citrom metszése

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves T. Imre!
Valószínű, hogy túlöntözte és nem megfelelően tartotta. Gondolom, az óta már elszáradt. Mivel nem csatolt fotót és az információval is szűken bánt. Így én megnéztem volna a gyökereket és visszavágtam volna a hajtásokat, ágakat.

#44894
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves S. György!
Sajnos, ráolvasással még nem megy! Kizárólag pontos leírás, részletesen. Valamint éles és jól nagyítható felvételre van szükség!

#44893
Imre Tóth

Szeretnék tanácsot kérni, mit tegyek.... Lehullajtotta a citromfám a leveleit, szinte teljesen kb. 4-6 maradt a leghegyén. Most vettem észre, hogy az ág hegyei kezdenek száradni, (bebarnultak már kb 3-4 cm hosszan. Ebben az esetben mit tegyek,
Köszönöm a választ ha kapok.

#41543
Schadl György

fénykép alapján lehetne konkrétan hozzászólni.

#30903
Antics Katalin

Kedves Szabó Andrásné!

Természetesen igen!

#30719
Puskás Ilona

Citromfát szerető társaimat tájékoztatom, hogy 15 éve cserépben nevelt, most 3 m magas,lombkorona átm.3 m.2011-ben 180 citromot,2012-ben 70 érettet szedtünk, jelenleg kb 100 db tojás nagyságú zöldcitromot nevel. a mellékelt fényképen még csak 5 éves. (60 cm-es csemete volt Ausztráliából) mindenkinek sok sikert.

#30383
Szabó Andrásné

T. Hölgyem/Uram.!
Az érdekelne,hogy ősszel lehet-e citromfát metszeni? Egy. kb. 10 éves citromfáról van szó.

#30365
K. Dóra

Köszönöm a választ!

#28041
Antics Katalin

Az természetes, hogy nem egyformák a növények. Ahány mag, annyi tulajdonság. Ezeket a növényeket még nem szabad, metszeni.

#27988
K. Dóra

Tisztelt Szakértők!

Érdeklődni szeretnék, hogyan kell metszeni a fiatal, kb. féléves citromnövényeket. Öt darab magról ültetett citromon van és legtöbbjük már rendelkezik min. 9 db. levéllel. Teljesen ugyanolyan körülmények között nevelkednek, viszont rengeteg különbség van közöttük. Egyiken van elágazás, sok elvékonyodó levele van, míg a másik ritkább levelű, sokkal sötétebbek és nagyobbak. Kettő növényem pedig mintha megállt volna a fejlődésben, mivel míg a többi 15-20 centiméteres, ezek kb. 7 cm magasak. Mi lehet ezeknek az okuk?
Válaszát előre is köszönöm!

#27538
Antics Katalin

Mibe ültette át, mekkora edénybe? Ha nagy az edény, akkor most gyökerét fejleszti. Nyugodtan vágja vissza és tápoldatozza mediterrán tápoldattal. Rendbe fog jönni a fája.

#27507
mészáros julianna

kérek segitséget,termő fám volt még 4éve átnem ültettem ,gyönyőrü egészséges hajt ,de virág nincs kérem seitségüket mielőtt vissza metszeném. köszike

#27403
Pap Edina

Kevés a kálium, illetve nem porzódik be a virág, nem kedvezők a megporzáshoz a körülmények.

#24074
Gagyi Ildiko

Mi az oka annak , hogy a virágok minden évben lehullanak ,nem fejlődik ki a gyümölcs?

#23947
Pap Edina

Kedves András. A tálkájában ne álljon meg víz. Télen csak akkor adjon neki, ha a talaj felszíne száraz.

#17305
Pap Edina

Kedves Pisti. Tavasszal, amikor a bővebb öntözés hatására beindul a nedvkeringés a ceruzavestagságú hajtást maga is beszemezheti egy termő citromról vágott rüggyel (szemmel). A magcsemete (az Ön növénye, azaz az alany) tövéné, vagy ha fácskát akar, akkor a kialakítandó korona magasságában kell a kéregben egy T-alakú bevágást ejteni, és a rügyet (a szemet) a levágott háncsréteggel a vágásba csúsztatni. A szemet a nemes vesszőről alulról (a levél alatt indulva) fölfelé, laposan, kis szempajzzsal kell megvágni, és a levelet levágni úgy, hogy 1 cm-s levélnyél-darabka maradjon. Az oltás helyét raffival szorosan körbe kell kötözni, öntözés mellett párás meleg helyen, félárnyákban 3-4 hét alatt megered. Amikor a nemes kezd hajtani, akkor lehet az anyagt visszametszeni közvetlenül a nemes rész fölött. Az interneten citrom szemzés címszó alatt képekkel illusztrálva is megtalálja a módszer leírását.

#17304
András

Tisztelt Cím!
Hogyan mennyire lehet öntözni egy citromfát?Mennyi víre van szüksége?

#17251
Pisti

Szeretném megkérdezni hogy citromfát mikor lehet oltani ?

#17165
Pap Edina

Inkább ne. A metszéssel új hajtás képzésére serkenti a növény. Most inkább pihentesse, és tavasszal metssze.

#17014
Varga Istvánné

kérdezném hogy ősszel is lehet-e metszést végezni?

#17000