Kedves Edina
Érdeklődöm , hogy a kajszifán a termés miért rohad és nem tudom meg állítani addig nem volt semmi baj vele .Gomba ölőszerrel permeteztem most nem használ .
Köszönöm megtisztelő válaszát előre is.
Kedves Tivadar: A zöldoltásra gondol? Májusban júniusban lehet elvégezni. Itt olvashat róla az 54-56. oldalon: http://hu.scribd.com/doc/50337634/Jeszenszky-Arpad-Oltas-szemzes-dugvanyozas
Kedves Oszkár. Azt szokták mondani, hogy "amikor az alany adja a héját", tehát a nedvkeringés megindulása után. Ez az időszak az idén nagyjából éppen a népi hagyomány szerint Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, március 25 köré tehető. Most már kicsit megkésett, mert nagyon megvan indulva minden növény.
Tavasszal lehet helyben oltani ceruzavastagságú vesszőbe, ugyanolyan vastag oltóvesszőt. Erre alakalmas eszköz az oltófogó. http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=8&reszletestermek_id=3758&kategoria=133#termek3758
Sziasztok érdeklödöm hogy tud e valaki tanácsot adni szőllő oltásal kapcsolaban? Ugyanis termöre fordult az általam palatinának hit oltvány, kiderült hogy a vadalany nem let beoltva az oltóveszövel, annak ellenére hogy egy kertészeti boltban vásároltam .A vadalany veszöje már kb 2cm átméröjü, kérdésem ebbe az alanyba lehet e oltani? Ha igen akkor milyen vastagságunak kell lennie az oltóveszönek? üdvözletel bbéla
A Cardinal és Cabernet olyanok, mint a tűz és víz.
Másrészt 25-30 év, mire ebből lehetne valami eredmény-
Oltani alanyba szoktak, nem egyik fajtát a másikba...
Jó könyveket kell venni, s tájékozódni?
Karl Bauer: SZŐLŐSGAZDÁK KÖNYVE. -Mezőgazda Kiadó -alapos, könnyen emészhető, a fordítást nem műfordítók, hanem szőlész-borász egyetmtemi- és főislokai tanárok követték el.
Kedves Uram!
A Cardinal nem rothadékonyabb, mint más csemegeszőlő. -Bár vannak toleráns, s vannak ellenálló fajok is-
A Botritisz -szürke rothadás- miatt rothadanak meg a bogyók.
De eza fajta érzékeny a többi szőlőbetegségre is.
Megfelelő időben -és nem ezerszer!!!- permetezve rézzel-kénne,l csudás termése lehet, mint nekem.
A csemegeszőlő nem BORSZŐLŐ.
Nem véletlen, hogy sok-sok fajta van.
A BORSZŐLŐNEK megfelelő mennyiség savval -pontosabban savakkal- kell rendelkeznie.
A cukorfoktól magas lehet a szesztartalom, de az csemegebor lesz, nem moinőség.
A vörösborhoz pedig oly fajták -s kicsikét sem csemege!- szükségesek, melyeknek a bogyóhéjából és a kocsonyából tannint tudunk nyerni. -Ettől lesz olyan íze, amilyen egy vörösbor.
Héjon kell erjeszteni egy hónapig vagy tovább...
Csemegéből ne csináljunk bort...
Az enni, s nem innivaló...
Valóban, amatőr borászként elegem van a
Cardinal megbízhatatlan terméséből. Szerencsére a többi más fajta. A kertben tulnyomórészt - kb 40 tőke - csemegeszőlő van, de elég tűrhető bort csinálok (elfogult barátaim szerint ).
Csakhogy túlnyomórészt fehér szőlő. én meg bolondja vagyok a vörösbornak.
Hát ezért.
Sikerülhet de más a két fajta célja: a Cardinal csemegszőlő (kékfürtű, nem fehér), míg a Cabernet Sauvignon borszőlő fajta. Mi a célja a terméssel? Borkészítés?
Témakörök
Szőlőoltás
Üdvözlöm Edina
Sajnos képet nem tudok küldeni mert már le érett a gyümölcs .
Képet kérnék. Az idén érdekes módon a kajszit is támadta a monília.
Kedves Edina
Érdeklődöm , hogy a kajszifán a termés miért rohad és nem tudom meg állítani addig nem volt semmi baj vele .Gomba ölőszerrel permeteztem most nem használ .
Köszönöm megtisztelő válaszát előre is.
Tisztelettel.
Szőke Tivadar.
