nyírfa, vérszilva, japán cseresznye

Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Stéfán Mihály úr!
Látatlanba nehéz jó tanácsot adni, de általánosságba a következőkre kell figyelni: a száraz, egymást keresztező, befelé növő, összeérő ágakat le kell vágni. A kívánt magasságnál vissza lehet metszeni. A metszés hatására új hajtások nőnek, ezek ritkításukra egész évben figyelni kell. A keletkezet sebeket Fagéllel célszerű kezelni. Esetleg ha tudna képet küldeni, valószínűleg pontosabb választ tudnék adni.
Üdvözlettel Tick Zoltán.

#32006
Mihály Stefán

Segítséget szeretnék kérni!
Házunk elé ültetett 2 db Japán cseresznye nagyon meg nőtt. Lombjai összeérnek, út felé terjednek.
.Tanácsot kérnék, hogy mit tegyek! Nem vághatom ki, mert az "váló ok+ lenne, de szeretném a fák koronáját valamilyen felújítással, vagy meg újítással le kicsinyíteni.
Nagyon köszönöm előre is, ha valaki szakszerű tanácsot tudna adni

#32000
Pap Edina

Kedves Imre. Elég életlen a kép, tudna egy élesebbet feltölteni?

#22625
Imre

Tiszteletem!

Tegnapi nap folyamán vettem egy Vérszilvát a kertészetben. Az eladó azt mondta, hogy azért ilyen a levele, mert a szeles időben viharvert lett.
Nekem gyanús, szerintem valamilyen betegsége van a fának. Mintha meg lenne rágva a fa levele és enyhén pödörödik is.

#22587
Pap Edina

Kedves Mikó Balázs. Nem hiszem, hogy a terasz süllyedése a fa miatt lenne. Erről építészt kéne megkérdezni.

#22013
Pap Edina

Kedves Erzsi. Várja meg a tavaszt. Nem kell metszeni, csak a szép korona végett esetleg ritkítani.

#22012
Széll István

Kedves Erzsi!
2 héttel ezelőtt, amikor 10 fok körüli maximumok voltak délután, akkor pár aranyvesszőt ültettem gyökerestül. Úgy néz ki, hogy megmaradt.
Ajánlott a tövéhez takarás. Pl. az ősszel összegyűjtött fák lombjai.
A vérszilvát (Prunus cerasifera 'Woodii'), ami nekem is van: virágzás után ajánlott megmetszeni. Amúgy a nyírást jól tűri és sövény is nevelhető belőle.
Sok sikert és üdv.: István

#21941
Mikó Balázs

Kedves Edina!
Nyírfát -betula pendula fajtát -ültettünk a ház teraszától 1,5 méterre, kb. 3 éve. A fa most nagyjából 6-7 m magas. Sajnos a terasz süllyed, főleg a ház fala mellett (4 méter széles a terasz). A terasz magassága 1,20 m, az alap mélségét nem ismerjük. A házat már készen vettük, nem sokat tudunk róla, de a terasz kövezése biztosan nem jó, és valószínűleg az alappal is baj lehet. Már amikor ültettük a nyírfát, akkor is volt a terasz közepe táján süllyedés. A fa nagyon kellemes szűrt árnyékot ad, nagyon mutatós, és csak a legvégső esetben vágnánk ki.
Reméljük, hogy a süllyedés nincs összefüggésben a nyírfa ültetésével, és kérdezem az Ön véleményét, vajon okozhat- e ez a fa esetleg ilyen problémát. Arról meg fogalmam sincs, hogy statikuson kívül kitől lehetne még véleményt kérni?
Válaszát hálásan köszönöm, üdvözlettel M. Balázs

#21919
Erzsi

Vérszilvát szeretnék most februárban ültetni,azt szeretném kérdezni,hogy a gyökerei nem fagynak-e
meg a földben,ha megmetszem?
Az ágakat mikor szabad metszeni?

