Lelyand ciprusok metszése

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Gábor! Ebben a fejlettségen metszőollóval vágja vissza a hajtásokat 1/3-áig, feléig. A tetejét csak kissé csípje vissza a megfelelő magasság eléréséig. Rövidesen közlünk cikket a Leyland hibrid ciprus metszéséről. Kérem, figyelje Cikkek, hírek rovatunkat:
https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek

#56271
Gábor Mészáros

Tisztelt Címzett! Segítségét kérem, hogy a 1,5 éves leylandi ciprust hogyan kell metszeni? A zöld hajstásból szabad csak? Előre is köszönöm!

#56228
György D

Itt pedig a másik fotó.
A metszéshez visszatérve, amennyiben azt szeretném elérni, hogy minél hamarabb egybefüggő sűrű sövényt kapjak, a többszöri metszés a célravezető, akkor is, amennyiben még sem magasságában sem szélességében nem érte el a növény a kívánt méretet?

#49647
György D

Köszönöm!
Csatolok két közelebbi árnyék nélküli képet.

#49646
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A közeli képről élesebb, nem árnyékolt változatot kérnék.
A Leyland-ciprus csúcs lefelé hajlik, ez természetes, mivel gyorsa, nő, ahhoz, hogy a bokor ne legyen túl laza, folyamatosan lehet metszeni, ki korban metszőollóval, fa összenőtt a sövény, akkor sövényvágóval is, a hajtások legfeljebb 1/3-át eltávolítva. A nyár folyamán szükség szerint 3-4 alkalommal is megteheti.

#49617
D. György

Közelebbről pedig így néz ki:

#49560
D. György

Tisztelt Szakértő!

A Leyland ciprusok amennyiben még nem érték el sem magasságban sem szélességben a kellő méretet kell őket metszeni? (tavalyi ültetés)
A csúcsa a legnagyobb részének lefelé hajlik, ez jelenthet problémát?
Néhány növényen pedig fehéres szürkés foltok jelentek, erről csatoltam fotót. Mi lehet ennek az oka és mivel lehet rajta segíteni? (egy alkalommal már tavasszal volt Damisol MG-val kezelve)
Segítségét köszönöm,
György

#49559