leyland ciprus metszése

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A leyland ciprusoknak a kívánt magasság eléréséig csak az oldalhajtásait kell visszametszeni. Természetesen a növény majd megnő, addig is csak az oldalhajtásokat kell visszametszeni, lehetőleg hosszuknak csak az 1/3-át eltávolítani. A nyár folyamán lehet többször is metszeni, sőt, kell is, hogy szép tömött legyen a sövény. A metszést augusztusban be kell fejezni.

#57404
Dóra Szabó-Vasas

Tisztelt Címzett!
Olyan hibát vétettem, hogy én tavasszal a leylandi ciprusaimat vissza vágtam, mondván hogy bokrosodjanak mert szép dús sövényt szeretnék. Gyönyörűen el is kezdett azonnal oldal irányokba nőni mindegyik. Viszont felfelé nem... és a kívánt magasságuk nagyon nincs meg, mert ezek még csak 1m magasak és szeretném ha 2m magasságig nőne.

#57192
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves P. Zoltán!
Ezeket vissza kell vágni, hogy megerősödjenek. De nem szabad az oldalát egyenesen a fény miatt, stb. Ez nem olyan egyszerű. Nem tudom, hogy hol lakik, de van egy bemutató telepítésünk, több növényből is, ami látogatható és megtekinthető.
Először mindenképpen szakembert hívnék, és meg figyelném, hogyan csinálja.

#53414
Zoltán Piros

Kedves Katalin!

2020 júliusában ültettünk, kb 100-120 cm magas lelylandikkal. 150-160 cm magas sűrű sövényt szeretnék nevelni belőle.
Ez életem első sövénye, tanácsot szeretném kérni, hogyan, mikor és mik,én sűrű kell metszeni/visszavágni, hogy valóban szép sűrű, de leginkább egészséges sövény legyen belole
Köszönettel
Piros Zoltán

#53076
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves M. Krisztina!
Az, hogy milyen ütemben fog a továbbiakban növekedni, az több mindentől is függ. De növekedni fog, az biztos.

#53012
Müller Krisztina

Kedves Katalin!
2 éve ültetett kb 3 m magas, illetve egy 2 m magas leylandi Ciprus csúcsát visszavavágtam. Kérdésem az lenne, hogy nő e még az eddigi ütemben felfelé, vagy ezzel a gyors növekedésnek vége van? Köszönettel, Krisztina

#52909
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves H. László!
Kérnék róla fotót. Amennyiben csak az ágvégeken van levél, ott elképzelhető, hogy más probléma is van. Gondolok például a boróka-tarkadíszbogár - Lamprodila festiva-ra.

#52497
László Hunyadi

Kedves Katalin!

A következőben szeretném a tanácsát kérni:
Legalább 15 éves leylandi ciprusok vannak a kertem végébe ültetve. A metszés elhanyagolása miatt mostanra 1,5-2 méteresre nőttek az oldalágai úgy, hogy az ágak végén van csak levél, a növény belseje a kevés fény miatt teljesen kopasz. Visszavághatom-e a törzséig az összes ágat a kert felé eső oldalon azért, hogy új, rövidebb hajtások képződjenek? Úgy gondoltam azért, hogy ne maradjon levél nélkül a növény, csak jövőre metszeném vissza a kerítés felőli oldalát.

Előre is köszönöm a válaszát!

#52230
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves H. Ede!
Általában tavasszal és nyáron van a metszés ideje. Pontosabban április végétől és szeptember elejéig. Évente 2x-i alkalommal vághatja. Jól nyírható. Kicsit magasabbra kell hagyni, nőni, mint amilyen magasra szeretnénk a sövényt. Ha most akar belőle sövényt 10 méteresen, úgy hogy 3 méteresre vágja vissza, fel fog kopaszodni. Nagy a kockázat… Én nem tenném.

#51980
Ede Hiriczkó

Kedves Katalin!

