Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/16

Gerse János 2019. júl. 31.

► Július végére változékony, csapadékos időjárás köszöntött ránk. Úgy vélem, hogy a legtöbb kertben ismét elő kell venni a permetezőgépet. Dr. Aponyi Lajos kollégámtól idézek a honlapunkról, a www.magyarnovenyorvos.hu-ról. (Az utalásokat a felhívásaimra én toldottam be.) „Az almafa lisztharmat fertőzése (7. és 8. felhívás) erőteljesen megjelent a hajtáscsúcsokon, a varasodás a leveleket és a gyümölcsöket egyaránt fertőzi (9. felhívás). Kórokozók közül erősödőben a szőlőperonoszpóra, de a többi betegség számára is kedvező az időjárás, emiatt fontos a zöldmunkák elvégzése, mert csak így jut be a permetlé a tőkék belsejébe. Még nem záródtak a fürtök, de egyes fajták már elkezdtek színesedni, tehát fontos a fürtök kellő védelme.” A peronoszpóra és a lisztharmat mellett a szürkepenészre (13. felhívás) is gondolnunk kell. Az egriek már a 2010-es évhez hasonlítják az ideit… Országosan az ötödik-hatodik permetezésnél tartanak az ültetvényekben. Folytathatom a veszélyeztetett gyümölcstermők sorát. A letermett csonthéjasok lombvédeleméről már az idén is írtam, ennél az időjárásnál az összes levélbetegségre számíthatunk. A bokron lévő szeder és málnatermést elviheti a szürkepenész (10. felhívás), a fotó tegnap készült.

► Érdemes egy pillantást vetni az előrejelző hálózatunk fogási adataira. Változatlanul rajzanak a molyok (12. felhívás) és csapdáztuk az első diólégy egyedeket is (teljes nevén: nyugati dióburok-fúrólégy). Tavaly kb. 99%-os kárt okozott az Óbudai Megfigyelőkertben. A 2018. évi 15. felhívásban írtam a kártevőről, az előrejelzésére szolgáló CSALOMON PALz sárgászöld ragacsalapon a fotóját is megtalálják. Védekezésre egyelőre az azonnali felszedést, megsemmisítést ajánlom. Sokan injektáltatják a fáikat, holott nem zajlottak le az engedélyeztetési vizsgálatok. Mi marad a dióbélben a rovarölő szerből, mi kerül majd a karácsonyi beiglibe?

► Szomorúan néz ki a révfülöpi gazdák évtizedek óta közösen művelt 1-2 hektáros zöldséges kertje. A tavaszi esők után sokan feladták az idén, több a gyomos parcella, mint a megművelt. Ahol mégis folytatták, ott az uborkán a peronoszpórával (lásd a középső fotót), a paradicsomon a fitoftórával küszködnek (11. felhívás). A párzó poloskákról és krumplibogarakról se feledkezzenek el (10. felhívás). Ahogyan a szőlőben, a kabakosoknál is alapvető a réz szerepe a fenti gombák elleni küzdelemben.

A Champion WG gombaölő permetező szer engedélyét felülvizsgálták. A módosításnak azt a részét idézem, ahol a rezekkel kapcsolatosan egy újabb típusú megszigorítást láthatunk. „Előírt növényvédelmi technológia:Virágzó kultúrákban vagy mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén, illetve ha a területet bármely okból a méhek látogatják, kizárólag méhkímélő technológiával juttatható ki. Ilyenkor a védekezés csak a méhek repülési időszakának befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg. A kezelést 23 óráig be kell fejezni, illetve 23 órától a következő nap alkonyatáig szüneteltetni kell.” Eddig méhekre nem jelölésköteles volt ez a termék. Valószínű, hogy a többi rezes gombaölőnél is előírják majd a méhkímélést. A virágzó az uborkát, a cukkinit és a tököt is látogatják a méhek!

Budapest, 2019. július 29.

Üdvözlettel:

Zsigó György, NMNK