A homokos talaj.

Ódor Richard

Én már több helyen olvastam - pl. homoktalajjal foglalkozó szakkönyvben is -, hogy a homokot szinte bűn ősszel fölásni, hiszen akkor a nagyon fellazult talajból jobban kimossa a téli csapadék a tápanyagokat. Én mindig csak tavasszal ások... Olyankor meg egy nagy adag érett szerves trágyát szétszórok a területen (csak érzésre, mert fene tudja a tápanyagtartalmát, vegyes), és úgy forgatom bele. Műtrágyát egyáltalán nem használok, nehéz volna megfizetni... Bár tény, ez a technológia, mint az Agroblen trágya, nagy előrelépés a sima, szinte tutira és azonnal kimosódó műtrágyák után.

#15785
Pap Edina

Homokos talajba is lehet gyümölcsöt, zöldséget telepíteni. A siker nyitja egyrészt a vízmegkötést segítő érett szerves trágya, komposzt rendszeres pótlása, zöldségeskertben az őszi ásás során, gyümölcsöben telepítsénél az 1x1 méteres gödörbe bekeverve, illetve évente felszíni beforgatással. Nagyon jó eredményeket lehet elérni homokos talajon az Agroblen hosszú hatású műtrágyával. Gyümölcsfák telepítséhez a 11+22+09+6MgO 8-9 hónap hatástartamú változatot telepítsékor, illetve kétévente, zöldségfélékhez (eper is) pedig a 20+10+10+4MgO (5-6 hónap) változatot évente palántázás előtt adagolva. Fontos, hogy a növény gyökere közvetlenül ne érintkezzen a műtrágyával. Gazdaboltunkban most akciós áron kapható.

#12980
Jánócsikné H.Krisztina

Tisztelt úram ill. hölgyem!

Közel egy éve költöztünk Ladánybenére egy tanyára. Sajnos az egész tanya illetve Ladánybene nagyobb részben homokos terület. A mi földünk is sárga homok. Szeretnénk némi gyümölcsfát és rózsákat űltetni. Szeretném megkérdezni illetve a tanácsát kérni, hogy egy olyan földbe ami homok, milyen gyümölcsöt illetve rózsát vagy növényt érdemes vagy lehet ültetni? Itt rengeteg akácfa van a területünkön, de persze vannak szabad területek is, de sajnos csak homok van. Kérem adjon tanácsot, mit ültethetnénk, milyen növényzet és gyümölcs bírja a homokos talajt? Segítségét előre is köszönöm. Mihamarabbi válaszát nagyon várom.
Minden jót önnek!

tisztelettel és köszönettel: Jné.Krisztina

2009.01.30.Ladánybene.

#12974