Diófa metszése

Jobb

Köszönöm

#55024
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Jobb!
Javaslom, hogy egyelőre, tisztítsa le a felületét, és fasebkezelővel kezelje le!
https://www.gazdabolt.hu/novenyvedo-szer/fasebkezelo-szer/

#55016
Jobb

Nagyon köszönöm a választ . A kérge kemény és nem folyik semmi belőle !Mivel a tél végi permetezést lekéstük :( most esetleg tehetünk valamit?

#54965
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Jobb!
A lemosó permetezéssel kell kezdeni a tél végén! Az gyéríti a kórokozókat és a kártevőket egyaránt. Milyen a kérge? Kemény vagy puha? Esetleg folyik is belőle valami! Amennyiben kemény a törzs és egyéb elváltozást nem lát rajta, akkor semmi gond.

#54957
Jobb

Üdvözlöm Katalin. Elnézést kérek, korábban írtam,arra kaptam visszajelzést, hogy nem érkezett kép(…)Nemrég vásárolt telkünkön, van egy öreg diófa . Nagyon repedezett a kérge ahogy ez a képen is látható . Szeretném megtudni, hogy mivel és mikor érdemes - kell kezelni egy diófát. Előre is köszönöm a válaszát .

#54915
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Jobb!
Mi a kérdés? Nem tudom, hogy hová tartoznak ezek a fotók!

#54908
Jobb

Küldöm a képeket . Remélem most sikerül .

#54816
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves H. András!
Így már könnyebb a válaszadás! Az átlógó ágba belevághat, de ne csonkolja. Az egyensúly végett. Ahogy látom régebb óta nem volt már metszve a fa. Augusztus végén van a metszés ideje. A lemosópermetezést nem lehet kihagyni, évente 2 alkalommal kell elvégezni. A diófúrólégy és egyéb kártevők ellen, növényvédőszer nélkül nehéz védekezni.

#54749
András Hódy

Kedves Tanácsadó!

Küldöm csak nagxon nehéz 2mbyte latti képeket csinálni.

#54731
András Hódy

Kedves Tanácsadó!

Küldöm a fotókat.

Üdv
András

#54730
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves H. András!
Szükségem van fotókra, látnom kell!

#54716
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Sz. Luca!
Vissza lehet vágni (augusztus), de ez a hely nagyon kicsi és szűk a diófa, vagy bármely más fa számára! Itt csak sínylődni fog.

#54715
András Hódy

Kedves Tanácsadó!

Van egy nagyon terebélyes diófám. Nagyon szeretem, tekintélyt ad a teleknek, meg sok napfényt. Viszont 2-3 éve a diófúró légy miatt nem hoz termést. Kb. 70-80 cm törzsátmérője lehet és legalább 20 méter magas, 3 ágas katlan kialakítása kb. 2 méter magasan kezdődik. A szomszéd szeretné ha kivágnám, mivel a 3 ágból az egyik átnyúlik hozzá, termést nem hoz, csak levelet, illetve a közös faházunk tetejét is nyomja már a fent említett 3 ág megvastagodása. A másik kettő a telkem felé dől. Tehát ha csak a 3-ik ágat "csonkolnám" attól tartók elveszne a fa stabilitása. Kérdésem, hogy van-e lehetőség ekkora méretnél és kornál olyan ifjító metszésnek (csonkolásnak), amivel megtartható a fa, viszont kezelhetőbb méretben? Permetezni se tudom éppen a mérete miatt. Tehát mondjuk olyan 6-8 méter magasságig úgy megmetszeni, hogy életben marad és még termést is hozhat későbbiekben?

Várom kedves segítő válaszát!
Üdv:
András

#54694
Luca Szalay

Kedves Tanácsadó!

Talán megoldhatatlan a problémám, de mégis teszek egy próbát. A képen látható diófát még a nagyszüleim ültették sok-sok évvel ezelőtt. Sajnos nagyon szerencsétlen helyre: egyrészt nagyon közel van a házhoz, ami miatt aggódom, hogy a gyökerei kárt tesznek az alapban. Másrészt közvetlenül mellette a szomszédunk kerítése van, így a fa leveleinek és terméseinek a nagy része náluk köt ki. Ennek ők egyáltalán nem örülnek. A fa nagyon magas, a másfél emeletes házunk fölé ér néhány méterrel. Szívem szerint nem vágnám ki, mert egyébként fél öklömnyi diókat terem, de ahogy írtam, ebből kevés jut a mi telkünkre, konfliktust szül a szomszéddal, és veszélyezteti a házunk alapját. Ahogy a képen is látszik, minden erősebb ága a szomszéd felé nyúlik. Az első, ami a házunk irányába, kb. 7 méteren van. Bár nem értek hozzá, de úgy sejtem, ezt már nem lehet annyira visszavágni, hogy a fa életben maradjon, és mégis kezelhető magasságban hozzon új ágakat. Önnek mi a véleménye?
Köszönöm,
Szalay Luca

#53687
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Péter!
Az elültetett fiatal diófákon alakító metszést kell végezni. Ezt télen van lehetőségünk elvégezni. Azonban a ritkító metszés augusztusban vagy szeptemberben végezhető.

#44576
Scherzo Ingatlanhasznosító Kft. Scherzo Ingatlanhasznosító Kft.

Kedves Katalin!

Köszönöm válaszát!

Tehát ne vágjam most vissza?
Tavasszal milyen teendőm lesz vele?
Meghagyjam az összes hajtás ami előtör belőle?
Mert az kb 2 méter hosszú.

Várom válaszát!
Köszönettel Péter



Kedves E. Péter!
Jelenleg nincs más teendője. Belevágni semmiképpen ne vágjon. Viszont egy lemosó permetezést javasolnék.Tisztelt Tanácsadó!

A napokban ültettem 2 oltvány dió suhángot.
kb 2 méter magas, semmilyen elágazás nincsen rajta.
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen teendő van vele most vagy a jövő tavasszal, hogy megfelelő korona alakaítás elindulhasson.

Várom válaszát!
Köszönettel Erényi Péter

#44543
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. János!
Mindenképpen azt javaslom, hogy most ne vágjon bele.

#44519
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. János!
Valóban az egyik legrosszabb időszak, bármibe is belevágni. A Biocera jó, de a fa hogy fogja ezt tolerálni? Semmiképpen nem oldható meg másképpen? Én nem javaslom …

#44518
János Kiss

Előző kérdésemhez: mi jobb a fának, ha már most túlesünk a vágáson, vagy várjak ki ameddig lehet mert a tél közeledtével kevésbé terheli meg a vágás?

Köszönöm

#44508
János Kiss

Kedves Katalin!

Az udvarunkon álló villanyoszlopot hamarosan, várhatóan még e hónapban ki kell cserélni. A terepszemle során az EON szakembere szólt, hogy a darus kocsi behajtása miatt a 10m magas diófánk egyik oldalát 4-5m magasan meg kell hogy csonkoljam. Az eddigieket olvasva a mostani a legrosszabb időszak erre, de ez van.

Sebkezeléshez a Biocerát ajánlja? Mit tudok még tenni a kár enyhítése, a fa megóvása érdekében?

Köszönöm.

#44507