémiai növényvédő szerektől várhatunk eredményt.

#12465
Szilasi Róbert

Említette az Ausztrál parazitoid védekezést. Lehet abból kapni valamilyen formában?

#12431
Vétek Gábor

Nos, akkor ez a vándorpoloska nevű kártevő, amely mindössze pár éve jelent meg hazánkban, de máris számos növényt "megtalált magának". E-mail címére küldtem egy anyagot, amelyben lényegében mindent elolvashat a kártevőről, amit eddig tudunk róla, mint új károsítóról a hazai kertekben, földeken.

#12423
Szilasi Róbert

Igen.

#12359
Vétek Gábor

Kedves Szilasi Róbert!

Úgy nem lehet elpusztítani őket, hogy más rovarok ne sérüljenek. Olyan poloskákat talált, melyek egyedei között kisebb, fekete színű, fehér pöttyös hátú egyedek is vannak?

#12057
Szilasi Róbert

Rettenetes módon elszaporodtak a környékünkön ezek a bogarak. Mit lehet tenni ellenük, a kertnek szinte minden szegletében érezni lehet a szagukat. Hogyan lehet elüldözni, vagy kiirtani őket anélkül, hogy más bogarakban kárt tennék?

#11913