sárgabarack fa betegsége

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves P. Norbert!
Látom elég komoly a probléma! Javaslom, hogy kaparja ki a mézgás részeket egy éles szerszámmal (késsel), amikor szépen kitisztította ezeket a felületeket, utána sebeket kezelni kell. Például a Biocera fasebkezelővel.
https://www.gazdabolt.hu/fasebkezelo-szer/2008-biocera-fasebkezelo-05-kg.html

#53421
Pipa Norbert

Itt egy újabb kép a jelenségről.
Trágyázva nem tudom volt e egyáltalán.

#53172
Pipa Norbert

Tisztelt Antics Katalin!
A frissen vásárolt telkünkön van ez a kajszibarack ami mindenhol mézgásodik. Tavasszal kapott lemosó permetezést majd most május elején egy gomba és rovarölő pernetezést, de az előéletét nem ismerem, és nem tudom mi baja lehet a fának. Egyébként egészségesnek tűnik bár kevés a gyümölcs és tetves is volt mielőtt permeteztem volna, ezért az ágvégeken néhol a levél el van fonnyadva, de a mézgásodás már tavasz elején is volt, és tart azóta is.
Nagy segítség lenne ha ön meg tudná mondani.

Üdv Norbert

#53170
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves B. Tibor!
A rendszeres permetezés mit jelent önnek? Pontosan meg van határozva, hogy mikor és mivel kell. Kezdve a télvégi lemosó permetezéssel. Szerves istállótrágyát mikor adott utoljára? Az öntözésről, hogyan gondoskodik?

#51058
Baróci Tibor

Magyar kajszi fám tavaly rengeteget termett. Idén csak egy szem volt rajta.Permetezés rendszeres Tavasszal chorus, később topas és természetesen rovarírtó mospilan wuxál, .A fa 8 éves

#51031
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves H. Zoltán!
A fotók eléggé homályosak, nem nagyíthatóak. Milyen növényvédelmet alkalmazott? A csonthéjasokat növényvédelem nélkül nem lehet tartani. Mindjárt télvégén a lemosó permetezéssel kezdünk. Időjárás függő is a védelme. De a monília ellen is védekezni kell folyamatosan. Ön ezt hogyan végezte, végzi? Folyamatos öntözést, szerves trágyát (3-4 évente) igényel. Javaslom, olvasson utána, nagyon sok jó szakkönyv van a témában.

#50442
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves N. Endre!
A kérdés, hogy ültetés előtt végzett-e talajvizsgálatot, terrikol kertevőkre? A következő a talaj és a kitettség, valamint ültetéskori szerves trágya és folyamatos szakszerű öntözés. Majd a növényvédelem?
Ön ezt hogyan végezte, végzi? Utána olvasott a telepítésének és az igényének? Mi az amit ezekből nem vett figyelembe és nem tartott be?

#50441
Halmi Zoltan

A levelek hátulján fehér apró ragacsos valamik vannak

#49791
Halmi Zoltan

További foto,talán több látható ezen a képen

#49768
Halmi Zoltan

Üdvözlöm,a sárgabarackfa levelei pöndörödnek és vízhiányosnak tűnnek,2 éve lett ültetve,semmivel nem lett kezelve,nitrogént és foszfort kapott néhány hete,sok apró termése lwhullott,de még van rajta 50-60 barack,dió nagysáhuak már,ezek nem hullanak.Menthető még a fa?

#49767
Nagy Endre

Szép napot , tanácsot kérnék. Ősszel ültetett sárgabarack ültetvényem egy részén a levelei hervadta vagy rozsdás szárazak lettek . Mi lehet az oka és mivel kellene kezelni, válaszát előre köszönöm.

#49751
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves T. József!
A legtöbb problémát a gyümölcsfáknak a forróság okozza! Milyen növényvédelmet alkalmazott? A fotó alapján, közel áll a gutaütéshez! Írja le részletesen, hogy hogyan neveli! Szerves trágyát mikor adott neki utoljára? Folyamatos öntözést megoldotta, stb.?

#48200
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Csaba!
Írja le részletesen, hogy hogyan neveli! Milyen növényvédelmet alkalmazott, alkalmaz? Szerves trágyát mikor adott neki utoljára? Folyamatos öntözést megoldotta, stb.?
A fotón korokozó tünetek láthatóak! Nagyon közel áll a gutaütéshez a fája! Az pedig visszafordíthatatlan!

#48199
József Tamás

további kép 2017-ből
2019-ben is minden permetezést megkapott a lemosótól kezdve és metszést is.
üdv. Tamás József

#48103
József Tamás

további kép mellékelése a ceglédi óriásról 2017-ben amikor nagy termések voltak és a fa sűrű levélzettel rendelkezett, szemben a 2019 évivel a mostanival amikor gyér levélzet van , de minden ágon van és nincs elszáradt ág.
köszi üdv.

#48102
József Tamás

T.Tanácsadó !

Kérem szíves tanácsát a mellékelt képen a ceglédi óriás sárgabarackfa van ami 2011 es ültetésű és idén tavasszal gyér levélzete volt és egyre sárgult, de virágot és termést is hozott, bár kicsiket és keményeket kb. 30 -35 db-ot és sárgák is voltak júliusban az érési idejében, mi baja a fának? hajdadában 2 éve narancs színű és nagy barackok voltak.
köszi üdv.Tamás József

#48101
Csaba Karazen

További kép a lenti problémáról

#48038
Csaba Karazen

További kép a lenti problémáról

#48037
Csaba Karazen

Kedves Antics Katalin!

Van 3 sárgabarack fánk amik 6-7 évesek.
Az idei évben sorban elkezdtek leszáradni az ágak a fákról. Van olyan ág amin már a levél sem hajtott ki és van olyan amelyik a termést még meghozta de aztán elszáradt. Mi lehet a gond velük ? Lehet-e még valamit tenni hogy a fákat megmentsem a kivágástól ? Pár nagyítható képet betettem róla.
Előre is köszönöm a válaszát !

#48036
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves B. István!
A fotók nem igazán segítenek. Nagyon homályos és kártevők beazonosításában nem segít! A másik fotón lévő tünet kórokozótól van. Kérek, nagyfelbontású, jól nagyítható fotókat! Közelit és a teljes növényről is.
Írja le, hogy pontosan milyen növényvédelemben részesítette eddig a fákat! Kezdve a lemosó permetezéstől ….

#47660