citromfa hajtás gyökereztetése

Nagy Annamária

Üdvözlöm.
Lehet, bár kissé megkésve mondok véleményt a citromfaág gyökereztetéséről, de csak most találtam rá az Ön által feltett kérdésre. Nem tudom mire jutott az oltással, ezért és a saját tapasztalatomat írom le: tavaly nyáron kaptam több, egy öregebb termö citromfáról levágott hajtást, ágvéget. A hosszabbakat feldaraboltam, olyan 15-20 cm darabokra, és elültettem hagyományos kertiföldbe, úgy h 2-3 hónajrügy a földbe kerüljön. Egy műanyag üditős palackot kettévágtam, beültettem az ágat és a palack másik felét rátettem, összenyomtam a két részt, vagy összelehet szikszalaggal ragasztani, persze megöntöztem. Ezután már nem kell többet locsolni, mert az üvegház-hatás érvényesül és magas páratartalmat biztosít. Azért rá lehet nézni néha, fontos a meleg és a pára. Addig kell így tartani amíg fejlődést mutat, nem penészednek el a levelek, szép zöldek maradnak és igaz soká de hajtást növeszt. Majd ha megfogant még a gyökereket is látni lehet a talajban, ekkor már át kell ültetni cserépbe. Én 7 db ágat tettem el, amiböl 6 meggyökeresedett. Most olyan 50-60 cm fácskák", idén nyáron sokat nőttek, sok hajtást növesztettek, amit visszacsiptem hogy magasságban is nőjön. Tápanyagnak galamb v baromfi trágyát használok, vizben megáztatva, ennek levével hónapban 2x.öntözöm meg. Állítólag az ilyen hajtásokat nem kell oltani és hamarabb várható termés rajtuk. Sikeres próbálkozást!

#20863
Pap Edina

Ha a levágni kívánt hajtás oltványról származik tehát nemes, akkor azt használja oltóvesszőnek. Magonc citromot célszerű beoltani vele. Mindkettő ceruzavastagságú legyen. http://palmaligetetmagyarorszagnak.com/modules/smartsection/item.php?itemid=422

#18915
Csörgõ Barbara

van egy szép citromfánk, aminek van egy hosszú hajtása, amit szeretnék meggyökereztetni, hogy lenne rá lehetőségem? Levágnám a hajtást, s ezt szeretném meggyökereztetni, de mi úton lehetne?
Hogy tudnám beoltani, hogy teremjen?
Várom mielőbbi válaszukat.
Üdvözlettel
Barbara

#18842