Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2019/01 melléklete (lemosó szerek)

Gerse János 2019. márc. 7.

►Sokan még mindig a klasszikus rézszulfátra (rézgálicra) esküsznek, pontosabban az ebből készített bordóilére. A rézszulfátot ( a rézgálicot avagy a kékkövet) már csak lombtrágyaként szerezhetik be, de számos, mésszel már a gyárban összekevert változatban is megvásárolható: Bordói Por, Bordóilé Neo SC, Bordóimix DG, stb.

Sok éve használjuk a rézoxiklorid hatóanyagot. Ebből készül a Rézoxiklorid 50 WP, Montaflow, Astra Rézoxiklorid, Neoram 37,5 WG, Cuprosan 50 WP, stb.

A fenti hatóanyagok mellett néhány éve megjelentek új molekulákat tartalmazó, nagyon finom őrlésű rezek is. Lassabban bomlanak, tovább védik a növényeket és nagyobb levélfelületet képesek lefedni.

A rézhidroxid hatóanyagból gyártják a Champ DP, Champion 2 FL és WG, Copernico Hi Bio, Funguran-OH, Kocide 2000, Vitra Rézhidroxid, Joker 77 WP, stb. szereket. Kiváló esőállósággal rendelkeznek. Többségüket nyáron is felhasználhatjuk, nagy előnyük, hogy csonthéjasokban is engedélyezettek (őszibarack kivételével). Már nem perzselnek mint a fent felsorolt „régi” rezek.

A tribázikus rézszulfátot tartalmazó Cuproxat FW lemosás után csonthéjasokban, sőt az őszibarackban is engedélyezett tafrinára. Azért érdemes permetezési próbát végezni, az engedély szerint ősziben sziromhullás, levélperzselés előfordulhat.

A Nordoxban rézoxid van. Esőállósága és tartamhatása nagyon jó. Csonthéjasokban csak tavaszig vethető be, de sok más kerti növénynél mehet nyáron is.

Rezes szereink esőállóságát növelhetjük a Silwet Star tapadásfokozó hozzáadásával.

Ahol a törzsön, ágakon áttelelő állati kártevők ellen kell védekezni (pl. egyes pajzstetű, levéltetű, moly és atka fajok) ott jöhetnek a jól ismert olajok: Vektafid A, Biola-Agro, Catane, Grounded, stb.

Aki együttes hatást szeretne elérni permetezésével rovarokkal, atkákkal és a különböző kórokozókkal szemben, az számtalan gyári kombináció közül választhat. Réz+olaj, kén+olaj, réz+kén+olaj és réz+kén összetételben is kaphatóak. Előnyük, hogy kényelmesen, egy menettel több ellenséget is gyérítünk. Hátrányuk, hogy gyakran kisebb mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, nem tudunk velük oly mértékű csapást elérni, mint a töményebb egy hatóanyagú szerekkel.

Réz+olaj:Vegesol R, Vektafid R, stb. Poliszulfidkén+olaj: Nevikén, Agrokén, Nevikén Extra, Vektafid S, stb.

Réz+kén+olaj: Vegesol eReS, Olajos Rézkén, stb. Réz+kén: Bordóilé+Kén Neo SC, Rézkén 650 SC, stb

► A készítményeket a néhány hete megjelent „Növényvédő szerek, termésnövelő anyagok 2019.” kiadvány segítségével néztem át. A fenti szerek több más néven is forgalomban vannak („analóg” termékek), de ezeken mindig megtalálják az utalást a fentebb felsorolt készítményekre.

További növényvédelmi előrejelzésekért, fotókért és a teljes hazai növényvédő szer adatbázishoz látogassa meg az Agroinform.hu/novenyvedelem mezőgazdasági portált.

Budapest, 2019. március 5-én. Üdvözlettel: Zsigó György, NMNK