Szivarfa betegség

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves H. László!
Kérem, olyan képet küldjön, ahol a tünetek keletkeztek a fán. Nagyon fontos hogy éles jól nagyítható felvételeket küldjön. Gyanítom, hogy baktérium, az ellen nincs megoldás. De kell, hogy pontosan lássam.

#54044
László Hegedűs

Nagyszüleimnek van egy 15 éve ültetett szivarfája az udvarukon. Nem klasszikus gömb alakú, hanem normál terebélyes lomkoronával rendelkezik. (A fa kb. 10m magas, lomkoronája kb. 12m átmérőjű.) A fának mindeddig semmilyen baja nem volt. Most viszont a vártnál hamarabb el kezdte hullajtani a levelét, de ez a KISEBBIK probléma.

A FŐ PROBLÉMA igen érdekes. Ugyanis 2-3 hete elkezdett nedvedzeni ( szivárogni ) a fa, egyes ágakon, különböző helyeken. Ez a "nedv" ragacsos, és alkoholos illatú szinte cefre szaga van. Továbbá barnás-fekete színű, viszonylag nagy viszkozitású anyag, tehát folyékony és könnyen meg tud kötni.

Ezen kívül ahol megjelenik a folyadék, ott a ágak elágazásánál fehér vagy sárga habszerű képződmény keletkezik, ami szintén meg tud keményedni.

Egy adott helyre, egy nap alatt kb. 2 dl folyadék is lecsöpöghet és az alatta lévő növényzetet vagyis füvet azonnal kiöli és elpusztítja. Ha, megpróbáljuk felmosni vagy vízzel eltakarítani erősen felhabzik, fehér-sárgás habbá. Már pár cseppből is igen sok hab képződik.

A szokásosnál kevesebb rovar van a fa körül, a leveleken. Ez erősen ragadó anyag egyáltalán nem vonzza a rovarokat, pedig alkoholos cefre szaga van.

Fontos megemlíteni, hogy maga a fa teljesen egészséges, mert közelebbről megnézve, csupán a kéreg alatti részen képződik ez az anyag és folyik, habzik a felszínre...

( Nem metszési sebről van szó, mert az ágak elágazásánál rendszertelenül figyelhető meg a ez képződmény.)

( Lett volna több kép is, de sajnos csak egyet tudtam csatolni.)

#53946