#21869
Gombkötõ Szabolcs

http://

#21771
Pap Edina

Attól függ, hogy a nyírfaligetbe szeretnének-e elhelyezni ülőalkalmatosságokat. Ha nem, egy méter elegendő, ha igen , akkor 3-5 méter. Lehet a nyírfát csoportosan is ültetni, közvetlenül egymás tövébe.

#21522
Klem Ivett

Tisztelt Edina!

Nyírfa ültetés témakörben fordulok Önhöz. Kb 400 m2-es kertünkbe 3 db nyírfát képzeltünk el, a terület középrészére, a háztól 8-10 m távolságra. Kérdésem: milyen ültetési távolságot ajánlatos alkalmaznunk, ha háromszög alakban ún. "nyírfa ligetet" szeretnénk?
Válaszát előre is köszönöm!
Klem Ivett

#21494
Pap Edina

A legcélszerűbb az lenne, ha egy kisebb méretű, jól begyökeresedett csemetét vásárolna.

#18470
gonczi kalmanne

Kedvea Edina! Nem tudom,hogy szaporithatnék nyirfát. Probáltam hajtatni, magrol keltetni, de nem sikerült! Bonsait szeretnék nevelni, ezért lenne szükségem kicsi fácskára!

#18320
Pap Edina

Nem okoz gondot, a gyökerek kikerülik a csövet, de ne közvetlenül a közmű fölé ültesse. A ház alapjában nem tesz kárt.

#17952
Adamcsik Tamas

Én is nyírfát szeretnék ültetni, most tavasszal. Nálam is van egy közmű a föld alatt, az ültetés helyétől 2 méterre, illetve a házam kezdődik az ültetés tervezett helyétől 3 méterre. Mivel ez egy nagy méretű fafajta, félek, hogy esetlek kárt tehet a fa gyökere a ház alapban (sajnos fogalmam sincs, hogy kb mekkorára nőhet meg a gyökér, illetve hogy hogyan viselkedik a fa gyökérzet növekedés közben, ha edetleg összetalálkozik a ház alapjával, vagy a közmű vascsövével.)

Köszönöm szépen a segítséget

Üdv.:

Tamás

#17833
Pap Edina

Amenniyben nem természetvédelmi területről ássa ki, akkor megteheti most, ősszel. Uralkodó széliránnyal szemben helyezzen el karót, de az igazi a háromponton történő karózás. Közvetlenül közmű fölé ne ültesse.

#11628
Bolyky Tamás

Kedves Edina
nyírfát szeretnék ültetni és úgy gondoltam, hogy a hanságból kiások egy 1 vagy 1,5m magas hajtást gyökérlabdával (földdel együtt) és azt ásom be a kertembe. Túl fogja élni? Ha igen akkor melyik hónapban ajánlja átültetni?
Szeles környéken lakunk, de a fát 2,5méter magasságig egy faház védi majd a széltől. Milyen nagy lesz a fa gyökérzete? 2 méterre közmű van a földben, ahová ültetni szeretném.
Köszönöm a válaszát.
Tamás

#11538
Bolyky Tamás

Kedves Edina
nyírfát szeretnék ültetni és úgy gondoltam, hogy a hanságból kiások egy 1 vagy 1,5m magas hajtást gyökérlabdával (földdel együtt) és azt ásom be a kertembe. Túl fogja élni? Ha igen akkor melyik hónapban ajánlja átültetni?
Szeles környéken lakunk, de a fát 2,5méter magasságig egy faház védi majd a széltől. Milyen nagy lesz a fa gyökérzete? 2 méterre közmű van a földben, ahová ültetni szeretném.
Köszönöm a válaszát.
Tamás

#11537
Pap Edina

Ezeket a növényeket oltással szaporítját erősebb gyökerű vad fajokra. A nyírfa (alapfaj) nyáron zölddugványozással szaporítható, a változatokat (pl. csüngő) szintén oltják.

#5097