Vörös tölgy metszése

Ádám Pintér

Kedves Edina! Köszönöm szépen a részletes választ!
A permetezést megejtem idén és majd tavasszal is. A leveleket elégetem.
A karózáson is javítok. Sokáig ehhez az egy karóhoz volt kikötve (amellyel kompenzáltam a dőlést) és egészen egyenesen (függőlegesen) fejlődött, majd miután leszedtem a kötözőanyagot, pár hónap alatt újra ferde lett :) Kikötöm ezúttal 2 karó közé, ahogy javasolta. (A többi, nagyobb fámat mind 3 karó közé kötöttem ki, csak ennél az egy csemeténél gondoltam, hogy elég egy karó is, mivel oylan kicsi és hajlékony még... de nem fogok itt sem spórolni a karókkal).

#54341
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Ádám! Szép, sudár fává cseperedett a magonc. Én továbbra sem bántanám, egészen formásnak látom a koronáját. Viszont a karózást komolyabban kellene venni, legalább két karóhoz kellene rögzíteni rugalmas kötöző anyaggal.
A levélen található elváltozás a tölgylisztharmat áttelelő képletei, a fekete kazmotéciumok! Az őszi réz+kénes lemosó permetezés ennél a fácskánál is ildomos! A fertőzött leveleket mindenképpen gyűjtse össze és égesse el. A betegség a rügypikkelyek alatt is áttelel, így az említett permetezés nem spórolható meg.

#54335
Ádám Pintér

Kedves Szaktanácsadók!
Korábban megfogadva Pap Edina tanácsát nem bántottam a vörös tölgy csemetémet, időközben azonban sokat nőtt és jelenleg a képen látható formát ölt. Idén ősszel érdemes lehet megmetszeni elkerülve a "bokrosodást"? Ha igen, hogyan?
Plusz kérdés, hogy mi okozhatja levélen láthtató elváltozást (ugyanez a fa)?
Köszönöm szépen!

#54332
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Igen, de a metszés ideje majd csak több éves korban jön el.

#49152
Ádám Pintér

Kedves Edina!
Köszönöm! Ez azt jelenti, hogy idén egyáltalán ne metsszem vagy azt, hogy most még ne, de ősszel már metszhetem, amikor kezdenek sárgulni a levelek?

#48621
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Most még ne bántsa, majd ha a törzs vastagodni kezd, akkor lehet az oldalhajtásokat eltávolítani. a törzs vastagodásához szükség van az oldalhajtások, levelek által termelt tápanyagra.

#48553
Ádám Pintér

Tisztelt Tanácsadók!

Van egy 2017 őszén ültetett vörös tölgy csemetém. Szépen megfogta, jelenleg kb. 30cm magas, van egy középső vezérhajtása, de legalább ugyankkora oldalhajtásai is.

Gondolom, le kellene metszeni az összes oldalhajtást, hogy fa legyen belőle bokor helyett és ezt évente meg kellene ismételni, amíg kb 1.5-2 méter magas lesz. Jól gondolom? Vagy mindig csak a legalsó ágakat kell lemetszeni? Jelen esetben (amikor ilyen kicsi) ez az összes alsó ág lemetszését jelenti?

Az év melyik szakaszában érdemes metszeni? Egy útmutató szerint a díszfákat nyáron érdemes, mert ekkor a legjobb az esélyük a seb begyógyítására és a tél előtt. Ugyanezen forrás szerint semmiképp se ősszel metsszünk, amikor a tápanyagvisszaszívás megy végbe, illetve a seb is elfegyhat. Más vélemények szerint pont hogy ősszel vagy tavasszal kellene metszeni.

Kérem, segítsenek eligazodni, mikor, mennyit, hogyan.

Köszönöm szépen!
Pintér Ádám

#48247