Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2018/10

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2018/10

Gazdabolt 2018. jún. 6.

► A korábbi hetek kánikulai szárazsága főleg a kártevők (rovarok, atkák) terjedését segítette. A záporok, esők hatására kialakult párás melegben a levéltetvek kifejezetten jól érzik magukat. Több faj gazdacserés, elhagyja a gyümölcsfák hajtásait és a lágyszárú növényekre pl. zöldségekre költözik. Tehát ott is megjelenhetnek, ahol eddig nem volt fertőzés! A készítmények körében sincs változás, lásd a 9. felhívást. (Nem illesztek be fényképeket, gyakorlatilag minden növényen megtalálhatóak.)

►A gombák is beindultak! A lisztharmat terjedéséhez a hajnali pára, harmat is elegendő nedvességet biztosított már a korábbi aszályos hetekben is. A szőlőn, az érzékeny gyümölcsfajtákon és a dísznövényeken védekezni kell ellene. A molyok elleni soron következő permetezéssel egy menetben felszívódó illetve kontakt kéntartalmú gombaölőket is használjanak. A nagy meleg miatt a késő délutáni órákban permetezzenek a kénnel! A peronoszpóra, a varasodás, a körterozsda még nem lépett fel járványszerűen. A szórványosan lehulló csapadék ezidáig gyorsan felszáradt a levelekről a meleg és a szél hatására. Azonban az érzékeny fajtáknál, a , sűrűbb vagy mély fekvésű kertekben már megjelentek a tüneteik. A gazdaboltokban bőséges a választék a felszívódó és a kontakt (réz, mankoceb) készítményekből. A diónyi nagyságú almatermésűeknél, a szőlőnél már a kontakt készítményekre is alapozhatják a védekezést.

► Az atkák és a lisztharmatok hasonló időjárási körülményeket kedvelnek. A megszokott szinten károsítanak a gubacsatkák, a takácsatkák és a levélatkák is. A szabadon mozgó fajokat illetve a gubacsaikat elhagyó, vándorló egyedeket a kén is gyéríti. Ahol nagy gondot okoznak, ott a be kell vetni a speciális atkaölőket. Felváltva használják a szereket, többségükkel csak egy-két alkalommal kezelhetnek évente. A Nissorun 10 WP és a Flumite 200 a levéllemezen is áthatolnak, bizonyos mértékig a gubacsokba is bejuthatnak.

► A növényvédelmi előrejelzés jelentőségéről már többször írtam. A Szent István Egyetem Budai Arborétumának tanösvényén az idén is megtekinthetik a legfontosabb előrejelző eszközöket. Címük: 1118 Budapest, Villányi út 29-43., nyitvatartás naponta 08-18 óráig.
Radácsiné dr. Hári Katalin webkamerás távcsapdáiban továbbra is naponta számolja a berepült molyokat és hőösszegszámítással pontosítja a lárvakelési időpontokat. Önök is követhetik a munkáját: rcsapda.kertk.szie.hu, felhasználó: 15, jelszó: lepke. A képek alatti számsorban találják meg a fotók dátumát.
Kamaránk hálózatának fogási eredményeit pedig évekre visszamenően is tanulmányozhatják a weboldalakon.
A mérési eredmények alapján úgy látom, hogy a szilvamoly, a keleti gyümölcsmoly és az almamoly esetében is kiegyenlítődött, folyamatos lett a rajzás menete. Nincsenek egyértelmű rajzáscsúcsok, egybemosódnak a nemzedékek. Nem lehet nemzedékenként egyetlen permetezéssel megoldani a védekezést. (Kérem lapozzanak vissza a 3. levélhez és nézzék meg az almamoly grafikonját.)
Az almatermésűeket, a szilvát, a kajszit, az őszibarackot is érdemes permetezni a molyok kártétele ellen. A rovarölő szer kiválasztásánál a levéltetű ölő hatást és már az élelmezés-egészségügyi várakozási időket is vegyék figyelembe. (Lásd előző felhívást.) Ahol gondot okoz a lisztharmat vagy más gombafaj megjelenésétől tartanak, ott a megfelelő gombaölővel is ki kell egészíteni a keveréket. A szőlőnél a 3.-4. kezelésnél tartanak a „profik”, ők is a lisztharmatra koncentrálnak.

► Megkezdődött a vadgesztenyelevél-aknázómoly második nemzedékének a rajzása. A tojásrakás előtt kijuttatott Dimilin 25 WP-vel, vagy a Runner 2 F-fel megakadályozhatják az újabb aknák kialakulását.

További növényvédelmi előrejelzésekért, fotókért és a teljes hazai növényvédő szer adatbázishoz látogassa meg az Agroinform.hu/novenyvedelem mezőgazdasági portált.

Budapest, 2018. június 4.

Jó kertészkedést kívánok:

Zsigó György, NMNK