Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2018/4

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2018/4

Gazdabolt 2018. ápr. 11.

Akinek őszibarackja és, nektarinja van, annak a tafrinával mindig számolnia kell. Igaz, hogy a mostani hétvégére jellemző15-20 C0-on leáll a terjedése, de az év eleji időjárás kedvezett a gombának és a jövő hétre csapadékos napokat jósolnak, 8-10 C0  éjszakai minimumokkal.

A fertőzés után csak 1-2 héttel jelentkeznek a deformálódott, elszíneződött levelek. Tehát nem várhatunk a tünetek megjelenéséig, csak megelőzéssel (preventíven) lehet védekezni ellene! Ahol az elmúlt években gondot okozott, ott permetezést javaslok! Különösen a nektarin és a sárgahúsú fajták szenvedhetnek tőle. A rügyekben vagy azok felületén telel át és már 4 és 14 0C közötti átlaghőmérsékleten, a szétnyílt rügypikkelyek mögött is fertőzni tudja a kis zöld levélkéket. A továbbterjedéséhez a 4-8 C0 átlaghőmérsékletet az optimális, nemhiába, dérgombának is hívják. (Fotókat nem mellékelek, jól ismerik a tüneteit.)

Aki elvégezte a rezes lemosást az lépéselőnyben van, de az érzékeny fajtákon ők is ismételjenek a réztartalmú gombaölőkkel. Rügypattanás után, kisleveles állapotban a modernebb, kevésbé perzselő készítmények közül válasszanak és az alsóbb dózisokkal dolgozzanak: Champion 2 FL és a WG, Cuproxat FW, Copper Field, Champ DP, Funguran-OH, Kocide2000, Nordox 75 WG, Vitra Rézhidroxid, Copernico Hi Bio, stb. stb.

Kénytelenek vagyunk még a perzselést is kockáztatni a rezek későbbi kijuttatásával, mert nagyon lecsökkent a III. kategóriás tafrina elleni rézmentes gombaölők száma. Ha jól látom még mindig csak egyetlen III. kategóriás rézmentes gombaölőnk van, a felszívódó (szisztemikus) Score, mely pl. Alfa-Solo, Difcor 250 EC, Difo 25 EC, Mavita, Score 250 EC neveken is kapható. A Miltox Speciál Extrában a réz mellett a hatását felerősítő mankoceb hatóanyagot is megtaláljuk. „A színes bimbós állapotig fejezzük be a védekezést.” –idézek a gyártó ajánlásából.

A kis leveleket kell befednünk a kontakt rézzel de a felszívódó Score is ezeken keresztül tud csak bejutni a növénybe. Ezért apró cseppekkel permetezzenek, tapadást elősegítő segédanyagokkal. A fodros levelek leszedésével is lassíthatják a terjedését.

► A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara 2018-ban is felállítja az előrejelző hálózatát: Győrben, Budapest 2 pontján, Budakalászon, Maroslelén és Debrecenben követhetik Önök is a kártevők rajzását, fejlődését. Részben ezen mérések alapján írjuk majd felhívásainkat, melyeket továbbra is ingyenesen küldünk illetve letölthetőek a www.agroinform.hu/novenyvedelem és a www.zsigogyorgy.hu oldalakról. Kamaránk www.magyarnovenyorvos.hu oldalán is olvashatják a hírleveleinket, hatóanyagok ajánlásával.

► Néhány új honlap segíthet a naprakész információk megszerzésében. A www.nebih.gov.hu oldalon egyre pontosabban működik a „növényvédő szerek adatbázisa”. A készítményeket a képernyőn szereplő szűrési feltételek alapján lehet megkeresni. A legegyszerűbben az „enir” szó vagy a „Növényvédő szerek adatbázisa” keresőbe való beírásával juthatnak el ehhez a hivatalos NÉBIH oldalhoz, mely tehát a folyamatosan frissülő „szerjegyzéknek” felel meg. Hasonlóan működik az Agroinform Kft. keresője is. Aki inkább papíron olvasná, az megvásárolhatja, mert megjelent a két kötetes „Növényvédő szerek, termésnövelő anyagok, 2018.” kiadvány is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján, az országos előrejelző hálózatuk adatai alapján a növényorvosok a heti észleléseket írnak és ezeket fotókkal is illusztrálják:

http://novenyvedelem.nak.hu/elorejelzesek/novenyvalaszto/megye.

 További növényvédelmi előrejelzésekért, fotókért és a teljes hazai növényvédő szer adatbázishoz látogassa meg az Agroinform.hu/novenyvedelem mezőgazdasági portált.

Budapest, 2018. április 8.

Zsigó György, NMNK