Van egy körülbelül 10 méter magas, 25-30 éves leylandi ciprusom. Sajnos már túl nagyra nőtt. Szeretném drasztikusan, 3 méteres, kezelhető magasságig visszavágni. Elképzelhető, hogy kihajt és újra bokrosodik a törzsről?

Ha igen, mikor lenne időszerű a beavatkozás?

Előre is köszönöm a segítséget.

Üdv,
Ede

#51909
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves M. László!
A metszést tavasszal vagy nyáron végezze. Az erős drasztikus metszést nehezen viselik el a növények. Ügyeljen rá mindig, hogy a teteje keskenyebb legyen, mint az alja (fény).

#51688
László Mikó

Kedves Szaktanácsadó!

leylandi ciprusokat (100-120 cm-es) ültettem körülbelül egy hónapja a kertbe a kerítés mellé és takaró sövényt szeretnék belőle csinálni. Mikor kell elkezdenem vágni a sudarát (tetejét), ha csak 3 méter magasra szeretném hogy nőjön. Köszönettel!
Idén szerintem már nem bántom őket, mert szeptember van és nem tudnak a télre helyrejönni.

László

#51516
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Szilágyi Ferenc!
Ilyenkor ne ültessen ki, egyet se. Majd csak tavasszal a fagyok elmúltával.

#37933
Ferenc Szilagyi

Üdvözlöm!
Kérdésem az lenne hogy 20cm-es szabadgyökeres csemetéket ha kiültetek szeptemberben, mennyi esély van hogy megmaradjanak?

Ferenc

#37924
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Varga Zoltán!
El nem pusztul, csak nem lesz magasabb. Oldalhajtásai továbbra is hajtani fognak. A törésnél, vágja le, hogy egyenletes legyen a felülete.

#37434
Zoltán Varga

Kedves Katalin!

Letörtem 2 leylandim vezérhajtását véletlenül. Van még valami esély, hogy megmentsem , jelenleg 120 cm kb?

Köszönöm

#37419
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Horváth István!
Ha már ott is különböztek, akkor szinte 100 % -k, hogy nem lesznek egyformák. Az állományuk nem volt homogén!

#36535
István Horváth

Kedves Katalin!

Átszitálva nem lett, ami pajor benne volt azt természetesen eltávolítottuk.
Igen, már ott is különböztek de nem néztem át tüzetesen hogy miért. Az feltűnt hogy van amelyiknek ritkásabb a szerkezete de úgy voltam vele hogy kis csemeték még, majd besűrűsödnek. Egy helyre voltak kirakva, volt tán 20 csemete, abból 14-et megvettem - sorba szedtem őket, nem igazán foglalkoztam a válogatással, nagyjából egyformának tűntek egykupacban.

#36525
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Horváth István!
Felvételezte előtte a talaját? Megnézte például, hogy mennyi pajor található benne? A komposzt önmagában nem elegendő, trágyát mindenképpen kell tenni a talajba! Úgy kell elültetni, hogy a gödörbe szerves trágyát kell helyezni, majd ezt talajjal lefedni és ezután beleültetni a növényt! Ha így jár el, akkor hosszútávon egészséges lesz.
Ahol vásárolta a fákat, már ott is különböztek? Azt, hogy kinövik-e ezt és besűrűsödnek-e, nem tudok egyértelműen igennel válaszolni!

#36517
István Horváth

Kedves Katalin!

5 hete vettem egy helyről. Házi komposztba lettek beleültetve. Ezen kívül csak vizet kapnak, tápoldatot nem. Mióta megvannak kb. 20-25 cm-t nőtt mindegyik növény felfelé. Szélességben még nincs ekkora fejlődés (vagy csak nem tűnik fel).
4 db van ami ritkásabb, a levelei azoknak nem is annyira nyitott mint a többinek. Ki fognak azok nyílni és besűrűsödnek mint a többi darab? Mert ha nem akkor veszek még 4 db-ot hogy biztos egyforma darabok alkossák majd a sövényt. Viszont túl sokat se szeretnék ezzel késlekedni hogy még időben meginduljanak esetleg az új darabok is.

#36510