Kedves Tivadar: A zöldoltásra gondol? Májusban júniusban lehet elvégezni. Itt olvashat róla az 54-56. oldalon: http://hu.scribd.com/doc/50337634/Jeszenszky-Arpad-Oltas-szemzes-dugvanyozas
Üdvözlöm !
Érdeklődöm , hogy mikor tanácsos a szőlőoltása szárazba zöldet
Köszönöm megtisztelő válaszát előre is.
Tisztelettel: Tivadar.
Kedves Oszkár. Azt szokták mondani, hogy "amikor az alany adja a héját", tehát a nedvkeringés megindulása után. Ez az időszak az idén nagyjából éppen a népi hagyomány szerint Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, március 25 köré tehető. Most már kicsit megkésett, mert nagyon megvan indulva minden növény.
szőlőoltást lehet csinálni tőkenyakba is szép eredménnyel
vadalanyba lehet oltani tavasszal rózsát
tavasszal legjobb a bujtatás vagy a szőlővesszők iskoláztatása
Kérdezném kedves Edina, hogy a "helybenoltás tavasszal" az milyen időpont, pontosabban a vegetáció milyen állapota mellett optimális?
Kedves Imre. A téli kézbenoltás érdekelné?
Webáruházunkban beszerezhető, oltóolló néven: http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=8&reszletestermek_id=3758&kategoria=133#termek3758
Szeretnem ha küldenátek pár képet a téli szőlő oltásról ! Előre is köszönöm !
Hol lehet beszerezni oltófogót.
Tavasszal lehet helyben oltani ceruzavastagságú vesszőbe, ugyanolyan vastag oltóvesszőt. Erre alakalmas eszköz az oltófogó. http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=8&reszletestermek_id=3758&kategoria=133#termek3758
Sziasztok érdeklödöm hogy tud e valaki tanácsot adni szőllő oltásal kapcsolaban? Ugyanis termöre fordult az általam palatinának hit oltvány, kiderült hogy a vadalany nem let beoltva az oltóveszövel, annak ellenére hogy egy kertészeti boltban vásároltam .A vadalany veszöje már kb 2cm átméröjü, kérdésem ebbe az alanyba lehet e oltani? Ha igen akkor milyen vastagságunak kell lennie az oltóveszönek? üdvözletel bbéla
És még...
A Cardinal és Cabernet olyanok, mint a tűz és víz.
Másrészt 25-30 év, mire ebből lehetne valami eredmény-
Oltani alanyba szoktak, nem egyik fajtát a másikba...
Jó könyveket kell venni, s tájékozódni?
Karl Bauer: SZŐLŐSGAZDÁK KÖNYVE. -Mezőgazda Kiadó -alapos, könnyen emészhető, a fordítást nem műfordítók, hanem szőlész-borász egyetmtemi- és főislokai tanárok követték el.
Sok sikert!
Kovács Zoltán
Kedves Uram!
A Cardinal nem rothadékonyabb, mint más csemegeszőlő. -Bár vannak toleráns, s vannak ellenálló fajok is-
A Botritisz -szürke rothadás- miatt rothadanak meg a bogyók.
De eza fajta érzékeny a többi szőlőbetegségre is.
Megfelelő időben -és nem ezerszer!!!- permetezve rézzel-kénne,l csudás termése lehet, mint nekem.
A csemegeszőlő nem BORSZŐLŐ.
Nem véletlen, hogy sok-sok fajta van.
A BORSZŐLŐNEK megfelelő mennyiség savval -pontosabban savakkal- kell rendelkeznie.
A cukorfoktól magas lehet a szesztartalom, de az csemegebor lesz, nem moinőség.
A vörösborhoz pedig oly fajták -s kicsikét sem csemege!- szükségesek, melyeknek a bogyóhéjából és a kocsonyából tannint tudunk nyerni. -Ettől lesz olyan íze, amilyen egy vörösbor.
Héjon kell erjeszteni egy hónapig vagy tovább...
Csemegéből ne csináljunk bort...
Az enni, s nem innivaló...
Üdv:
Kovács Zoltán
Valóban, amatőr borászként elegem van a
Cardinal megbízhatatlan terméséből. Szerencsére a többi más fajta. A kertben tulnyomórészt - kb 40 tőke - csemegeszőlő van, de elég tűrhető bort csinálok (elfogult barátaim szerint ).
Csakhogy túlnyomórészt fehér szőlő. én meg bolondja vagyok a vörösbornak.
Hát ezért.
Sikerülhet de más a két fajta célja: a Cardinal csemegszőlő (kékfürtű, nem fehér), míg a Cabernet Sauvignon borszőlő fajta. Mi a célja a terméssel? Borkészítés?