Mák őszi Zeno Plusz 2,5 g

T07567
A Zéno mák bemutatása: A Zénó őszi mák ősszel és tavasszal is vethető, fagytűrő fajta. A kiskertekbe az őszi mák ajánlott, amely korábban terem, nagyobb a maghozama, a korai fagyokra nem érzékeny, és ellenálló a máktokbarkóval szemben. Máktermesztés számára napos, szélvédett helyet válasszunk! Csak jó talajú, apró morzsalékos talaj jöhet számítá... Részletes leírás
341 Ft (nettó: 269 Ft)

Szállítás
face
Személyes átvétel:
1-4 nap info
A rendelés leadása és a termékek raktárunkba történő beérkezése után (1-4 nap) összekészítjük a csomagot, majd sms - ben vagy e - mailen értesítjük, hogy a termékek átvehetőek (Gazdabolt_2 üzletünkben, hétfőtől - péntekig 8:00 - 17:00 óra között).
Futárral:
1-5 nap info
A rendelés leadása után a futárszolgálat 1-7 munkanap alatt szállítja ki a csomagot, melyről e-mailben értesítjük.

A Zéno mák bemutatása:

A Zénó őszi mák ősszel és tavasszal is vethető, fagytűrő fajta.

A kiskertekbe az őszi mák ajánlott, amely korábban terem, nagyobb a maghozama, a korai fagyokra nem érzékeny, és ellenálló a máktokbarkóval szemben.

Máktermesztés számára napos, szélvédett helyet válasszunk! Csak jó talajú, apró morzsalékos talaj jöhet számításba. Az átlagos, laza szerkezetű talaj is megfelelő. Ugyanarra a helyre 5-6 évnél hamarabb ne kerüljön!

Ajánlott sortávolság 30 cm. Az őszi mák akkor telel át sikeresen, ha erőteljes tőlevélrózsát fejleszt. Kezdetben a mák vízigényes, de virágzásban már száraz, meleg időjárásra van szüksége. A sziromhullástól a teljes toknagyság kifejlődéséig a csapadékosabb, meleg időjárás optimális számára, míg a tok és magérési szakaszban viszont ismét meleg, száraz, csapadékmentes időjárást igényel. Ilyenkor a csapadékos időjárás kedvez a gombás fertőzéseknek.

Körülbelül 10 négyzetméter, amelyről másfél kg mák takarítható be.

A kikelt máksorokat kétszer is egyelni kell. Először egymástól 15-20 cm-re hagyjunk meg egy csokorban néhány növényt, végül ezek közül is a legerősebbet.

A kikelt növények 4-6 tőleveles állapotban telelnek át.

A mák egyike a legrégibb kultúrnövényeknek, Egyiptomban már 4000 évvel ezelőtt termeltek mákot, és Hippokratész is ír róla, mint gyógynövényről és a narkotikus hatásáról.

Jelentős területeken termesztik Európában is, de legnagyobb termőterülete kis- és belső Ázsia. Legfontosabb világszintű haszonvétele a benne található alkalodiák, elsősorban a morfin.

Hazánkban szántóföldi táblákon és a kiskertekben is elterjedt növény. Nálunk hagyományos ételek alapanyaga, ilyenek például az ünnepi bejgli és a hétköznapi mákos tészta, rétes, guba, sőt fagylalt is.

Ezért az alkaloidákban szegény, amennyire lehet mentes fajtákat termesztjük.

Fontos terméke azonban a máknak a máktokból Kabay János világszabadalma alapján kinyert alkaloidák tömege.A máktokból 25 féle akaloida állítható elő, amelyek között van narkotikum, fájdalomcsillapító, altató, köhögést csillapító anyag is.

Éppen ezért termesztési körülményeit kormány- és miniszteri rendeletek szabályozzák. Az alacsony és közepes hatóanyagú mákfajták kis területen (500 nm alatt), saját célra történő felhasználás esetén korlátozás nélkül termeszthetők.

A Zeno mák termesztése:

Magvetés:

Szeptember második fele-október második fele. A jó máktermés alapfeltétele az igen korai vetés.  A magja nagyon apró, “mákszemnyi”. Az egész országban termelhető, de leginkább a tápanyagokkal bőségesen ellátott homokos vályogtalajt kedveli. Kötött, savanyú kémhatású, nedves talaj nem alkalmas máktermesztésre.

Vetési mélység:

A mák magját sekélyen, egy-másfél cm mélyen kell a talajba tenni.

Egyelés:

Amikor a kikelt növények három-négylevelűek, akkor kell az állományt megritkítani úgy, hogy a sorban a tövek 5-6 cm-re legyenek egymástól.

Betakarítás:

Júniusban takarítható be. A 80-100 cm magas száron nyíló virágokból tokok fejlődnek. Ezeknek a nyaki részén valamikor lyukak nyíltak, amelyeken keresztül régen kipergett a mákszem. A Zénó zárt tokú, tehát a pergéstől nem kell tartani.

A frissen betakarított mákot szikkasztani kell, mert a nedves mag befülled.

 

Súly: 0.005 kg
Szélesség: 140 mm
Magasság: 80 mm
Hossz: 1 mm
Elérhetőség: 1-4 nap
Értékesítési alapegység: db

0 értékelés, összesen: 0

Megvásároltad? Értékeld a terméket!

Oszd meg a termékkel kapcsolatos tapasztalataidat más vásárlókkal is.


0 értékelés, összesen: 0

Megvásároltad? Értékeld a terméket!

Oszd meg a termékkel kapcsolatos tapasztalataidat más vásárlókkal is.