körtebetegség

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves B. János!
A nagy száraz meleg levegő nem tesz jót a gyümölcsfáknak. Öntözni kell! Szervestrágyát mikor adott neki. Milyen növényvédelmet alkalmaz, alkalmazott?

#55461
János Bánszki

Tisztelt Szakértő!
Már évek óta előforduló probléma, hogy 8 éves conference körtefám egyes ágain a levelek sorra - a szélüktől befelé haladva fokozatosan megbarnulnak, elszáradnak, egy jó idő múlva lehullanak. Ez a tünet mindig nyáron jelentkezik, jún végén, júliusban. Idén észrevettem a Vilmos körén is...
Interneten sehol nem találtam hasonló tünetek leírását.
Válaszát előre is köszönöm!

#55454
Fekete Róbert

Antics Katalin.
Köszönöm a tanácsot meg fogadom!!

#36705
Katalin Antics Szaktanácsadó


Kedves Fekete Róbert!
Látszik, hogy a fa sínylődik! A pajor ellen ilyenkor már semmit! Mielőtt gyümölcsfát ültet, előtte felvételezze a talajt, vagyis talajlakó kertevőktől mentesítse. Majd egy nagyobb gödröt ásson a szükségesnél, amibe szerves trágyát helyez! Ezt takarja be földdel és erre ültesse rá a fát! Alapos beöntözés szükséges! Már a talaj előkészítésnél is szükséges a beöntözés!
Amennyiben egészséges növényt ültet el ezzel a módszerrel akkor szinte biztosan termő fája lesz.

#36702
Fekete Róbert

T. Antics Katalin !!
Csatoltam egy képet a fáról most így néz ki! Mit tudok tenni a pajor ellen?

#36689
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Fekete Róbert!
Természetesen, számít. De fotó híján nehéz megjósolni ennek mértékét. Szinte biztos benne, hogy a talajban van pajor.

#36684
Fekete Róbert

T. Antics Katalani!
Legutóbb egy hónapja adtam neki! A talajt nem néztem meg de akitől hoztam ő is ültetett körtefát és mondta hogy az ő körte fája sem növekszik a kertjében! Azóta már egyszer permeteztem szintén decissel de változás nincs viszont ma láttam egy repedést a szemezett törzsön ez befolyásolhat valamit?

#36678
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Fekete Róbert!
Pajorok és egyéb kártevők nem voltak a talajban? Telepítés előtt az első lépés mindig a talaj vizsgálat, majd a trágya kijuttatása! Csak ezután a fa beültetése. Utólag nehéz célzottan trágyázni. Mikor volt az-az utólag? Ha időben nem kap meg mindent a növényünk, akkor csak sínylődni fog és ez nem visszafordítható folyamat.
Kiültetés után elvégezte a lemosó és a soron következő permetezéseket?

#36585
Fekete Róbert

T. Antics Katalin
Köszönöm a fel világosítást ! A fát kb 8-10 éve nem használt talajba ültettem a fa alá nem tettem semmit de utólag pótoltam marha trágyával!! Már gondoltam arra is hogy nem maradhatott levegő a gyökerénél ezért belocsoltam és enyhén meg nyomkodtam!!!

#36538
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Fekete Róbert!
Először is a levelét egy kérdezőhöz címezte. Így nem fog választ kapni! Mindig szaktanácsadónak tegye fel a kérdéseit, különben átsiklunk felette!
Mielőtt kiültette a fáját, előtte felvételezte a talajt? Trágyát helyezett a talajba az ültetést megelőzve?

#36504
Fekete Róbert

Tisztelt Balotay Kálmánné!
Idén Márciusban ültettem egy szemezett körte fát ami szépen el is kezdett hajtani hozott legalább egy tucat levelet de egyszer csak megállt a fejlődésben a kis rügyek elszáradtak a levelei kicsit föl penderültek de nem száradtak el a fa azóta stagnál locsolva van minden nap de nem fejlődik! Nem tudom mi lehet vele a probléma.
válaszukat előre is köszönöm!

#36435
Tick Zoltán

Tisztelt Balotayné!
A leírt tünetek, amennyiben külsérelmi nyomok, rágásnyom vagy egyéb kártételre utaló jel nincs, fajta jelleg is lehet. A legjobb az lenne, ha fényképet tudna küldeni. Ebben az esetben, ha lehet, a körte puha és egészséges oldaláról, félbevágott gyümölcsről és a levelekről is küldjön képet.

#30622
Balotay Kálmánné

T.Szaktanács!
Érni kezd a körte,- sajnos a fajtáját nem tudom, -
de mielőtt megérne a körte féloldala és belseje foltos és megpuhul. Kérem szíves válaszukat, hogy mi lehet a probléma .
Válaszukat előre is köszönöm
Balotayné

#29933