Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2017/9

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2017/9

Gazdabolt 2017. máj. 19.

► A sárgalapok javában fogják a cseresznyelegyet. A zöldborsó nagyságú gyümölcsöket már károsíthatja. Javaslom, hogy Önök is helyezzenek ki ragacsos sárgalapokat. A lombkorona déli oldalára és a felső szintjére függesztve jelzik a legpontosabban a rajzás indulását. Sajnos létrázni kell. Az alsóbb ágra akasztva csak egy-két héttel későbben fogják az első egyedeket. Ekkor már késő, a termés nagyobb részét már „beköpték” a legyek. Ahol megtalálták a sárgalapon az első, jellegzetes szárnymintázatú egyedeket (lásd a fotón) ott ki kell számolni a rovarölő szerek élelmezés-egészségügyi várakozási idejét (é.v.i.). Ha a szüretig még „belefér” a felszívódó Mospilan (14 napos é.v.i.), akkor ez is mehet. Később már csak a kontakt készítményekkel ismételgethetünk: pl. a Decis, a Karate 2,5 WG, a Karate Zeon 5 CS, a Full 5 CS, és a Kaiso Garden. Ezeknek 3 ill. 7 nap az é.v.i.-jük.

► Kicsit megkésve, de felszereltük az előrejelző eszközeinket, a szín és a szexferomon csapdákat. Az idén országossá bővült a hálózatunk! A megszokott kertek mellett már Debrecenben, Maroslelén is vannak és remélem, hogy nyugaton is lesznek csapdáink. Most mellékelem a táblázatot, a helyszínek és az első adatok miatt. Később hetente frissítve, megtalálják a www.magyarnovenyorvos.hu, a www.zsigogyorgy.hu és a www.agroinform.hu/hazikert honlapokon is. Ez utóbbin még több fotóval illusztráljuk a felhívásokat.

Ne feledjék, a csapdák a saját kertben jelzik a legpontosabban a kártevők megjelenését! Érdemes megrendelni pl. az MTA Növényvédelmi Intézetétől a 061/3918637 számon illetve a www.csalomoncsapdak.hu oldalukról.
Amint a táblázat számai is mutatják, nem zavarta a hideg tél a kártevőket. Az előző felhívásokban javasolt gombaölő szerekhez tegyenek rovarölő szert is a permetlébe, az almatermésűeknél, a kajszinál, az őszibaracknál, a szilvánál és a virágzáshoz közelítő szőlőnél. Érdemes a felszívódó pl. Mospilan 20 SG mellé a felszínen tartózkodó hernyók és a lepkék ellen kontakt készítményt is adagolni a permetlébe pl. Decis, Karate, Kaiso Garden, Mavrik 24 EW, stb. A kitinszintézis-gátló Runner 2 F, a Dimilin 25 WP és a „bio” Dipel DF, kontaktak. (Az aláhúzottak pl. a szilván ma fotózott levéltetű kolónia ellen is hatásosak. A katicabogár sárga tojásait a szomszédos levélen találtam. A kikelő lárváknak nem kell messzire menniük a táplálékért…)

► Nagyszerű lehetőséget kaptunk a Szent István Egyetem Budai Karától, Pénzes Béla professzor úrtól és kolléganőjétől, Radácsiné dr. Hári Katalintól. Ezentúl mindenki folyamatosan követheti az óbudai kertben felállított webkamerás csapda segítségével, a tarka szőlőmoly helyi rajzását. A készülék a reggelente 8.28-kor készített fotót küldi az érdeklődők számítógépére. Tanulságos, mert ez megfelel annak, mintha naponta megszámolnám a csapdámba került hím molyokat. Tehát a heti kétszeri leolvasásnál sokkal pontosabb rajzási grafikont kaphatunk, így sokkal pontosabban meg tudjuk határozni a kívánatos permetezési időpontot. A képek oldala: rcsapda.kertk.szie.hu, Felhasználó:15, Jelszó:lepke (A készülék belsejét is lefényképeztem Önöknek.)

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2017/9

 

 

 

 

 

 

Budapest, 2017. május 15.

Jó kertészkedést kívánok:

Zsigó György, NMNK