Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/10

Gerse János 2019. máj. 23.

Nem szoktunk hozzá az ideihez hasonló nedves és hűvös tavaszhoz. Az őszibarack nemrégen kibújt levélkéinek a fotója ma készült. Tafrinások. Úgy tűnik, hogy néhány profi sem bírt a gombával. Az agroinform.hu oldalán látható képeket Révfülöp határában fényképeztem az országútról, piroslik az ültetvény a fodros levelektől. A kajszi gyümölcseiből sem lesz piacképes árú. A levéllyukacsosodás (sztigmina) gomba szokatlanul korán és erős nyomással jelentkezett Óbudán. A korábban írtam ezekről a kórokozókról, ismételni kell a permetezéseket.

► Ma egy földiepret termesztő kollégám is hívott, gyorsan lépni kellene a szüret előtti állományában, mert a termésen is megjelent a szürkepenész. A szamóca minden részét, de a málna és szeder virágát és a termését is támadhatja. A gomba az élettelen szerves anyagokon (növényi maradványok, stb.) is meg tud élni, tehát mindig jelen van, folyamatosan számíthatunk a fertőzésre. Csak a nedves, párás időjárásra és a fertőzésre alkalmas növényi részekre vár. A sűrű ültetéssel, a túlzott nitrogén trágyázással, a lombot érő öntözéssel, a talajjal érintkező szamócaszemekkel segíthetünk a gombának. Megelőzésként pl. a Signum WG, a Switch 62,5 WG és a Teldor 500 SC is bevethető, 3 nap az élelmezés-egészségügyi várakozási idejük (é.v.i.).

► A burgonyabogarakat és a tojásaikat 11-én találtam, lárvákat én még nem láttam. Nem kell sokat várni rájuk… A bogár két nemzedéke egybefolyik, ezért egyszerre találkozhatunk a tojással, a lárvával és az imágóval is. Jelenleg az alábbi III. kategóriások engedélyezettek szabadföldön: a Coragen 20 SC, a Spin Tor és a biogazdálkodásban is engedélyezett Novodor FC melynek az előírt felhasználás esetén nincs élelmezés-egészségügyi várakozási ideje. Nagyon kicsi a választék! Aggasztó, mert gyorsan megszokják a rovarölő szereket, de ennél a szűkös kínálatnál nem tudunk váltani! Tavasszal a Mospilan 20 SG engedélyéből is „kivették a burgonyabogarat”. Különben sem tudnánk egyetlen permetezéssel elintézni őket, együtt él az összes fejlődési alakja. Minden más lehetőséget is meg kell ragadnunk: a talajban telelő egyedek miatt a vetésváltással, az egyenletes kelés biztosításával, a táplálékul szolgáló gyomok irtásával, a padlizsántövek csalogató hatásával és a tojáscsomók, lárvák összegyűjtésével is küzdhetünk a kolorádóbogár ellen.

► Az Országos Metorológiai Szolgálat 10 napos budapesti előrejelzését bemásoltam. A jóslatuk alapján a szombat maradt a permetezésre. Hasonló a grafikon Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs és Szeged esetében is!

További növényvédelmi előrejelzésekért, fotókért és a teljes hazai növényvédő szer adatbázishoz látogassa meg az Agroinform.hu/novenyvedelem mezőgazdasági portált.

Budapest, 2019. május 17. Üdvözlettel: Zsigó György, NMNK

A Hermes ÁFÉSZ üzletei, ahol a növényvédő szereket megvásárolhatják:

- Kertészeti Áruház

2011 Budakalász, Lupa szigeti elágazás

- Kertészeti Áruház

1132 Budapest, Váci út 6. – 3-110-046

- Kertészbolt

1077 Budapest, Baross tér 16. – 3-426-722

- Kertészbolt

1024 Budapest, Széll Kálmán tér 3. – 2-124-201

- Kertészeti és Iparcikk Szaküzlet

1134 Budapest, Bulcsú utca 23/a. – 3-408-643

- Kertészbolt

1114 Budapest, Bartók Béla út 66. – 4-666-103

Kérjük, tájékozódjon előre, hogy az adott üzletben megtalálható-e az Ön által megvásárolni kívánt vegyszer!

2