Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/07

Gerse János 2019. ápr. 23.

► A növényeknél továbbra is a szárazság jelenti a legfőbb gondot. A kártevők kevésbé sínylették meg a csapadékhiányt. A levéltetves kajszilevelet és a sodrómoly hernyójától összeszőtt levélcsomót ma fényképeztem, az Óbudai Megfigyelőkert fáján. Akár a szomszédos körtefát is fotózhattam volna. Az is levéltetves és sodrómolyos. Ebben a kertben minden tavasszal megjelennek, majd egy-két hét múlva eltűnnek ezek a rovarok. A fák kiheverik a támadást. Ahol viszont az előző években visszatérően és súlyos kártételt okoztak, ott védekezni kell. (A két nemzedékes sodrómolyfajok hernyói nyáron a gyümölcsökbe is berághatnak.) A tavaszi hernyók és egyben a levéltetvek ellen a felszívódó Mospilan 20 SG (5. felhívás) és valamelyik kontakt piretroid hatóanyagú készítmény kombinációja bevált. Ilyen pl. a „két” Karate, a Kaiso Garden, a Decis, a Sherpa 100 EC, a Cyperkill 25 EC. Speciális hatóanyagú a Klartan 24 EW más néven a Mavrik 24 EW, melyek molyokat és tetveket is irtják. Az adott gyümölcsfajra engedélyezett szerekről érdeklődjenek a gazdaboltokban.

► A fenti kertben megfigyelést végzek, évek óta nem permetezek. A gyertyás vesszőket sem metszettem le és kénes lemosást sem kapott a Jonathan almafa. Ez meg is látszik a fán. A levelek 80%-a lisztharmatos. A fertőzött rügyekből kitörő levélkék már a további fertőzést biztosító nyári spórák (konídiumok) tömegétől fehérlenek. „Lisztesek lettek.” Nemsokára az egészséges leveleken is megjelenik a gomba, majd a gyümölcsök következnek. Már permetezni kellett volna kontakt kénes gombaölőkkel, pirosbimbós állapotig akár dupla dózissal. (Nem sorolom fel a kénes szereket, számtalan változatban kaphatóak.) A virágzás után majd a felszívódók következnek, a gyümölcsök viaszosodásáig. Ez lesz majd az ún. szisztemikus blokk.

Az egyszerű anyagok közül a fűzfakérget, a mezei zsurlót és a lecitint is engedélyezték az almalisztharmat ellen. Érdemes kipróbálni! Örülnék a visszajelzéseknek! Engedélyokirataikat megtalálják a www.portal.nebih.gov.hu oldalon. (Remélem, hogy majd frissítik a listát!) A szomszédos Starking almán még nem látni a varasodás tüneteit, a száraz időjárásban nem szóródtak ki a spórák. A jövő hétre esőt jósolnak…

► Elkezdődött a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzása. Ismerjük a parazitáit, de még nem szaporodtak fel, csak kis %-ban gyérítik az aknázómolyt. Tehát permetezni vagy injektálni kell a fákat. Permetezésre javaslom a Dimilin 25 WP-t vagy a Runner 2F -et (névváltozata a Strip-10 2F).

► Nagy étvággyal rágnak a selyemfényű puszpángmoly hernyói, már kb. 2 cm-esek. Az áttelelő hernyók ellen nagy nyomással, a bokrok belsejébe irányítsák a permetlevet, ugyanis a Dimilin 25 WP-vel és a Dipel DF-fel találkozniuk kell a lárváknak. A felszívódó Mospilan 20 SG és valamely piretroid kombinációját azoknak ajánlom, akik a kertjükbe csak ritkábban jutnak ki. Minden esetben használjanak tapadásfokozó szert is.

További növényvédelmi előrejelzésekért, fotókért és a teljes hazai növényvédő szer adatbázishoz látogassa meg az Agroinform.hu/novenyvedelem mezőgazdasági portált.

Budapest, 2019. április 18.

Üdvözlettel:

Zsigó György, NMNK