fiatal gyümölcsfák trágyázása

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Pné. R. Terézia!
Nem, még nem láttam ilyen zsákokat használat közben! Az ültető gödör aljába kell helyezni a szerves trágyát, majd a feltalajt, stb. Alaposan be kell iszapolni. Semmit sem lehet ezekből kifelejteni, amennyiben egészséges szépen növekvő fát szeretne. Utólag már nem lehet úgy behelyezni, bedolgozni a trágyát. Növénytől függetlenül 3-4 évente pótolni kell, de az elmulasztott trágyázást nem lehet pótolni.
A legjobb a szarvasmarha trágya (teljes értékű).

#54660
Terézia Pintérné Reubl

Kedves Antics Katalin!
Köszönöm a gyors válaszát, sajnos képet nem tudok küldeni, de biztosan találkozott már "fa öntözőzsákkal", ezt használom.
Pajorral és egyébbel nem találkoztam a fák ültetésekor, és tudom hogy mulasztottam az ültetéskor, de utólag a további fejlődéshez milyen szereket, és hogyan alkalmazzak?
Köszönöm előre is a válaszát.

#54607
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Pné R. Terézia!
A gyümölcsfák telepítésének is megvan az üteme (szabálya). Ezek szerint előzetes talajvizsgálatot sem végzett (pl: terrikol kártevőkre). A trágyát még telepítés előtt kellett volna bedolgozni a talajba. Természetesen 3-4 évente pótolni kell a tápanyag bevitelt. Az elmulasztott bevitelt, nem lehet már olyan mértékben pótolni. Ez mind jócskán visszavetheti a fejlődésüket. Kiásáskor találkozott pajorral vagy drótférgekkel? Az öntözését nem értem. Küldjön fotót!

#54589
Terézia Pintérné Reubl

Kedves Uram/Hölgyem!
Fiatal 2-3 éve ültetett gyümölcsfáim vannak, ültetéskor virágföldet, és vegyes műtrágyát használtam. Tavaly öntözésként már olyan zsákot használtam ami 70 l vizet lassan adagolt (egy nap alatt folyt ki) hetente egyszer alkalmaztam.
Nem vagyok megelégedve a fejlődésükkel, vékonyka a törzsük.
Így utólag milyen trágyát, és hogyan alkalmazhatnék.
Köszönöm a válaszukat.

#54585