mandarinfa gondozása

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves L. Gábor!
Szerves trágyára van szüksége! Ne feledje, hogy a mandarin nem dísznövény! Elég távol van a növény, de szerintem még plusz levéltetű is lehet. A cserép kicsinek tűnik.

#50444
Gábor Lelovics

Tisztelt gazdabolt szakértő!

Szeretném megkérdezni, hogy mi okozhatja mandarinfám leveleinek sárgulását? Rendszeresen tápoldatozom, plusz fitohorm 55 Fe oldatot is kap szezononként kétszer.

#49831
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves M. Béla!
Nagyon korán hozta ki. Meg fog fázni a fája! Metszeni úgy kell, mint a gyümölcsfákat. Olyan koronát alakít, ki amilyent szeretne. De vigye vissza, ha még nem késő!

#49370
Magyar Béla

Kedves gazdabolt szakértő!

Szeretnék tanácsot kérni a mandarin fám megmetszéséről.

Tisztelettel

Magyar Béla

#49193
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves S. Tímea!
Fotót kérek! Nagy felbontású, jól nagyítható felvételeket!

#48198
Timea Siko

Jo napot azt szeretném kérdezni hogy a fortunela margaritám el hulata a leveleit még ki ujulhat?és mi lehet a gond vajon azért mert nem szedtem le a gyümölcsöt es rothadásnak indult el kezdet penészedni

#48092
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves U. Zsuzsanna!
A mandarinfa, tűző napot igényel, óriási a fényigénye! Nem lehet, csak úgy kitenni. Nem megfelelően teleltette! Párára van szüksége! Ásványvíz nem a legjobb megoldás! Mit ért azalatt, hogy heti többször permetezi? Mivel?
Valamint ne feledje el, hogy nem dísznövény! A növényvédő szerekkel óvatosan! Főleg ha fogyasztani is szeretné majd a termést!

#46959
Zsuzsanna Ujkuti

Kedves Katalin!
Segítségét szeretném kérni, mert nagyon aggódom a kis mandarinfámért.Több mint egy hónapja kaptam tele volt mandarinnal és levéllel.Azonban egy pár hete elszaporodott a pajzstetű az egyik növényen, amihez elég közel volt.Így egy kicsit az ő földjére is öntöttem a permetből.Egyet kettő tetűt láttam is rajta.Természetes le is mostam elötte.A permet neve Spilan 20 SG volt.Utána egy pár nap múlva elkezdte lehullajtani a termését és leveleit is.Eddig 2 hetente öntöztem, de most hetente, mivel olyan kiszáradásnak tünik, de lehet tévedek.Vettem neki tápoldatot is a Substral citrus a neve.Meglocsoltam vele ,de nem javul.Lakásba volt eddig , de hullajtotta a levelét, ezért kiraktam a lépcsőházba.Ott egy pár fokkal hidegebb van.Igen és csak ásványvizzel locsoltam.Permetezni is szoktam heti többszőr.Nagyon rosszul néz ki.Mellékelek hozzá képet.Kérem segítsen.Nagyon fontos lenne, olyan emlékekhez kötödik ,ami különösen fontása tette.Szárad sajnos nem csak a levelei, de a szára is.Mi lehet a baja ? Mit csináljak?

#46921
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves T. Imre!
Mindenképpen tartásból eredendő a jelenlegi citromfa állapota. Ugye a trágya nem érintkezett a fa gyökerével? Én még nem javasoltam volna a szerves trágyát, mivel fiatal még a fa. Csak még jobban égeti és elpusztítja.
Olvasta az írásomat? Abban benne van minden, az igények és a feltételek is. Azt tartsa be. Mert, ahogy a növény mutatja, nincs megfelelő körülmény, klíma biztosítva a számára.

#44505
Imre Tóth

Mi lehet a probléma?

#44482
Imre Tóth

Kedves Katalin
Sajnos már mára igy néz ki a fám .

#44481
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves T. Imre!
Ez nem a szerves trágya miatt van. De a fotók nagyon homályosak és nem lehet őket nagyítani. Ezért kérek nagy felbontású jól nagyítható felvételeket. A fonáki részről is.
Addig is javaslom, hogy olvassa el ezt a cikket: A citromfa nem dísznövény http://www.gazdazona.hu/2013/07/22/a-citromfa-nem-disznoveny/

#44462
Imre Tóth

Még egy kép
mit tegyek kérem segisen

#44372
Imre Tóth

Kedves Katalin !
Szeretnék segitséget kérni, citromfámmal kapcsolatban.
A levelei elkezdtek összegöndörödni a az ágak hegyén. Olvastam pár helyen, hogy szerves trágya hiány, én vettem paletázott szarvasmarha trágyát és átültettem.Már napok óra nem változik semmi ugyanugy göndörödik összefele mint előtte. Tehát az átültetésnek semmi következménye nincs eddig (kb. 4 napja ültettem át)Aggaszt mert egy nagyon szép fáról van szó.
Olvastam helyeken hogy a tulontözés miatt is lehet , nem tudomez meddig szárad. Mellékelek képet kérem ha tud s.o.s. ben segitsen

#44371
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves P. Tünde!
Igen, természetesen okozhatja!
De a nem megfelelő teleltetés ép úgy.

#42063
Tünde Pásztor

Üdvözlöm!

Mandarinfam a télen lehullatta leveleinek nagy részét ami nem is aggaszt annyira mint az, hogy elkezdett feketedni es szaradni is againak nagy része. Úgy néz ki mint ami haldoklik. Pajzstetű okozhatja ezt, ugyanis találtam nehány ágán es levelén?

#42014
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Vámosi Mónika!
Tápoldatozni tavasztól ajánlott, citrus tápoldattal.
Fokozatosan kell hozzászoktatni a naphoz.

#41923
Mónika Vámosi

Értem, köszönöm szépen a segítségét. Még arra nem kaptam választ, hogy mivel és mikor kezdhetem el tápoldatozni? Nem akarom tönkretenni sem, de szeretném, hogy szépen fejlődjön. Tavasszal már érheti délelőtti nap? Ilyen pici korában? Vagy mikortól rakhatom ki a napra? Mert azt olvastam hogy a kalamondin szereti a közvetlen napsütést.

#41920
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Vámosi Mónika!
Igen, lehet melegebb helyen is teleltetni. De a panel nem neki való. Amennyiben nyáron megtudja oldani, hogy a szabadban legyen, megfelelő körülmények között az kiváló. De ahogy visszaviszi a panelba, úgy nagyon visszafog, esni.

#41907
Mónika Vámosi

Egy kertészetből kaptam a növény gyümölcsét, amiben a mag volt. Ezt vettetem el. Ha meg tudom oldani nyáron a növény udvari elhelyezését, akkor sincs rá remény h megmarad? Direkt azért választottam ez a fajtát, mert úgy hallottam, h lehet meleg helyen is teleltetni.

#41883