Citrom oltasa

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Lehet, de a legellenállóbb alany a vadcitrom.

#57633
Sándor Szántay

Érdeklődöm, hogy grapefruit fát át lehet-e oltani citromra? köszönöm válaszukat.

#57620
kolumban zoltan

en egy dologgal nem ertek egyet a citrom oltasa sokkal konnyebb ha hej ala oltjuk es nem napos helyen ,hanem felarnyekos helyen tartjuk mig az oltas megel

#27760
Pap Edina

Kedves Anita. Termő citromfával rendelkező kertbarátoktól tud ilyesmit beszerezni. Esetleg érdeklődjön közeli kertbarát körnél.

#26355
Anita

Sziasztok! Van egy 5 éves citromfám, és szeretném ha teremne. segítsetek honnan tudnék oltóvesszőt vagy szemet szerezni! Megkérdeztem már a városi zöldcentrumot, de ott nem foglalkoznak fák oltásával.
segítségeteket előre is köszönöm!

#26287
Pap Edina

Kedves Szabi. Pár sorral lejjebb írtam róla, illetve itt még egy kis olvasnivaló: http://palmaligetetmagyarorszagnak.com/modules/smartsection/item.php?itemid=422
Oltóvesszőt egy termő citromfáró szedhet.

#25489
Szabi

Szép napot azt szeretném kérdezni hogyan kell oltani a citromot, és mikor?? És honnan kell szereznem oltó vesszőt? :) választ előre is köszönöm!

#25391
Pap Edina

Az oltóvessző vastagsága egyezzen meg az alanyvessző vastagságával, de ceruzavastagságnál ne legyen vastagabb. Az alanyt a gyökérnyak fölött 5-6 centivel ferde metszlappal vágjuk vissza, majd a nemesből is ugyanolyan széles ferde metszlapot vágjunk. Az elágazásmentes nemesen két levelet hagyjunk, a leveleket nagyságuk egyharmadáig vágjuk vissza. A két részt illesszük össze, és raffiával kötözzük. Az oltványt meleg, világos helyen, magas páratartalom mellett neveljük, amit házi körülmények között igen nehéz betartani, legfeljebb üvegházban. A cserépre húzzunk nejlon zacskót, amivel a növény környezetében emeljük a páratartalmat. Ha nagyon bepárásodik, időnként le kell venni a nejlont. Ajánlom figyelmébe Peter Klock: Citruskert teraszon és balkonon c. könyvét. Ha nehézséget okoz a nemes beszerzése, és maga a művelet, akkor az ELTE Botanikus Kertjében (Fűvészkert) vállalnak citrusoltást.

#4289
Hoffman Andrea

Szeretnem megtudni mikor es hogyan kell a citromot oltani? Koszonom.

#4264