Szőlőoltás

Szőke Tivadar

Üdvözlöm Edina
Sajnos képet nem tudok küldeni mert már le érett a gyümölcs .

#34469
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Képet kérnék. Az idén érdekes módon a kajszit is támadta a monília.

#34394
Szőke Tivadar

Kedves Edina
Érdeklődöm , hogy a kajszifán a termés miért rohad és nem tudom meg állítani addig nem volt semmi baj vele .Gomba ölőszerrel permeteztem most nem használ .
Köszönöm megtisztelő válaszát előre is.

Tisztelettel.
Szőke Tivadar.

#34356
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Tivadar: A zöldoltásra gondol? Májusban júniusban lehet elvégezni. Itt olvashat róla az 54-56. oldalon: http://hu.scribd.com/doc/50337634/Jeszenszky-Arpad-Oltas-szemzes-dugvanyozas

#33882
Szőke Tivadar

Üdvözlöm !
Érdeklődöm , hogy mikor tanácsos a szőlőoltása szárazba zöldet
Köszönöm megtisztelő válaszát előre is.
Tisztelettel: Tivadar.

#33824
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Oszkár. Azt szokták mondani, hogy "amikor az alany adja a héját", tehát a nedvkeringés megindulása után. Ez az időszak az idén nagyjából éppen a népi hagyomány szerint Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, március 25 köré tehető. Most már kicsit megkésett, mert nagyon megvan indulva minden növény.

#33739
istvan józsef boroi

szőlőoltást lehet csinálni tőkenyakba is szép eredménnyel

#33696
istvan józsef boroi

vadalanyba lehet oltani tavasszal rózsát

#33695
istvan józsef boroi

tavasszal legjobb a bujtatás vagy a szőlővesszők iskoláztatása

#33694
Frisch Oszkár

Kérdezném kedves Edina, hogy a "helybenoltás tavasszal" az milyen időpont, pontosabban a vegetáció milyen állapota mellett optimális?

#17664
Pap Edina

Kedves Imre. A téli kézbenoltás érdekelné?

#17407
Pap Edina

Webáruházunkban beszerezhető, oltóolló néven: http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=8&reszletestermek_id=3758&kategoria=133#termek3758

#17406
Imre

Szeretnem ha küldenátek pár képet a téli szőlő oltásról ! Előre is köszönöm !

#17372
Vadász László

Hol lehet beszerezni oltófogót.

#17370
Pap Edina

Tavasszal lehet helyben oltani ceruzavastagságú vesszőbe, ugyanolyan vastag oltóvesszőt. Erre alakalmas eszköz az oltófogó. http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=8&reszletestermek_id=3758&kategoria=133#termek3758

#16564
bbela

Sziasztok érdeklödöm hogy tud e valaki tanácsot adni szőllő oltásal kapcsolaban? Ugyanis termöre fordult az általam palatinának hit oltvány, kiderült hogy a vadalany nem let beoltva az oltóveszövel, annak ellenére hogy egy kertészeti boltban vásároltam .A vadalany veszöje már kb 2cm átméröjü, kérdésem ebbe az alanyba lehet e oltani? Ha igen akkor milyen vastagságunak kell lennie az oltóveszönek? üdvözletel bbéla

#16501
Kovács Zoltán

És még...

A Cardinal és Cabernet olyanok, mint a tűz és víz.
Másrészt 25-30 év, mire ebből lehetne valami eredmény-
Oltani alanyba szoktak, nem egyik fajtát a másikba...

Jó könyveket kell venni, s tájékozódni?

Karl Bauer: SZŐLŐSGAZDÁK KÖNYVE. -Mezőgazda Kiadó -alapos, könnyen emészhető, a fordítást nem műfordítók, hanem szőlész-borász egyetmtemi- és főislokai tanárok követték el.

Sok sikert!

Kovács Zoltán

#15000
Kovács Zoltán

Kedves Uram!
A Cardinal nem rothadékonyabb, mint más csemegeszőlő. -Bár vannak toleráns, s vannak ellenálló fajok is-
A Botritisz -szürke rothadás- miatt rothadanak meg a bogyók.
De eza fajta érzékeny a többi szőlőbetegségre is.
Megfelelő időben -és nem ezerszer!!!- permetezve rézzel-kénne,l csudás termése lehet, mint nekem.

A csemegeszőlő nem BORSZŐLŐ.
Nem véletlen, hogy sok-sok fajta van.
A BORSZŐLŐNEK megfelelő mennyiség savval -pontosabban savakkal- kell rendelkeznie.
A cukorfoktól magas lehet a szesztartalom, de az csemegebor lesz, nem moinőség.
A vörösborhoz pedig oly fajták -s kicsikét sem csemege!- szükségesek, melyeknek a bogyóhéjából és a kocsonyából tannint tudunk nyerni. -Ettől lesz olyan íze, amilyen egy vörösbor.
Héjon kell erjeszteni egy hónapig vagy tovább...
Csemegéből ne csináljunk bort...
Az enni, s nem innivaló...

Üdv:
Kovács Zoltán

#14998
Jekelfalvi Ferenc

Valóban, amatőr borászként elegem van a
Cardinal megbízhatatlan terméséből. Szerencsére a többi más fajta. A kertben tulnyomórészt - kb 40 tőke - csemegeszőlő van, de elég tűrhető bort csinálok (elfogult barátaim szerint ).
Csakhogy túlnyomórészt fehér szőlő. én meg bolondja vagyok a vörösbornak.
Hát ezért.

#12450
Pap Edina

Sikerülhet de más a két fajta célja: a Cardinal csemegszőlő (kékfürtű, nem fehér), míg a Cabernet Sauvignon borszőlő fajta. Mi a célja a terméssel? Borkészítés?

#12443