Szilvafa

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves B. József!
Ültetéskor a gyökerek találkoztak közvetlen a trágyával? Kérem válaszoljon a korábban feltett kérdésemre. Az-az, végzett-e talajvizsgálatot, főként terrikol kártevőkre. Nagyon fontos lenne a válasz. Valamint, az öntözésről hogy gondoskodik? Kérnék fotót is a habitusáról és az esetleges tűnetes levelekről. Akár egy pajor is könnyen végezhet egy ilyen korú fával.

#55346
József Bak

Kedves Katalin!
Akkor kezdem az elején. A kb 30 éves olasz kékszilva kiöregedett. Kivettük tuskóstól, gyökerestől. Következő évben a helyétől kb 1 m-re kiástunk egy 1mx1m-es ültető gödröt. Fele földet elvittük, helyére a vetemények alól hoztunk új földet. Folyamatosan keverve a földet szabadtéri karámban nevelt marhák alól kivett humusszal, és udvari komposzttal talajt cseréltünk. Ezután ültettük bele a kis csemetét. Ennek most 5. éve. Tél előtt, tavasszal lemosó permetezés, ez 3-4 alkalom, virágzásban, monília elleni szerrel permetezés. Virágzás után "Score". Minden virágzáskor gyönyörűen virágzik. Jelenleg is mint az előző években 2 db gyümölcs van rajta. Az udvarban a szilvafától kb 30 m-re körte, őszibarack, birsalma fák vannak. Tőle kb 6 m-re egy kb 50-60 éves kiöregedett szilva van, amin most is korához illő mennyiségű termést hoz. Fajtája ismeretlen. Az idős svábok fonetikusan írva"cvecska"-nak nevezik, ami sárgás-pirosas húsú, száraz, kissé haszontalan fajta. A jó, lédús, evésre, befőzésre, lekvárnak való fajtát "pflamá"-nak nevezik.
Üdvözlettel: Bak József

#55180
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves B. József!
Ennek több oka is lehet. Végzett telepítés előtt talajvizsgálatot? Főként a terrikol kártevőkre való tekintetben. Mikor telepítette? Mikor adott utoljára istállótrágyát a növénynek? Milyen talajba ültette? Milyen növényvédelmet alkalmazott (alkalmaz)?

#55149
József Bak

Kedves szakértő! Négy éve vásároltam egy "Jojo" szilvafát. Állítólag öntermő. Most harmadik éve szépen virágzik, de csupán egy vagy két gyümölcsöt nevel ki. Kissé mellette, előzőleg egy olasz kékszilva volt, ami kb 30 éven keresztül ontotta a gyümölcsöt. Termőre lehet-e fordítani ezt a fát, vagy kár kísérletezni vele?

Üdvözlettel: Bak József

#55086