citrom metszése

Imre Tóth

Szeretnék tanácsot kérni, mit tegyek.... Lehullajtotta a citromfám a leveleit, szinte teljesen kb. 4-6 maradt a leghegyén. Most vettem észre, hogy az ág hegyei kezdenek száradni, (bebarnultak már kb 3-4 cm hosszan. Ebben az esetben mit tegyek,
Köszönöm a választ ha kapok.

#41543
Schadl György

fénykép alapján lehetne konkrétan hozzászólni.

#30903
Antics Katalin

Kedves Szabó Andrásné!

Természetesen igen!

#30719
Puskás Ilona

Citromfát szerető társaimat tájékoztatom, hogy 15 éve cserépben nevelt, most 3 m magas,lombkorona átm.3 m.2011-ben 180 citromot,2012-ben 70 érettet szedtünk, jelenleg kb 100 db tojás nagyságú zöldcitromot nevel. a mellékelt fényképen még csak 5 éves. (60 cm-es csemete volt Ausztráliából) mindenkinek sok sikert.

thumb
#30383
Szabó Andrásné

T. Hölgyem/Uram.!
Az érdekelne,hogy ősszel lehet-e citromfát metszeni? Egy. kb. 10 éves citromfáról van szó.

#30365
K. Dóra

Köszönöm a választ!

#28041
Antics Katalin

Az természetes, hogy nem egyformák a növények. Ahány mag, annyi tulajdonság. Ezeket a növényeket még nem szabad, metszeni.

#27988
K. Dóra

Tisztelt Szakértők!

Érdeklődni szeretnék, hogyan kell metszeni a fiatal, kb. féléves citromnövényeket. Öt darab magról ültetett citromon van és legtöbbjük már rendelkezik min. 9 db. levéllel. Teljesen ugyanolyan körülmények között nevelkednek, viszont rengeteg különbség van közöttük. Egyiken van elágazás, sok elvékonyodó levele van, míg a másik ritkább levelű, sokkal sötétebbek és nagyobbak. Kettő növényem pedig mintha megállt volna a fejlődésben, mivel míg a többi 15-20 centiméteres, ezek kb. 7 cm magasak. Mi lehet ezeknek az okuk?
Válaszát előre is köszönöm!

thumb
#27538
Antics Katalin

Mibe ültette át, mekkora edénybe? Ha nagy az edény, akkor most gyökerét fejleszti. Nyugodtan vágja vissza és tápoldatozza mediterrán tápoldattal. Rendbe fog jönni a fája.

#27507
mészáros julianna

kérek segitséget,termő fám volt még 4éve átnem ültettem ,gyönyőrü egészséges hajt ,de virág nincs kérem seitségüket mielőtt vissza metszeném. köszike

#27403
Pap Edina

Kevés a kálium, illetve nem porzódik be a virág, nem kedvezők a megporzáshoz a körülmények.

#24074
Gagyi Ildiko

Mi az oka annak , hogy a virágok minden évben lehullanak ,nem fejlődik ki a gyümölcs?

#23947
Pap Edina

Kedves András. A tálkájában ne álljon meg víz. Télen csak akkor adjon neki, ha a talaj felszíne száraz.

#17305
Pap Edina

Kedves Pisti. Tavasszal, amikor a bővebb öntözés hatására beindul a nedvkeringés a ceruzavestagságú hajtást maga is beszemezheti egy termő citromról vágott rüggyel (szemmel). A magcsemete (az Ön növénye, azaz az alany) tövéné, vagy ha fácskát akar, akkor a kialakítandó korona magasságában kell a kéregben egy T-alakú bevágást ejteni, és a rügyet (a szemet) a levágott háncsréteggel a vágásba csúsztatni. A szemet a nemes vesszőről alulról (a levél alatt indulva) fölfelé, laposan, kis szempajzzsal kell megvágni, és a levelet levágni úgy, hogy 1 cm-s levélnyél-darabka maradjon. Az oltás helyét raffival szorosan körbe kell kötözni, öntözés mellett párás meleg helyen, félárnyákban 3-4 hét alatt megered. Amikor a nemes kezd hajtani, akkor lehet az anyagt visszametszeni közvetlenül a nemes rész fölött. Az interneten citrom szemzés címszó alatt képekkel illusztrálva is megtalálja a módszer leírását.

#17304
András

Tisztelt Cím!
Hogyan mennyire lehet öntözni egy citromfát?Mennyi víre van szüksége?

#17251
Pisti

Szeretném megkérdezni hogy citromfát mikor lehet oltani ?

#17165
Pap Edina

Inkább ne. A metszéssel új hajtás képzésére serkenti a növény. Most inkább pihentesse, és tavasszal metssze.

#17014
Varga Istvánné

kérdezném hogy ősszel is lehet-e metszést végezni?

#17000
Pap Edina

Minél nagyobb a citromfa, annál nagyobb edény kell számára. Célszerű bélelt fadézsába ültetni, amit nem dönt el a nagy fa. Tavasszal, mielőtt kiviszi a szabadba vissza kell metszeni a növényt. a sűrű, akkor ritkítani ( a belső részeket tőböl kivágni úgy, hogy formás maradjon).

#13166
Kálmán Árpádné

Meddig lehet a citromfát cserépben tartani?Nem öregszik ki?HOgy szabad és mennyire visszametszeni,hogy elférjen a lakásba.

#13138