Juhar törzs repedése

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A juhar alapvetően egy "nedvedző" fa, gondoljon csak a juharszirupra. A legkisebb kéregsérülés esetén nedvet ereszthet. Fontos, hogy a sérülésbe ne telepedjenek bele kártevők, gombák. A sebet ki kell tisztítani, Champion gombaölő szerből pépet készíteni, és ezzel bekenni a sérülést, majd az egész törzset betekerni jutacsíkkal vagy szegett gézzel, fáslival:
https://www.gazdabolt.hu/disznoveny/agro-jutaszovet-geotextil/gyumolcs/lc-packaging-tpi-kft./T09288-Juta-fatorzsvedo-10cmx25m.html

#57065
Péter Szabó

Tiszteletem
Sajnos nekem is hasonló problémám van ami tavasszal jött elő egy kisebb repedés formájában. Akkor azt a tanácsot kaptam egy közeli kertészetben, hogy tisztítsam meg enyhén drótkefével a repedést és ecettel illetve gombaölővel mossam át többször (dithane-t használtam a sebre illetve amistart később a koronára), majd kenjem le sebkezelővel.A nedvedzés nem maradt abba és kimosta a sebkezelő alsó réteget. Így gyakorlatilag az egyik peremnél elvághattam és kihajthattam ahogy a képen látszik. A fenti tanácsot olvasva gondolom a vegesol-os sebmosás sem árthat.
Mit tehetek még a kis fáért?
A segítséget előre is köszönöm.
Péter

#56887
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Pető Zoltán!
A fotón (sajnos nagyításnál kockásodik) amennyire látszik fekete folyás nyomai láthatók. Ez a fák törzsén gombás vagy baktériumos betegségek jelenlétére utal. Sajnos bent él a fatörzs szövetében a kórokozó. Jelenleg nincs gyógymód. Annyit tehet, hogy kitisztítja és rézhatóanyagú növényvédő szert juttat be a résen keresztül, de eltüntetni nem tudja.

#40767
Zoltán Pető

Kedves gazdabolt! Egy juharfa sorral kapcsolatban lenne kérdésem, mindegyik juhar a képen látható módon van szétrepedve, mindegyik azonos oldalon. Mi lehet a probléma? Segítségüket előre is köszönöm!

#40737