Zöldmetszést lehet végezni már most, a letermett vesszőket az alaphoz közeli erőteljes hajtásra visszávágva, illetve a sűrítő, befelé növő, elhalt és beteg gallyak is eltávolíthatók most.
A kajszi fák metszését tavasszal végezze. Ahogy én olvastam, talán ez az a gyümölcsfa, amit célszerű a legkésőbb megmetszeni, mert érzékeny a fagyra. Aztán később is lehet metszéseket végezni a fán, ezt nevezik zöldmetszésnek. Nálunk is van egy kajszi fa az udvarban, és pár napja ritkítottam meg kicsit a koronáját. Ilyenkor célszerű a keresztbe, korona belseje felé növő ágakat eltávolítani. Célunk legyen az, hogy egy szellős, napfény által könnyen átlátható koronát hozzunk létre, hiszen ezáltal a termés is sokkal könnyebben beérik, és finomabb is lesz. Persze a zöldmetszés nem azt jeleni, hogy lekopaszítjuk a koronát.
A termésritkításnak az ideje is most jön el. Május végén, június elején ezt is el kell végezni. Ne legyünk telhetetlenek, és a minőség kerüljön a mennyiség elé. Egy fontos alapszabály, hogy a ritkítást úgy csináljuk meg, hogy két kifejlett gyümölcs között elférjen egy harmadik. De persze ezen felül azért oda kell ara is figyelni, hogy a vékonyabb ágakon ne legyen túl sok - olykor még ennél is jobban ritkítani kell - mert könnyen letörhetnek.
Tavasszal márciusban, áprilisban, illetve nyáron augusztus 20ig. Ritkítani folyamatosan lehet. Először kb. 3 ujjnyi távolság maradjon a gyümölcsök között (vagy egy termővesszőn 5-6 db gyümölcs), majd metszőolló távolságnyi.
Egyébként még annyit a kérdéséhez, hogy én idén pár napja metszettem meg a kajszi fámat. De e inkább csak alakító metszés volt. Kiválogattam, hogy mik lesznek majd a továbbiakban is a vezérágak, és a nagyon dzsumbujos részeket kiritkítottam.
Én olyanokat olvastam több helyen, hogy a kajszi érzékeny a fagyra, ezért a lehető legkésőbb metsszük. Ha jól emlékszem virágnyílás előtti állapotot írtak.
Egyébként szerintem a kajszi fákat célszerű akkorára nevelni, amíg létráról kényelmesen el lehet érni a legmagasabb pontját is a fának. Tavaly nálunk a dió méretű barackok már lényegében egymáshoz értek az ágakon. Rengeteget le kellett róla szedni.
Van egy 2 éves Ceglédi piros sárgabarackfám és az ágai kezdenek felfelé nőni a magasba .Már idén termet 10 szem barackot . Kérdésem hogyan és milyen ágakat kell visszametszenem és mikor?Hogyan ápoljam tovább a fát hogy jó termést teremjen?
Témakörök
Sárgabarackfa metszése?
Zöldmetszést lehet végezni már most, a letermett vesszőket az alaphoz közeli erőteljes hajtásra visszávágva, illetve a sűrítő, befelé növő, elhalt és beteg gallyak is eltávolíthatók most.
mikor metszük a sárgabarackfát?
http://www.gazdabolt.hu
Kedves Ilona. Vázakorona.
Termésérés után nem metsszen. Előtte ritkítson, gyengén, a rossz irányba, a korona belseje felé vagy túl sűrűn növő ágakat, hajtásokat.
Az eddig leírtak nagyon érdekesek és hasznosak voltak. Engem az érdekel, hogy milyen koronaformát kedvel legjobban a kajszi?
Köszönöm a tanácsát! A kérdésem még csak az, hogy a termés érése után lehet-e ritkítást /ág/ és akár metszést is végezni, vagy csak az egyiket?
Tisztelt Plessinger Attila!
A kajszi fák metszését tavasszal végezze. Ahogy én olvastam, talán ez az a gyümölcsfa, amit célszerű a legkésőbb megmetszeni, mert érzékeny a fagyra. Aztán később is lehet metszéseket végezni a fán, ezt nevezik zöldmetszésnek. Nálunk is van egy kajszi fa az udvarban, és pár napja ritkítottam meg kicsit a koronáját. Ilyenkor célszerű a keresztbe, korona belseje felé növő ágakat eltávolítani. Célunk legyen az, hogy egy szellős, napfény által könnyen átlátható koronát hozzunk létre, hiszen ezáltal a termés is sokkal könnyebben beérik, és finomabb is lesz. Persze a zöldmetszés nem azt jeleni, hogy lekopaszítjuk a koronát.
A termésritkításnak az ideje is most jön el. Május végén, június elején ezt is el kell végezni. Ne legyünk telhetetlenek, és a minőség kerüljön a mennyiség elé. Egy fontos alapszabály, hogy a ritkítást úgy csináljuk meg, hogy két kifejlett gyümölcs között elférjen egy harmadik. De persze ezen felül azért oda kell ara is figyelni, hogy a vékonyabb ágakon ne legyen túl sok - olykor még ennél is jobban ritkítani kell - mert könnyen letörhetnek.
Tavasszal márciusban, áprilisban, illetve nyáron augusztus 20ig. Ritkítani folyamatosan lehet. Először kb. 3 ujjnyi távolság maradjon a gyümölcsök között (vagy egy termővesszőn 5-6 db gyümölcs), majd metszőolló távolságnyi.
Mikor lehet a sárgabarackfát metszeni, ritkítani. Fiatal, kb 5 éves fáról van szó.
Egyébként még annyit a kérdéséhez, hogy én idén pár napja metszettem meg a kajszi fámat. De e inkább csak alakító metszés volt. Kiválogattam, hogy mik lesznek majd a továbbiakban is a vezérágak, és a nagyon dzsumbujos részeket kiritkítottam.
Én olyanokat olvastam több helyen, hogy a kajszi érzékeny a fagyra, ezért a lehető legkésőbb metsszük. Ha jól emlékszem virágnyílás előtti állapotot írtak.
Egyébként szerintem a kajszi fákat célszerű akkorára nevelni, amíg létráról kényelmesen el lehet érni a legmagasabb pontját is a fának. Tavaly nálunk a dió méretű barackok már lényegében egymáshoz értek az ágakon. Rengeteget le kellett róla szedni.
Kérdem, hogy a viszonylag fiatal sárgabarackfát mikor kell metszeni, beleértve a magasba törő ágakat és az oldalágakat?
A kajszit a gutaütés megelőzése érdekében csak virágzás után, tavasszal metssze. Most semmiképpen se. A hosszúrra nőtt ágakat vágja felére.
Van egy 2 éves Ceglédi piros sárgabarackfám és az ágai kezdenek felfelé nőni a magasba .Már idén termet 10 szem barackot . Kérdésem hogyan és milyen ágakat kell visszametszenem és mikor?Hogyan ápoljam tovább a fát hogy jó termést teremjen?