gyomírtás

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Z. Ferenc!
A dísznövényekben is engedélyezett szereket lehet alkalmazni. Például a Pendigan 330 EC, Sharpen 330 EC. Ezekhez a gyomirtókhoz nem kell zöldkönyv.

#43625
Ferenc Závoczky

8 éves megállapodott madárbirsből szeretnék kiirtani lágyszárú egy és kétszikű gyomot. Milyen szabadon beszerezhető gyomirtók alkalmasak erre.
Köszönöm!
Üdv.
Závoczky Ferenc

#43570
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves N. Béláné!
Az attól függ, mekkora területről szeretné kiirtani. A lényeg, hogy virágzás előtt kell. A leghatékonyabb, ha gyökerestől húzza ki, még virágzás előtt.

#43346
Béláné Nagy

Tisztelt Szaktanácsadó!

Kérdésem az lenne, hogy a parlagfüvet ki lehet-e irtani gyomirtóval vagy azt csak kézzel tudjuk megtenni egy jó kiadós, eső után?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Nagy Béláné

#43272
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Éva!
Mivel csírázási hőigénye magasabb így nem szabad hideg talajba vetni. Korai vetés sok kockázatot rejt magába. Mindenképpen javasolnám a 14-16 0C fokot. Alacsony hőmérsékleten ugyanis még a foszfor és egyéb tápanyagok felvétele is romlik, illetve gátolódik.
Helyrevetésnél 11 0C fok, talaj hőmérséklet körül már ideális a vetés.
Én mindenképpen a jó talaj előkészítést ajánlom, amibe már előzőleg, bele lett dolgozva a megfelelő tápanyag. Mivel, hogy a lombtrágyák soha sem tartalmaznak elegendő felvehető tápanyagot. Természetesen jók, de nem elegendők!

#35750
József Kardos

Tisztelt Szaktanácsadó
Érdeklődni szeretnék hogy csemegekukoricát vethetünk e március 8-án palántanevelő fólia alá, ha a benti talajhőmérséklet eléri a 15 celsius fokot. Valamint 6-8 leveles állapotában melyik lombtrágyát ajánláná. és cimerhányáskár melyik fejtrágya jó neki. A csemegekukoricát palántanevelő fólia alatt neveljük, és 3-4 leveles állapotban szeretnénk kiültetni. Fátyolfóliás takarással alatta csepegtető rendszerrel és a talajt talajtakaró fóliával takarnánk. A földet novemberben marhatrágyával megszórtuk, majd beszántattuk. Valamint a Lumax gyomirtó szer ajánlatos e a csemegekukoricához? Vagy pedig elégséges lenne a Karate Zeon amely III. besorolásu. Mindig nagyon gazos volt ez a terület, előtte buzát vetettek. Soha nem volt marhatrágyázva a föld, csak a buzának megfelelő növényvédőszert alkalmazták.
Várom válaszát,
Tisztelettel: Éva

#35715
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Jánosi Gábor!

Javaslom a „Növényvédő szerek, Termésnövelő anyagok” című könyv aktuális kiadását! Valamint a https://www.nebih.gov.hu/ oldalán folyamatosan aktualizálják az oldalt!
Erre azért van, szükség mivel folyamatosan vonnak ki növényvédő szereket és közben újakat hoznak létre.
Amennyiben nagyon gyomos, akkor is elsőként a talajmunkálatok elkerülhetetlenek.
A második kötetben a tápanyag utánpótlásról is talál bőven anyagot.

#35527
Gábor Jánosi

Olyan gondom támadt hogy nagyon erősen elgazosodott az ültetési területem és elég silány lett evégett az évem, mert idő hiányába nem tudtuk eleget kézi munkával kordában tartani a gyomokat. így felállítottam egy tervezetet amit meg szeretnék tudni hogy jó ez így vagy sem. Devrinol 45F ezt ültetés előtt 7-10 nappal Palántafélék, Paradicsom, Paprika és Szamóca alá, Alma, körte, birs,szilva, Uborka ezek alá tavasszal ha majd elmúlnak a fagyok. Aztán Stomp Super Burgonya, Hagyma, Borsó, Sárgarépa zöldségfélék. Majd felülkezelésre Sencor 70wg Burgonya. Pantera 40 ec borsó, paprika, paradicsom, hagyma.
Tápanyag utánpótlásra pedig öszi kiszórásra került npk10-20-10+Mg 300kg/ha tavasszal majd ammónium nitrát 100kg/ha Beöntözésre Master20-20-20 van szánva meg némi kálium-nitrát ,viva Fejtrágyának megafol+kendal (0.3%), és azospeed.
Sok fele sok mindent olvastam amit szereték hasznosítani ésSzeretném kihozni mindenből legalább az átlagot
A segítséget előrre is köszönöm

#35522